Testar en extern DAC
TIANYUN ZERO
09 Version - 192K/24bits

INDEX
 • Inledning
 • senast uppdaterat
 • Ljudet / Funktion
 • Beskrivning
 • DIY Transformator
 • Köp / Transport / Embalage m.m.
 • Referenser / Länkar m.m.
 • Disclaimer

 • Inledning
  Testar här ytterligare en Kina tillverkad extern DAC, fabrikat / modell = TIANYUN ZERO / 09 Version

  Denna DAC har även inbyggd hörlursförstärkare med tillhörande volym kontroll, den kan även aggera preamp.

  Provlyssnar här och jämför med 'CAMBRIDGE DacMagic mk1' och S.M.S.L SD-1955+


  TIANYUN ZERO - 09 Version  Senast uppdaterat
  2013.12.25 Testar DAC Zero09 tillsammans med ett par
  SENNHEISER HD-650 lurar. Har försökt att läsa mig till vilken impedans Zero09 vill ha på hörlurs utgången, men har inte hittat några 'klara besked' - Inget i manualen, inget på nätet, lägger iväg ett e-mail till tillverkaren


  Zero09 med SENNHEISER HD-650 lurar

  SENNHEISER HD-650 lurarna har 300Ω impedans, det kan bli en ganska tung last för den transistor drivna hörlurs utgången. Återkommer om detta, Zero09 fungerar ihop med HD-650 lurarna och det låter faktiskt riktigt bra! - Vill ändå försäkra mig om att detta är en lämplig (möjlig) kombination även för längre tid.


  Natalie Merchant - 'TIGERLILY'
  Natalie Merchant - 'TIGERLILY'
  Är nu inne på tredje CD skivan med sångerskan / låtskrivaren Natalie Merchant. Alla inköpta från Ginza.se (CdOn har inte så många titlar) - Dom tre skivorna är: Motherland (2006), TIGERLILY (2006) och Ophelia (2006)

  Detta är melodiös musik i gränslandet mellan visa / pop, mestadels akustisk och med väldigt gripande / berättande texter som tål mycket, mycket lyssning. Favorit låtar just nu är: Carnival, Break Your Hart, Wonder, Motherland och I Won't Leave You. Men allt eftersom man lyssnar så byter favoriterna liksom ut sig allt eftersom, för att återkomma igen efter ett tag...

  2013.07.12 Har testat en liknande DAC 'AUNE X1',- under några kvällar / Nätter.

  2013.05.04 Några funderingar om användning av DAC ZERO-09 - Om man lyssnar med lurar och stänger av enheten får man rejäla 'knäppar'/'ploppar' i lurarna, dom är så pass kraftiga att både lurar och öron kan skadas, problemet är värre när 'Phone/Preamp' läget är på. Om man slår över till 'Normal' läge innan man stänger av enheten undviker man detta delvis, om man dessutom kopplar ur lurarna undviks problemet helt.

  Växlingen mellan 'Phone/Preamp' läge och 'Normal' läge är helt ljudlös, vilket innebär att man kan växla mellan dom två lägena när som helst utan problem med ljud 'knäppar'/'ploppar'.

  Har provat lurar i några dagar, jag använder denna 'finess' när jag byter lurar. Grund regeln är att man ska stänga av en enhet innan man kopplar in / ut något, men det verkar att fungera med att bara växla mellan phone/Preamp läge och normal läge i detta fallet.

  2013.05.03 Är hittils mycket nöjd med DAC ZERO-09. Lyssnar lungt vidare, använder den just nu för att testar tre olika SENNHEISER lurar, läs mer om det -->Här!


  SENNHEISER HD202 / HD429 / HD598

  På Head-Fi.org[R11] forumet finns en tråd om 'ZERO 09 Version' - Där skrivs mycket nedlåtande om kvalitets problem och att enheten 'självdör',- håller koll på detta men har ännu inte läst något om vad som händer. Står bara nått om att själva DAC krets kortet (PCB) är dåligt konstruerat eller av dålig kvalite.

