CNC Maskin

CNC 9000

INDEX
 • Inledning
 • senast uppdaterat
 • Beskrivning
 • Bygget
 • Köp / Transport / Embalage m.m.
 • Referenser / Länkar m.m.
 • Disclaimer
 • Inledning
  Har hämtat upp en begagnad CNC Fräs maskin 'DYRBAEK CNC9000',- maskinen såldes på anbud av Jämtlands Gymnasium[R1] (Palmcrantz skolan). Lämnade ett bud som tydligen räckte.

  Hyrde en liten lastbil och åkte ner till Östersund 2013.09.11--13 och hämtade maskinen.


  DYRBAEK CNC-9000

  Senast uppdaterat
  2014.01.10 Städar just nu upp lite i verkstan, ska flytta över steg motorer och styrning från tidigare cnc-projekt, bl.a. för att kunna köra större program och få en modernare maskin (Lättare att arbeta med)


  Bild på maskinen på Palmcrantz skolan / Östersund

  Hittade en bild som togs när maskinen stod kvar i snickeri lokalen nere på Palmcrantz skolan / Östersund.

  2013.09.17 Lyfte in DYRBAEK maskinen i kväll, ställer upp den lite provisoriskt medans vi kopplar in för att prova.


  Lyfter in maskinen (Bilder från mobil kamera)

  Har även hittat ett AT tangentbord med 5-pol din kontakt. Det var väääldigt länge sedan man formaterade 360Kb 'Floppy' diskar. Kör 'NORTON Commander' för att kopiera ut filer.


  Formaterar floppy diskar / HSI-CAM program igång!

  Ska försöka att få över program varan till lite nyare hårdvara, sedan måste jag även tillverka en serie kabel DB9<-->DB25 för att koppla ihop PC och cnc maskin för att kunna köra ut ISO koden till CNC maskinen.

  Är lite osäker på hur kabeln ska kopplas, provar först med en 'rak' kabel enl. nedan - Nästa alt. är en korsad kabel...

  DTE to DCE straight cable
  =========================
  DB9 <-----------> DB25
  =========================
  1 CD <----------> 8 CD   
  2 RD <----------> 3 RD
  3 TD <----------> 2 TD
  4 DTR <---------> 20 DTR
  5 GND <---------> 7 GND
  6 DSR <---------> 6 DSR
  7 RTS <---------> 4 RTS 
  8 CTS <---------> 5 CTS
  9 RI <----------> 22 RI
  
  DCE to DCE crossover cable
  =========================
  DB9 <-----------> DB25
  =========================
  1 CD <---------->   
  2 RD <----------> 2 TD
  3 TD <----------> 3 RD
  4 DTR <---------> 6 DSR
  5 GND <---------> 7 GND
  6 DSR <---------> 6 DTR
  7 RTS <---------> 5 CTS 
  8 CTS <---------> 4 RTS 
  9 RI <----------> 
  
  2013.09.15 CNC maskinen står just nu under tak men har inte kommit in i verkstan ännu. Tog några bilder och lägger ut dom idag. Måste Googla lite på olika forum för att hitta bl.a. program vara för 'Noll' körning och för att ladda upp kod.

  Lusläser dockumentationen, ska nog inte vara några större problem att koppla in och få igång maskinen, noterar bl.a. att den endast har 8K minne för styr program...


  Beskrivning
  Maskinen är i mycket bra skick, det mesta ser ut att vara väldigt lite använt. noterar: Vacuum pump fungerar, men bara en sug-kopp följde med. Man ska antagligen kunna ansluta 'MINST' 6st. Det följde med massor med dokumentation men inga program diskar? Måste kolla detta bättre.


  DYRBAEK CNC-9000

  Maskinen är tillverkad i Danmark av företaget 'DYRBAEK TEKNOLOGI A/S', någon gång mellan 1985--1987, har inte hittat exakt tillverkningsår / serienummer.

  Företaget 'DYRBAEK TEKNOLOGI A/S' går inte att hitta någonstans. Maskinen är importerad och såld av CARSTENS[R1] i Bankeryd, företaget finns fortfarande.


  X och Z axel / Sugkopp

  CNC Masinen har fungerat som utbildningsmaskin på snickeri utbildningen vid Jämtlands Gymnasium[R1], Palmcrantz skolan som ligger på Tegelbruksvägen / Körfältsområdet i Östersund.

  DYRBAEK maskinen har med åren blivit lite ålderdomlig och har antagligen inte körts så flitigt dom senaste åren.


  Driv och styrskåp / PC ala 1987 'Commodore PC-10 III'

  Förhoppningsvis så ligger all programvara kvar på hårddisken i den medföljande datorn som är en 'Commodore PC-10 III', BIOS datum är 1987 så den är inte alldeles ny, saknar t.ex. USB. Har startat upp den, fungerar! men saknar ett tangentbord med 5-Pol DIN kontakt, ska leta runt lite, tror att det ligger någon sådan och skräpar någonstans.


  DS/DD Floppy's / Dokumentation

  Hårddisken har RRL interface, och styrkortet är ett 8bit ISA kort, så det är inte 'bara' att flytta över disken till nyare dator. När datorn väl är igång så är det dax att ta ut filerna på floppy's.


  'Commodore PC-10 III' igång (CPU = Intel 8088-1 @ 4,77MHz)

  Det följde med tre(3) lådor med oanvända 5,25" floppy diskar, DS/DD (Double Side / Double density = 360Kb) - Att sedan koppla en disk drive till en nyare dator kräver endast en floppy kabel med 'edge' kontakter.

  Tekniska data 'DYRBAEK CNC-9000'
  =====================================================================
  Typ ............................... CNC Maskin
  =====================================================================
  


  Köp / Transport / Embalage m.m.
  Hyrde en liten lastbil och åkte ner till Östersund 2013.09.11--13 och hämtade maskinen. Åkte ner till min broder Mårten med sambo Karin, Oppgården / Goxsjö som ligger 75Km norr om Östersund.


  CNC Maskinen lastad, klar för färd norrut! (Bild från mobil kamera) / Maskinen hos på jgy

  Till index / top
  Referenser / Länkar m.m.
  Honors to the brains behind - 'Äras den som äras bör' - som talesättet säger. Som vanligt så är det inte jag som kommit på allt detta. Här hittar ni länkar till referenser och leverantörer.

  [R1]
  Jämtlands Gymnasium
  [R2] Maskiner m.m. CARSTENS.se
  [R3] http://en.wikipedia.org/wiki/Commodore_PC_compatible_systems

  Till index / top


  'Disclaimer'
  The information given on this page is given on an 'As Is' basis and aimed for NON COMMERCIAL use only. The author can not be held responsible for any use of the information. Any registered product / trademark or company name on the page is the property of their respective owners.

  Notera!
  Det är helt personliga reflektioner och upplevelser vi skriver om på den här sidan, dessa är inte några 'Expert' kommentarer / utlåtanden. Vi rekommenderar INTE att någon ska göra dom ändringar / Modifieringar som vi gjort och som beskrivs på denna sida, då dessa HELT SÄKERT gör att alla garantier som leverantören utställt OMEDELBART upphör.

  Våra tester och slutsatser kan INTE, och ska INTE tas för intäkt att samma eller motsvarande resultat eller upplevelse kan erhållas eller efterliknas någon annanstans eller av någon annan.


  Go Back!


  ©2010 SM2YER Goran