Hörlursförstärkare
LITTLE BEAR P7
2x 6N3 & 1x 6N5P (2x 6H3П & 6H13C)

INDEX
 • Inledning
 • senast uppdaterat
 • Beskrivning
 • Köp / Transport / Embalage m.m.
 • Referenser / Länkar m.m.
 • Disclaimer
 • Budget
 • Referenser
 • Disclaimer

 • Inledning
  Nu är det väldigt länge sedan jag testade något nytt på 'Audio-Fronten' - Men nu är det dax att kolla på en liten Kina tillverkad hörlursförstärkre 'Little Bear P7' - I originalutförande kommer den med Kinesiska rör / 2st 6N3 dubbeltrioder i ingångssteget och en 6N5P dubbeltriod i utgångssteget.

  Förstärkaren har ingen utgångstransformator (OTL**) - Driver m.a.o. hörlurarna direkt från dubbeltrioden i utgångssteget.

  Kommer att testa NIB / NOS och BEG rör i både in och utgångssteget, bl.a. från PHILIPS / RCA / HP / FOTON / Kaluga / Telefunken o.s.v. - Kollar även på om det går att 'förbättra' något på själva förstärkaren, kanske byta ut någon komponent...


  'Little Bear P7' med 2x 6N3 & 1x 6N5P originalrör


  Senast uppdaterat
  2022.03.13 Har nu testat i princip alla rör jag har / har fått tag på, och som går att använda i 'Little Bear P7' förstärkaren. Tror nu att jag är väldigt nära den bästa kombinationen av driv & slutrör.


  HP 6080 (By RCA), RCA 6SA7-G, =C= 6H13C, PHILIPS 6080 / Std. vs. 'Longplate'

  Har några kombinationer kvar att prova, bl.a. NIB Mullard 12AX7 'Longplate', har just nu bara ett sådant rör. På bilden ovan (Till höger) ser man skillnaden mellan ett rör med 'normal' anod plåt (ca 10mm) och rör med 'Longplate' (ca 17mm).


  Testade rör / omdömen (Ändras löpande)

  Av alla testade rör / kombinationer av rör så är det min uppfattning att 2st SYLVANIA 12AX7A-ECC83-7025 (Longplate) i ingång/drivsteg och ett PHILIPS MINIWATT 6080, ger det bästa ljudet.

  Omdöme: Tydlig, detaljerad, bred och öppen ljudbild, basen är i det närmaste bottenlös men samtidig rapp och följsam.

  2022.03.12 Lyssnar vidare under dagen, inser nu att jag som bäst håller på att göra det där 'KLASSISKA' misstaget! - Fick lite tidigare problem med senaste versionen av 'Volumio®', fick bl.a. 'häng' vid byte av musikstycke - Plockade fram gamla spelaren som har en tidigare, och stabilare Volumio® version, och en HiFi Barry (Kopia) DAC-HAT (Se bild) - Den har alltid fungerat helt problemfritt, tog även fram mina smidiga DIY 75Ω lågförlust kablar...


  RaspberryPi-3 Volumio® spelaren med PiFi DAC+

  ...och helt plötsligt har jag ändrat på minst tre(3) parametrar! - Vist, det låter väääldigt bra! Men vad har tillfört vad?, någon av förändringarna kan t.o.m. ha tillfört en försämring utan att jag har haft möjlighet att upptäcka det!

  I princip är det bara att rulla tillbaka dom yttre förändringarna och lyssna igen, och sedan göra förändringarna steg för steg. (Och lyssna före / efter varje förändring)


  2st DIY lågnivåkablar

  Har även byggt ett par smidiga lågnivåkablar, använder 2x 60cm begagnad lågförlust 75Ω koaxialkabel av fabrikatet 'ERICSSON CABLES' typ TCZ-750-25-KLLXB-HF - Har tidigare använt koaxialkablar med 75Ω impedans bl.a. vanlig KTV-Kabel, det har fungerat väldigt bra, så är fallet även med denna kabel.

  2022.03.12 Funderar på lite 'ljud-förbättrande' åtgärder. Börjar med att byta ut polyester kondensatorerna som sitter i signalvägen på utgången. Deras uppgift är att blockera så att likspänning inte går ut i hörlurarna, men dom ska samtidigt släppa igenom audio signalen opåverkad.


  Original, polyester kondensator (0,1uF/300V) / Min 'High-End' kondensatorlåda

  Provar att byta ut polyester kondensatorerna, testar först med 2st ClarityCap™ PWA680nJ400Vdc (0,68uF/400V) - Löder in och testar, första intrycket är att diskanten blivit 'luftigare' och mera detaljerad, och att hela ljudbilden har blivit bredare. Återkommer efter mera lyssnande...