  Försöker att läsa så gott det går, men hittar bara en massa folk som 'tycker' en massa, inga direkta fakta om ev. problem, eller någon som skrivit nått om hur man undviker eller avhjälper dessa.

  2013.05.01 Provar att köra DAC ZERO-09 med RaspyFi[R11] på en RaspberryPi[R12] - Fjärrstyr från PC med 'GMPC' (Gnome Music Player Client) för windows, med 'MPDroid' fjärrstyr man från en Android smartphone.


  DAC ZERO-09 + USB-Hub + RaspberryPi

  Har gjort alla installationer tidigare, testade då med DAC 'S.M.S.L. SD-1955+'

  Bytte bara ut DAC'en och bootade up RaspyFi, inga ändringar i config o.d. - Allt startar upp och går igång. - DAC ZERO-09 identifieras vid uppstart som 'USB Audio DAC Burr-Bown from TI' på port usb 1-1.3 - USB kommunikations krets i DAC ZERO-09 = BurrBrown PCM2704[R7]
  (Kollar detta i boot loggen /var/log/dmesg.0)

  Enda problemet hittils är att man inte kan ändra ljud nivå vi fjärrstyrnings klienterna, kollar vidare på detta...

  Provar även att köra DAC'arna 'DacMagic' och 'S.M.S.L. SD-1955+' med RaspyFi/RaspberryPi, läs mera om detta -->Här!

  2013.04.19 Har nu flyttat ut alla mina DAC'ar till respektive stereo uppsättning. I den ena anläggningen (Hylla 1) använder jag bara DIY KTV/TV coaxial kablar 75Ω. Har även möjlighet att lyssna med lurar via MS-20L förstärkaren som har hörlursutgång på fronten.

  Hylla 1
  Skivspelare: 'PIONEER LP-A35'
  RIAA Försteg: 'YAQIN MS-11B'
  DAC: CAMBRIDGE DacMagic mk1
  DVD/CD-Spelare: 'YAMAHA BD-S673'
  RÖR-Förstärkare: 'YAQIN MS-20L'

  SOUND INDUSTRY 700 HiFi-Möbel (SI700)

  Högtalare: 'DYNAVOICE DM-6'
  Stativ 'SOUND INDUSTRY' (SI-STAT)

  Högtalarkabel: 'SILVER' Flatkabel
  Signalkablar: DIY 'KTV' coacial 75Ω

  Den 'ena' stereo anläggningen

  I den andra anläggningen (Hylla 2) är allt kopplat med DIY coaxialkablar tillverkade av RG62 / 96Ω coaxial kabel. Här kan vi lyssna med hörlurar direkt via DAC ZERO 09 Version.


  Den 'andra' stereo anläggningen
  Hylla 2
  Bildskärm: DELL 17" PC 9/16 DVI-->HDMI
  Laptopdator: i3duo
  DAC: TIANYUN DAC ZERO 09 Version
  Media spelare: 'YAMAHA BD-S673'
  RÖR-Förstärkare: 'YAQIN MC-10L'
  RÖR-Förstärkare: 'YAQIN MC-100B'

  Högtalare: DYNAVOICE M-85 v3

  Högtalarkabel:
  Lågimpedans kabel 'SEVEN v.2.0' - 2,43M
  Signalkablar: DIY 'RG62' coaxial 96Ω

  2013.04.18 Testar nu att köra dom tre DAC enheterna med en YAMAHA BD-S673 spelare, den klarar bl.a. BD/DVD/CD/SACD/MP3/FLAC - Provar att köra signalen via både coaxial S/PDIF och optisk TOSLINK. Spelar Audio-CD skivor och .FLAC filer från en USB-Tumme.

  Använder samma kablar, spelare och ljudfiler vid alla tester (Lika för alla)


  ZERO-09 via S/PDIF & TOSLINK
  Verkar som om 'Preamp/Phone' läger begränsar frekvensgången något, ljudet blir varmare men inte lika klart (öppet) som i 'normal' läge. Låter mycket korrekt och tydligt, väldigt bra tryck i hela registret. Upplever också att coaxial ingången låter aningen bättre**, detta låter faktiskt riktigt bra. Absolut helt klart bättre än S.M.S.L och helt i klass med DacMagic (Minst!) Ska jämföra dessa två närmare.


