Kopplar upp till
AMPRnet™
aka Network 44 (AMateur Packet Radio Network)

INDEX
 • Inledning
 • Senast uppdaterat
 • Beskrivning
 • Budget / Transport
 • Referenser / Länkar m.m.
 • 'Disclaimer'

  Övrigt om server & nätverk...
  - '4G/LTE' ODU brygga
  - AMPR-NET Anslutning (Denna sida)
  - Min WEBB-Server Installation
  - Några Raspberry-Pi Projekt
  - Mitt lokala nätverk (LAN)
 • Inledning
  AMPRNet, en förkortning av Amateur Packet Radio Network, det är ett världs,- omspännande TCP/IP-baserat nätverk för radioamatörer.

  Sedan jag fick in opto-fiber till bostaden förra sommaren har jag planerat att kunna ansluta till AMPR nätet. Nu, 2020.02.05 så är äntligen allt på plats, uppkopplat och fungerande.

  Har inhandlat lite egna grejer för att kunna koppla in nätet. Det behövs även lite 'bakgrundsinformation' och Tillgång till en kopplingspunkt. Här följer en beskrivning på hur jag har gjort för att komma igång med utrustningen, config o.s.v.

  Anslutning till AMPRnet sker enl. AMPR.org[R2]
  Terms of Service & Acceptable Use Agreement
  Senast uppdaterat
  2022.05.15 Har nu kört via AMPRNet i drygt två år! - Det har fungerat utomordentligt, enda längre down tiden var när jag själv missade att byta IP-adresser 2021.10.07--08 när IP-serien minskades ner.


  Bredbandskollen.se[R8] / Speedtest.net[R9]

  Testar uppkopplingshastighet, det skiljer sig en hel del när man jämför mellan Bredbandskollen.se[R8] och Speedtest.net[R9] (Främst ping tiden?)

  Har uppdaterat min router / gateway till mitt LAN, körde tidigare en 'NETGEAR ProSafe FVS336G', den är nu utbytt till en 'UBIQUITI EdgeRouter ER-10X' - Kör fortfarande 'Dual-WAN' med min 'Zyxel LTE7460' ODU som sekundär uppkoppling. NETGEAR routern får ligga kvar som reserv, den är ju redan färdig configurerad och klar!


  UBIQUITI EdgeRouter 'Lite' & 'ER-10X' / Zyxel LTE7460 ODU

  2020.02.23 Nu har min webb-sida och domänen 'popular-hifi.com' flyttat hem. Kör en CentOS server med Apache, mariaDB, PHP, IceCast m.m. Läs mera om 'MyServer@Home' -->
  Här! - Fick problem med att konfigurera min EdgeRouter, så nu kör jag tillfälligt på en Netgear brandvägg.


  Min nätverks installation / MyServer@Home

  Har även skaffat några UPS enheter med överspännings-skydd. Vid min nätverks rack har jag skruvat upp en 'Eaton 3S 550VA/300W UPS, vid min webb-server har jag kopplat in en 'Powerwalker VI 650 GX Gaming UPS'.


  'Eaton 3S' UPS vid switch rack / 'Powerwalker VI' UPS MyServer@Home

  2020.02.09 Dokumenterar lite för framtiden, så att man ska komma ihåg hur allt ska sitta ihop. Ritar bl.a. en nät-skiss - Noterar att en del svenska webb-tjänster blockeras bl.a. svtplay, det beror antagligen på att IP adresserna i 44.140. nätet är registrerade i U.S.A.


  Router 'AMPR-OKX' & 'AMPR-ALS'


  VLAN Switch 'GLN-SW1' & Access switch 'GLN-SW2'

  2020.02.05 Så är man då igång i AMPR-Nätet[R2], det är inte dyrt att koppla upp sig, men inte helt okomplicerat, först och främst så måste man naturligtvis vara licensierad radioamatör för att överhuvudtaget kunna bli ansluten. Sedan så måste man själv koppla ihop grejerna och configurera allt för att få det att fungera.

  Testar nätet lite för att få lite koll på hur det hänger ihop, kör bredbandskollen, traceroute, kollar på RIPE.net[R6] o.s.v.