  2st ClarityCap™ PWA680nJ400Vdc på plats

  2022.03.09 Igår låg en kartong med 2st (NOS) PHILIPS MINIWATT 6080 utgångsrör i brevlådan. (Tack Torbjörn.S SM3ULQ) Datum / Typkod på rören är AJ1(R4C3),- det enda jag förstått av detta är att dom är tillverkade av 'WIRAG' (Wiener Radio Werke) Wiena, Austria. (Om jag förstått rätt) - Har inte lyckats att förstått hur man läser ut tillverkningsår o.s.v. (Maila gärna om någon kan tyda detta)


  (NOS) PHILIPS MINIWATT 6080

  Rören är oanvända och ligger i sina original kartonger, helt fantastiskt med tanke på att dom är typ 40-50år gamla! - Nu sitter ett av rören i min 'Little Bear P7' förstärkare, lyssnas på för fullt, återkommer med omdöme / intryck...

  2022.03.06 Rulla på och testar drivrör, nu är det nära! - Testar med (BEG) SYLVANIA (PhilipsECG) 12AX7A-ECC83-7025 drivrör, rören har s.k. 'Longplate', nästan 17mm långa jämfört med normala rör på ca 10mm - Åååå! Där är den! Dendär efterlänktade avgrundsdjupa basen! (Har upplevt den tidigare, men den är svårfångad!)


  SYLVANIA 12AX7A-ECC83-7025 / JAN 5670W / Sylvania rören med rör-konverter på plats

  I kombination med ett (BEG) HP (By RCA) 6080 rör blir det väldigt bra, bäst hittils! - Ljudbilden är väldigt detaljerad, bred & varm med alla på plats & med rätt nivåer.

  2022.03.04 Testar 2x Telefunken ECC808 (NOS) rör på ingången, 1x RCA 6080 (BEG) i utgångsssteget.

  Omdömme: Telefunken ECC808 rören ger en fantastisk detalrikedom i mellanregister/diskant, basåtergivningen är 'rapp' men tyvärr inte så djup som jag skulle vilja ha den.

  Denna kombination är inte min favorit, lite för exakt & kall i min smak, ljudbilden saknar 'värme', basen är där men inte sådär avgrundsdjup som jag vet att den kan vara...


  'Little Bear P7' med 2x Telefunken ECC808 & 1x RCA 6080 rör / DIY 'Socket converters'

  NOTE! ECC808 är INTE pin-kompatibla med 6n3p rören, om du sätter i dom direkt i förstärkaren kommer dom att skadas! - För att köra med ECC808 rören i förstärkaren använder jag mina DIY 'Socket converters' - Läs mera om hur man tillverkar dom -->
  Här!


  Högupplöst, OnLine!
  Högupplöst, OnLine!
  Hittade en site i Norge, här ligger en rad nedladdningsbara testfiler i .FLAC och DSD 64/128/256 format (Gratis) - Men däär ligger också en web-shop så att man kan köpa ännu mera höguplöst material. Länk -->http://www.2l.no/hires/

  Annar Follesø / Norwegian Radio Orchestra / Ole Kristian Ruud Concerto Fantastico OLE BULL Violin Concertos, Stereo, 24 bit, 192 kHz, 5164 kbps, ikke noe problem!

  Marianne Thorsen / TrondheimSolistene Violin Concerto no. 4 in D major KV 218 - Allegro MOZART, stereo, 24 bit, 192 kHz, 4059 kbps rakt av från USB tumme direkt ansluten till RaspberryPi/Raspyfi spelaren, hva en lyd!


  S.M.S.L 'SANSKRIT' DAC, Little Bear P7, RaspberryPi-4 / Volumio® GUI

  Övrig utrustning när jag testar: Kör mediaspelaren 'Volumio®' på en RaspberryPi-4, via USB sitter en S.M.S.L 'SANSKRIT' DAC kopplad. Spelar .FLAC filer samt SPOTIFY premium via SPOTIFY Connect plugin på Volumio® spelaren.


  Min 'Drivrörs' väska, många rör att testa...

  Har många rör att testa, i både drivsteg och utgångssteg, uppdaterar mina försök löpande. Bäst hittils är en kombination av 2st (BEG) SYLVANIA 12AX7-ECC83 i drivsteget och ett (BEG) HP 6080 (By RCA) i utgången.


  Milt Jacksson SUNFLOWER
  Milt Jacksson SUNFLOWER
  Har adderat ett par CD titlar till samlingen men glömt att uppdatera sidan, senaste tillskottet är Milt Jackson 'SUNFLOWER' - Här hittar man bl.a. en väldigt bra live version av 'For Someone I Love' - Bra teknisk kvalite med bra dynamik.