  'S.M.S.L SD-1955+' vs. 'CAMBRIDGE DacMagic mk1' vs. 'ZERO-09' + BD/DVD/CD/SACD/MP3/FLAC spelare YAMAHA BD-S673

  Kör med .FLAC filer rippade från Audio-CD, 44,1KHz samplingar per sekund / 16bits per sampling - Spelaren visar en bitrate på 1411,2Kbps. Saknar möjligheten att se den aktuell samplings frekvensen direkt på DAC'en som man kan på DacMagic.

  ** En liten reservation här, måste prova mera, under kvällen började jag att 'inbilla' mig att detaljer framträder tydligare via optisk ingång, men att ljuder blir 'tunnare',- mindre fylligt och 'tanigare' än via coax...
  S.M.S.L SD-1955+ via S/PDIF & TOSLINK
  Har lite problem med denna, tycker att ljudet blir väldigt 'vasst' - Kanske lite metalliskt, mest när man kör optiskt, något mindre på coaxial ingången. Låter dock inte lika bra som ZERO-09. S.M.S.L är nog uträknad i andra ronden, fungerade dock bra som USB-DAC

  2013.04.16 Provar och jämför dom tre DAC enheterna: ZERO-09 / 'CAMBRIDGE DacMagic mk1' och S.M.S.L SD-1955+


  'S.M.S.L SD-1955+' vs. 'CAMBRIDGE DacMagic mk1' vs. 'ZERO-09' fram / baksida + kablar

  Använder idel egen tillverkade (DIY) signalkablar, dessa är tillverkade av vanlig TV-Antenn coaxial kabel märkt 'bedea KTV 0,8/3,6 CV 2010' - Har satt på en järnpulver toroid för RFI skydd och använder halv hyffsade guldplaterade RCA kontakter. Kablarna är ca: 50cm långa, använder samma kablar för analog audio och digital S/PDIF överföring.


  S.M.S.L SD-1955+ via USB
  Har tidigare kollat lite närmare på mini-DAC'en 'S.M.S.L SD-1955+' - Det är en kompetent liten DAC med Optisk/Toslink, S/PDIF och USB v.2.0 ingång. Den analoga utgången är 2ch stereo / obalanserad RCA.

  Plus och minus: Jag tycker att ljudet är OK, mycket detaljerat och korrekt, aningen vassare än dom övriga två, kan upplevas lite tråkigt / jobbigt i längden, saknar lite värme och svärta (Saknar Swung!) - Audio UT nivå på ljudet är lite lågt, lägre än dom två andra.


  'S.M.S.L SD-1955+' med ASIO4ALL

  Funktionen är enkel och lätt att lära / använda. Enheten verkar att vara aningen 'instabil' - Vid till / frånslag av närliggande utrustning låser den sig ibland och måste startas om. Om man råkar växla ingång, t.ex. till USB om man samtidigt kör in en digital ström via S/PDIF så slår ett kraftigt oljud igenom. Så gör det inte på dom två andra.

  Som USB DAC fungerar den utmärkt, i ASIO4ALL identifierar den 2x 32-96KHz/24Bits. När man kör S/PDIF/Toslink tycker jag att den fungerar något sämre i jämförelse, ett stort minus är 'knäpp' ljud vid växling av ingång, svagt brus/hörbart biljud när ingen insignal ligger på + låsningarna som nämns ovan - S.M.S.L SD-1955+ är inte den billigaste av dom tre.

  Vi har även 'uppgrederat' våran S.M.S.L SD-1955+ med BURR-BROWN 1x OPA2604 och 2x OPA2134. AD1955 chippet i S.M.S.L DAC'en har inbyggd 'oversampling' som en standard funktion, i praktiken kan det vara en liknande funktion som DacMagic använder för sin 'upsampling'.


  CAMBRIDGE DacMagic mk1 via USB
  Tar med min första DAC som 'referens' - I rättvisans namn så måste jag nämna att jag är 'SVÅRT' inkörd på denna DAC (Har lyssnat hundratals och åter hundratals timmar med denna)

  CAMBRIDGE DacMagic började att säljas för många år sedan, det finns nu uppgraderingar som har betydligt bättre tekniska data än denna. Jag har nog använd min i 4-5år, minst!.


