Testar vibrations / resonans dämpare
JYSK 'Door-stop'
JYSK 'DOOR-STOP' FERAH product# 397500

INDEX
 • Inledning
 • senast uppdaterat
 • Ljudet / Funktion
 • Beskrivning
 • Köp / Transport / Embalage m.m.
 • Referenser / Länkar m.m.
 • Disclaimer

 • Inledning
  Hittade en snygg vibrations / resonans dämpare i form av en 'listig' dörr stopp. Den består av en snygg påsen som är fylld med krossad marmor sten.

  Tänkte direkt att dessa skulle kunna fungera som resonans / vibrations dämpare i audio sammanhang, inhandlade genast 2st för att prova.


  JYSK 'DOOR-STOP'

  Senast uppdaterat
  2013.08.30 JYSK 'DOOR-STOP' påsarna har förökat sig, nu är dom 4st. Passade på att skaffa två till när vi besökte Luleå på Torsdagen.


  4x JYSK 'DOOR-STOP' påse / 'Original' vikt 1745gram


  KRISTINA TRAIN - 'DARK BLACK'
  KRISTINA TRAIN - 'DARK BLACK'
  Fastnade för den väldigt melodiösa och stämmingsfulla sångerskan / låtskrivaren Kristina Train, hittade henne efter ett musiktips på webben, har lyssnat mycket på Spotify och nu även inhandlat CD'n 'DARK BLUE' (2013)

  Favorit låtar just nu är: 'Dream Of Me', 'Saturdays Are The Gratest' och 'I Wanna Live In LA' - Alla har lite 'UpBeat' och är lite 'Gladare' i grundtonen, övriga låtar är i.o.f.s lika bra men just nu kanske lite för mörka/dystra...

  Alla låtar håller väldigt jämn och bra kvalite, t.ex. 'I Wanna Live In LA' är riktigt, riktigt bra! - Rent 'Storslagen' i vissa delar och med en 80-Tals synt a'la Adolphsson & Falk i slutet, riktigt pampigt!


  Inhandlade även 10kg 'DOGMAN - Dekorativt grus för Akvarium' för att fylla på påsarna lite extra. Original vikten ska enl. tillverkaren vara 2kg, men är vid en kontroll vägning mellan 1745 och 1820gram.

  Har fyllt på två av påsarna, fick in ca. 1800gram extra. Det ger en totalvikt på 3,5kg per st. Fyller på med innerpåsarna kvar i ytterpåsen. Det går inte att få in dom igen om man skulle ta ur dom för att fylla på, kardborre öppningen i ytterpåsen är för liten. Försluter med 2st buntband.


  Tom påse, 'DOGMAN - Dekorativt grus för Akvarium' / Förslutning

  2013.08.26 Har letat runt efter en 10kg påse med krossad vit marmor från något tidigare projekt, jag vet att jag har kvar den någonstans någonstans, ska prova att 'uppgradera' JYSK Wibe-Stop påsarna med detta. Tanken är att öka vikten till drygt 3kg per påse.

  2013.08.26 kl.00.02 f.n. nu måste jag gå och sova, jobb i morgon!

  Tog några bilder på mina nya 'JYSK Doorstop' påsar. Genom att använda flera påsar kan man öka / ändra vikt enl. önskemål. 1påse = 3kg / 2påsar = 6Kg / 3påsar = 9Kg o.s.v.


  1st 'JYSK Wibe-Stop' påse / alt. 2st 'JYSK Wibe-Stop' påsar ovanpå högtalare


  1st 'JYSK Wibe-Stop' påse på stativ fot

  Om dom fungerar så är detta 'lågpris' alternativ klart intressant, man kan köpa närmare 25st Jysk påsar för samma pengar som andra, motsvarande 'kommersiella' Audio produkter kostar.


  Shelby Lynne - Just a little lovin'
  Shelby Lynne - Just a little lovin'
  En 'ny/gammal' favorit, med närvaro och känsla i rösten sjunger Shelby Lynne mest eget material men har även tagit med några riktigt bra cover versioner. På tidigare och senare skivor är sången kanske lite råare, här är det lite 'softare' framtoning som gäller.