  1. For Someone I Love
  2. What Are You Doing the Rest of Your Life?
  3. People Make the World Go Round
  4. Sunflower
  5. SKJ


  Beskrivning
  Öppnar 'Little Bear P7' förstärkaren för att kolla på bygg-kvalité och om där är något som kan förbättras. Konstaterar att där är några 'blocking' kondensatorer direkt på utgången som ska förhindra att det kommer ut likspänning på hörlurarna, i övrigt ser jag inga blocking kondensatorer i signalvägen mellan driv/utgångsrör

  har letat runt efter krets-schema till förstärkaren, det närmaste jag kunde hitta var på diyaudio.com[R1] - Det verkar att överensstämma med min förstärkare 'Little Bear P7' v.1.12.


  Krets-schema

  Studerar krets-schemat lite, där är en negativ 'feed-back loop' från utgången till galler (G1) på ingångsröret, första sektionen har antagligen väldigt låg förstärknings faktor. (buffer steg?) - Anod på första sektionen är kopplad direkt till G2 vilket borde ge högre förstärknings faktor i andra sektionen (Katodföljare?). Katoden på andra sektionen i drivröret är kopplat via en 1K resistor till gallret på slutröret.

  Utgången är kopplad på katoden på utgångsröret, här sitter även tre (blocking) kondensatorer, två elektrolyter (100uF/200V) & en polyester kondensator (0,1uF/300V).

  Drar mig till minnes att jag 'mixtrat' med en liknande DIY / KIT förstärkare tidigare (2013) du kan läsa mera om den -->
  här!


  Förstärkaren utan lock / Version

  Bygg & komponent kvalite verkar att vara riktigt bra, gäller även kontakter och volym potentiometer. Det enda som verkar att vara lite 'sisådär' är 8p / 'Oktal' rörsockeln till slutröret.


  Förstärkar-kort, ovansida / undersida

  Strömförsörjningen sker med ett yttre nätaggregat, det lämnar 24V-DC max 5A, i förstärkaren sitter två switchade spännings konverare. Den ena ger 6,4V glödspänning, den andra ger (ca) 190V anodspänning.


  Strömförsörjning


  Allison Goldfrapp - 'Tales of Us'
  Allison Goldfrapp - 'Tales of Us'
  Lyssnar just nu mycket på sångerskan / låtskrivaren Allison Goldfrapp (Bath/England) - Goldfrapp har en Melankolisk / melodiös röst som verkligen passar låtarna perfekt, lågmäld, klar och påträngande på ett positivt sätt, rösten liksom 'fastnar' - Låtarna går lite i moll, men är väldigt 'utmålade' och melodiösa / harmoniska på samma gång.

  Skivan 'Tales of Us' släpptes 2013. Den tekniska kvaliten är mycket bra, med många riktiga guldkorn. Låtar som sticker ut: Jo, Annabel, Stranger, Thea, Clay m.m. - Denna skivan tål säkert att lyssnas på en hel del!

  Några noteringar Plus :-)
 • Prisvärd!
 • Många olika rör att testa med...

  Några noteringar Minus :-(
 • Inget hittils...

  Tekniska data 'Little Bear P7'
  =====================================================================
  Typ ............................... Hörlursförstärkare
  
  =====================================================================
  


  Köp / Transport / Embalage m.m.


  Fraktlogg:
  
  

  Budget
  Kostnader t.o.m. 2022.03.04
  ============================================================
  Förstärkaren / Inköp ......................  0 sek
  Frakt .....................................  0 sek
  

  Till index / top

  Länkar / Referenser
  Honors to the brains behind - 'Äras den som äras bör' - som talesättet säger. Som vanligt så är det inte jag som kommit på allt detta. Här hittar ni länkar till referenser och leverantörer.

  [L1] www.amazon.com

  [R1] Datablad för lågförlust kabel
  'ERICSSON CABLES' typ TCZ-750-25-KLLXB-HF


  Till index / top


  Disclaimer!
  The information given on this page is given on an 'As Is' basis and aimed for NON COMMERCIAL use only. The author can not be held responsible for any use of the information. Any registered product / trademark or company name on the page is the property of their respective owners.

  NOTERA!
  Det är helt personliga reflektioner och upplevelser vi skriver om på den här sidan, dessa är inte några 'Expert' kommentarer / utlåtanden. Vi rekommenderar INTE att någon ska göra dom ändringar / Modifieringar som vi gjort och som beskrivs på denna sida, då dessa HELT SÄKERT gör att alla garantier som leverantören utställt OMEDELBART upphör.

  Våra tester och slutsatser kan INTE, och ska INTE tas för intäkt att samma eller motsvarande resultat eller upplevelse kan erhållas eller efterliknas någon annanstans eller av någon annan - http://sm2yer.dyndns.org - ©1999-2013 G.Larsson / SM2YER

  Go Back!


  ©2010 SM2YER Goran