  CAMBRIDGE DacMagic mk1 via USB

  I ASIO4ALL visar sig CAMBRIDGE DacMagic mk1 som 'C-Media Headphone SET' med 2x 44,1-48KHz/16bits = Sämre än S.M.S.L SD-1955+ - Jag upplever att ljudbilden är 'varmare' men mindre detaljerad, ut-nivån är högre så ljudet låter lite 'fylligare' men antagligen mindre korrekt.

  DacMagic är 'lättlyssnad' - Stabil funktion och enkel att använda. IN/Utgångarna är i princip samma med två stora skillnader, den har två valbara digitala ingångar, båda med Toslink/SPDIF + USB (v.1.1?) samt balanserad audio utgång (XLR) - DacMagic är den klart dyraste av dom tre, kostade MINST dubbelt vad dom två andra DAC'arna kostar nu.

  DacMagic har även 'Upsampling' och en del filter funktioner som jag inte har använt, någonsin...


  Shelby Lynne - Just a little lovin'
  Shelby Lynne - Just a little lovin'
  En 'ny/gammal' favorit, med närvaro och känsla i rösten sjunger Shelby Lynne mest eget material men har även tagit med några riktigt bra cover versioner. På tidigare och senare skivor är sången kanske lite råare, här är det lite 'softare' framtoning som gäller.

  Skivan Just a little lovin' släpptes 2008. Den tekniska kvaliten är kanske lite ojämn från låt till låt, men det fins några riktiga guldkorn här. Även denna skivan tål säkert att lyssnas på en hel del.


  ZERO-09 via USB
  Mycket lätt att koppla upp och att få igång, om insignal ligger på när DAC'en startar upp så kan den välja ingång själv (Ej USB)

  Vid våra första försök kör vi USB mot en PC-Dator med WindowsXP. Ljudfilerna är i .FLAC format och spelas upp med Foobar2000 via ASIO4ALL drivare, ut till en USB v.2.2 port.

  Vi lyssnar via hörlurs utgången med ett par SENNHEISER HD598, vi lyssnar även via RCA utgångarna, dels kopplade till en '
  RENKFORCE E-SA9' förstärkare och 'DYNAVOICE S-5' - dels kopplade till våran DIY Hörlursförstärkare (OTL) '6H3П/6H13C' och SENNHEISER HD598 lurarna.


  DIY Bygge (OTL) 6H3П/6H13C + SENNHEISER HD598

  Upplever att signal nivån ut från ZERO-09 är ovanligt hög, ger ett bra 'tryck' men det kan finnas risk för överstyrning, framför allt om man kör med Phone/Preamp inkopplad.

  I Phone/Preamp läge blir ljudet även lite 'rundare', 'varmt' och faktiskt trevligare. Låter i mina öron lite 'mysigt' - Inte beskuret eller förvrängt, detta tror jag beror på att ljudet nu kommer ut via den push-pull kopplade diskreta transistor utgången. I 'Normal' läge kommer ljudet direkt från 'BURR-BROWN' PCM2704 kretsen.

  DAC'en är väldigt tyst, lågt egenbrus,- absolut inget hörbart nät brum i ljudet. Däremot kan man höra ett svagt 50Hz nätbrum om man trycker örat direkt mot apparaten.


  Beskrivning
  TIANYUN ZERO / 09 Version är främst en extern DAC med Coaxial, optisk S/PDIF och USB ingång. Enheten har även en inbyggd hörlurs förstärkare och kan användas som preamp direkt före ett slutsteg.

  Vi har tidigare kollat på en Kinesisk Mini-DAC '
  S.M.S.L SD-1955+ ' - Även den har lite 'udda' komponentval, där vissa komponenter stöder 24bit upplösning med max 192KHz samplings frekvens, medans andra komponenter inte gör det?

  I den koaxiala ingången sitter en 'CIRRUS LOGIC CS8416'[R2] digital mottagar krets, digital data från den optiska mottagaren hanteras också av samma krets. CS8416 hanterar även viss buffring och korrigering.