  Skivan Just a little lovin' släpptes 2008. Den tekniska kvaliten är kanske lite ojämn från låt till låt, men det fins några riktiga guldkorn här. Även denna skivan tål säkert att lyssnas på en hel del.


  Ljudet / Funktion

  Beskrivning
  Påsarna inhandlades på Jysk.com[L1] för 49,90kr/st, dom heter 'DOOR STOP FERAH' och har produkt nummer 3927500. Finns i flera fina färger, svart, lime och lila.

  Tygpåsen är tillverkad i kraftig, 100% äkta Polyester väv. Ytterpåsen har en kardborre öppning upptill. Innuti finns en plastpåse som är fylld med krossad vit marmorsten. Dörr stoppen är fylld ungefär till hälften och väger i original utförande 2kg.

  Påsen kan m.a.o. enkelt öppnas så att tyngden kan förändras, genom att man ökar/minskar eller byter innehåll - Med tanke på att motsvarande produkter t.ex. 'Entreq Vibb-eaters' kostar ca 1200kr/st så finns det ett klart ekonomiskt utrymme om man vill modifiera dörr-stopp påsarna med lite mera fyllning, förslagsvis dekorations grus för akvarium eller kanske grovsalt? - Ska även prova detta.

  Fungerar då detta kan man undra? - Att tynga ner en mekanisk konstruktion genom att öka dess massa borde ha effekt. Den kraft som behövs för att påverka (Accelerera/Flytta) den fysiska massan måste således också ökas, allt enl. newtons 2:a lag. (F = m*a)

  Hur mycket vibrationer eller resonanser dämpas / påverkas i varje given situation, och hur det påverkar en akustisk utrustning eller hur den upplevs kan givetvis diskuteras. Om vi förslagsvis ställer våra nu drygt 3kilo tunga påsar på en högtalare som väger 30kilo, ger det en förändring av massan med 10% - Borde innebära att kraften nu också måste ökas med 10% för att ha samma påverkan som tidigare.

  Några noteringar Plus :-)
 • Ganska snyggt med bara en / två påsar
 • Billigt

  Några noteringar Minus :-(
 • Med många påsar så blir det inte så snyggt...
 • Osäker 'effekt' på ljudet...

  Tekniska data 'JYSK Wibe-Stop' = JYSK 'DOOR-STOP' FERAH product# 397500
  =====================================================================
  Typ ............................... Vibrations / Resonans dämpare
  Höjd .............................. ca. 31 cm (38 cm inkl metall ögla)
  Diameter .......................... ca. 14 cm
  Färg .............................. Lime / Lila / Svart
  Material / Påse ................... Polyester
  Fyllning .......................... Krossad vit marmor (I original)
  Vikt .............................. 2Kg (I original) 
  =====================================================================
  


  Köp / Transport / Embalage m.m.


  Till index / top
  Referenser / Länkar m.m.
  Honors to the brains behind - 'Äras den som äras bör' - som talesättet säger. Som vanligt så är det inte jag som kommit på allt detta. Här hittar ni länkar till referenser och leverantörer.

  [L1] JYSK.com

  [R1] http://www.entreq.com/products/accessories-17667732
  [R2] http://www.euphonia-audioforum.se/forums/lofiversion/index.php/t5273.html
  [R3] http://www.naturvetenskap.org/gymnasiefysik/kraft/newtons-2a-lag

  Till index / top


  'Disclaimer'
  The information given on this page is given on an 'As Is' basis and aimed for NON COMMERCIAL use only. The author can not be held responsible for any use of the information. Any registered product / trademark or company name on the page is the property of their respective owners.

  Notera!
  Det är helt personliga reflektioner och upplevelser vi skriver om på den här sidan, dessa är inte några 'Expert' kommentarer / utlåtanden. Vi rekommenderar INTE att någon ska göra dom ändringar / Modifieringar som vi gjort och som beskrivs på denna sida, då dessa HELT SÄKERT gör att alla garantier som leverantören utställt OMEDELBART upphör.

  Våra tester och slutsatser kan INTE, och ska INTE tas för intäkt att samma eller motsvarande resultat eller upplevelse kan erhållas eller efterliknas någon annanstans eller av någon annan.


  Go Back!


  ©2010 SM2YER Goran