  Kapaciteten verkar att vara 100/100Mbps

  Kapaciteten är inte jättehög, 100Mbps i båda riktningarna när man testkör på 'bredbandskollen.se' - Noterar att det står 'University of California, San Diego' som leverantör, det beror på att IP-Serien 44.140.0.0/16 registrerades där av KA6M, Hank Magnuski för AMPR-nätet redan på 1970-Talet. (Det var inte många som viste vad IP nummer & internet var på den tiden)


  Kör lite traceroute

  AMPR-Nätet i Sverige routas ut till internet via Sunet.se[R5] och Nordu.net[R6] - Kör en traceroute och kan se att min trafik går över Kiruna -> falun -> Örebro -> Västerås till Stockholm över till Swip.net och tele2.net näten.

  Från Kiruna ner till Överkalix och Kalix går trafiken i ett VLAN i 'LUMIORA' nätet[R7], den sista biten åker trafiken VLAN i kommunens FTTH-Nät. (Som sagt, inte helt okomplicerat)


  Nät-skiss

  2020.02.04 Har lite problem med att köra VLAN genom den std. FTTH switch (Raycore) som följer med bredbandsanslutningen (Får igenom trafik utan VLAN tag) - std. FTTH switchen manageras av nätoperatören (Zitius/Telia), har därför ingen möjlighet att komma åt den. Har nu införskaffat en totalt 'ointerligent' TP-Link MC220L Fibermediekonverterare med tillhörande Gbic SFP (1310TX/1550RX)

  Beskrivning
  I amatörradio distrikt 'SM2' är det Mikael(SM2OAN) som håller ordning i AMPR-Nätet, man kan läsa mera om AMPR nätet här i SM2-Land på
  SK2HG's webb-sida[R5]


  AMPR-Nätet i SM2-Land

  Tekniska data 'AMPR-NET'
  =====================================================================
  Typ ............................... Nätverksanslutning
  Kapacitet ......................... 100 / 100 mbps
  
  =====================================================================
  

  Några noteringar Plus :-)
 • Stabilt & Säkert

  Några noteringar Minus :-(
 • Kapacitet 'Bara' 100/100Mbps just nu...
 • Man måste knåpa ihop alla grejerna själv!

  Budget / Transport
  Kostnader t.o.m. 2020.02.05
  =====================================================================
  Netgear ProSafe GS108 ........................... 698,00 kr
  Ubiquiti EdgeRouter Lite ....................... 1088,00 kr
  Ubiquiti EdgeRouter ER-10Z ..................... 1583,00 kr
  TP-Link MC220L Fibermediekonverterare ........... 468,00 kr
  
  =====================================================================
  Totalt                      3139,00 kr
  

  Länkar / Leverantörer / Referenser
  Honors to the brains behind - 'Äras den som äras bör' - som talesättet säger. Som vanligt så är det inte jag som kommit på allt detta. Här hittar ni länkar till referenser och leverantörer.

  Leverantörer:
  [L1] Handlar all min nätverksutrustning från
  DUSTINHOME.se

  Länkar / Referenser:
  [R1] Svenska AMPR nätet @ AMPRnet.se
  [R2] AMPR nätet WorldWide @ AMPR.org
  [R3] Info om AMPR nätet @ Wikipedia.org På Svenska
  [R4] Info om AMPR nätet @ Wikipedia.org På Engelska
  [R5] Kalix radioklubb SK2HG.se
  [R6] IP Lookup @ RIPE.net
  [R7] Region nätet LUMIORA i Norrbotten
  [R8] Testa uppkopplingshatighet @ Bredbandskollen.se
  [R9] Testa uppkopplingshatighet @ SpeedTest.net


  'Disclaimer'
  The information given on this page is given on an 'As Is' basis and aimed for NON COMMERCIAL use only. The author can not be held responsible for any use of the information. Any registered product / trademark or company name on the page is the property of their respective owners.

  Notera!
  Det är helt personliga reflektioner och upplevelser vi skriver om på den här sidan, dessa är inte några 'Expert' kommentarer / utlåtanden. Vi rekommenderar INTE att någon ska göra dom ändringar / Modifieringar som vi gjort och som beskrivs på denna sida, då dessa HELT SÄKERT gör att alla garantier som leverantören utställt OMEDELBART upphör.

  Våra tester och slutsatser kan INTE, och ska INTE tas för intäkt att samma eller motsvarande resultat eller upplevelse kan erhållas eller efterliknas någon annanstans eller av någon annan.
  Go Back!


  ©2010--2018 SM2YER Goran