  Enl. datablad kan 'CIRRUS LOGIC CS8416'[R2] hantera upplösningen 16-bit/18-bit/20-bit och 24-bit med 32 kHz, 44.1 kHz, 48 kHz, 88.2 kHz, 96 kHz, och 192 kHz samplings frekvens.
  (Noterar att CS8416 bl.a. även kan hantera AES3/EBU Balancerad ingång...)


  S/PDIF ingång, digital 75Ω coaxial / 75Ω KTV/TV koaxial kabel

  När vi så småningom kopplar upp för att testa med CD/DVD 'Transport' använder vi en DIY-Kabel, kopplar till S/PDIF ingången med vanlig 75Ω KTV/TV koaxial kabel och någorlunda bra RCA kontakter. Funkar ypperligt för några 10-tals kronor!

  CODEC Kretsen 'Analog Devices AD1852'[R3] klarar samma upplösning och samplings frekvens (max 24bit/192Khz), kretsen hanterar även något som man kallar 'Digital de-emphasis processing' för 32 kHz, 44.1 kHz, 48 kHz samplings frekvenser, detta är 'upsampling'.


  'CIRRUS LOGIC CS8416' + Analog Devices AD1852 chip / 'BURR-BROWN' PCM2704 chip

  Kretsarna 'CS8416' och 'AD1852' är båda ytmonterade och sitter på undersidan av huvud kortet, 'PCM2704' kretsen är även den ytmonterad och sitter på undersidan av USB ingångs kortet.

  Så långt, allt väl! - Nu till något lite tråkigare.
  USB ingången hanteras av ett 'BURR-BROWN' PCM2704[R7] chip, detta chip är också DAC/CODEC när man kör in ljudet via USB.


  Detta säger ASIO4ALL om USB enheten :-(

  Dessvärre klarar detta chip 'bara' 16bit upplösning med 32, 44.1 eller 48KHz samplings frekvens. USB anslutningen är v.1.1 std och hanterar 'asynchronous' data format.

  Not. I den tidigare provade 'Mini-DAC' 'S.M.S.L SD-1955+' sitter USB driv kretsen 'Tenor TE7022L' som stöder USB 2.0 och klarar data rate för 92K samping med 24bit upplösning.


  Hörlurs förstärkare, utgångs kort / 2x Push-Pull kopplade B649AC/B669AC

  Övrigt om 'ZERO-09' - Den analoga RCA utgången drivs av en BURR-BROWN OPA2604, på hörlurs förstärkar kortet sitter 2x JRCB082B[R5] som driver 2x Push-Pull kopplade B649AC/B669AC PNP/NPN transistor par (TO-126)

  Ström försörjniningen har en tjusig toroid transformator, helvågs likriktare (4x 1N4001), bra / tillräcklig filtrering och inte mindre än fem spännings regulatorer! (LM1117 -3,3/LM1117 -6V/LM1117 5V/LM337/LM317)


  DAC'en invändigt / Ström försörjning

  Logiken styrs av en 'Nuvoton W79E2051'[R6] 8-bit CMOS microcontroller med inbyggt program minne.

  På front panelen hittar man följande reglage / funktioner - Från vänster:

 • Power - Till / Från / Tryck strömbrytare
 • Mute / Set + LED
 • Input / Digital + LED, Blå=Coax, Röd=S/PDIF, Grön=USB
 • Preamp / Phone + LED, Grön=ON Preamp/Phone är aktiv (Volym kontoll inkopplad)
 • Volume - Volym kontroll, är aktiv i Preamp/Phono läge.
 • Phone - Anslutning för hörlurar, är aktiv i Preamp/Phono läge.


  ZERO-09 Front / Bak panel

  På bak panelen hittar man följande in / utgångar - Från vänster:
 • LINE OUT - Analog utgång, fast nivå (ca. 300mV) i normal läge + Preamp out nivå (Regleras med volym kontroll, max 2V) när Preamp/Phone är aktiv, utgången kopplas ur när hörlurar kopplas till Phone på front panelen.
 • Optical - Optisk digital ingång
 • Coaxial - S/PDIF digital ingång
 • USB - USB digital ingång (Kopplas till dator)
 • 110/230V - Omkopplare för nätspänning
 • Anslutning för nätspänning / säkring

  Om digital signal ligger på vid uppstart av ZERO-09 så kan enheten själv välja ingång (Auto detect)

  Några noteringar Plus :-)
 • Bra utförande och bygg kvalite
 • Mycket lätt att installera / använda
 • 24bit/192Khz via Coax & Optiskt
 • Mycket bra ljud framför allt via Coax & Optiskt
 • Har funktion motsvarande 'upsampling'
 • Fungerar bra som preamp / hörlursförstärkare

  Några noteringar Minus :-(
 • Endast 16bit/48Khz via USB
 • Audio utgångarna sitter väldigt tätt
 • Har inga analoga ingångar (Behövs om den ska fungera som preamp)

  Tekniska data 'TIANYUN ZERO-09'
  =====================================================================
  Typ .................................... DAC / Hörlursförstärkare / Preamp
  Kommunikations chip S/PDIF ............. CS8416 
  CODEC Chip ............................. AD1852 
  Analog OP-Amp chip ..................... OPA2604
  S/N ratio .............................. 105dB 
  Distortion ............................. 0.0005% 
  Dynamic range .......................... 117dB 
  Frequency Response ..................... 20Hz-30KHz(±0.5dB)
  Analog output (Max) .................... 2V 
  Input (Digital) ........................ TOSLINK optical fiber
                       S/PDIF coaxial 75Ω±5%
                       USB v.1.1
  Output (Analog) ........................ RCA un-balanced
                       6.3mm headphone jack
  Mains Voltage .......................... ~110/220V50/60Hz±10% 
  Dimension .............................. 240X220X55mm 
  Net weight ............................. 3kg 
  =====================================================================
  

  På skivtallriken snurrar just nu...


  Köp / Transport / Embalage m.m.


  Till index / top
  Referenser / Länkar m.m.
  Honors to the brains behind - 'Äras den som äras bör' - som talesättet säger. Som vanligt så är det inte jag som kommit på allt detta. Här hittar ni länkar till referenser och leverantörer.

  [R1] Användar manual -
  TIANYUN ZERO - 09 Version
  [R2] Datablad för CL/CS8416 S/PDIF kommunikation krets
  [R3] Datablad för CODEC Krets AD1852.pdf
  [R4] Datablad för Op-Amp BURR-BROWN OPA2604
  [R5] Datablad för Op-Amp JRC 082B
  [R6] Datablad för Nuvoton W79E2051 Controller chip
  [R7] Datablad för BurrBrown PCM2704 USB Sound chip
  [R8] Om digitalt ljud / jitter m.m. / text av: Pär Hörnell
  [R9] Om 'jitter' på Wikipedia.org
  [R10] Om digitalt ljud, USB och DAC'ar ©Vincent Kars
  [R11] Forum @ www.head-fi.org tråd om ZERO-09
  [R12] Div. Modifieringar för Zero09 av Luboš "Amarokcz" Stríteský
  [R13] Review på Zero 09 av ASHLEY KRAMER

  Till index / top


  'Disclaimer'
  The information given on this page is given on an 'As Is' basis and aimed for NON COMMERCIAL use only. The author can not be held responsible for any use of the information. Any registered product / trademark or company name on the page is the property of their respective owners.

  Notera!
  Det är helt personliga reflektioner och upplevelser vi skriver om på den här sidan, dessa är inte några 'Expert' kommentarer / utlåtanden. Vi rekommenderar INTE att någon ska göra dom ändringar / Modifieringar som vi gjort och som beskrivs på denna sida, då dessa HELT SÄKERT gör att alla garantier som leverantören utställt OMEDELBART upphör.

  Våra tester och slutsatser kan INTE, och ska INTE tas för intäkt att samma eller motsvarande resultat eller upplevelse kan erhållas eller efterliknas någon annanstans eller av någon annan.


  Go Back!


  ©2010 SM2YER Goran