Testar skivspelare
PRO-JECT RPM 1.3 Genie
Instegs spelare inkl. ortofon OM3 pickup

INDEX
 • Inledning
 • senast uppdaterat
 • Beskrivning
 • Köp / Transport / Embalage m.m.
 • Referenser / Länkar m.m.
 • Disclaimer
 • Budget
 • Referenser
 • Disclaimer • Inledning
  Testar en liten skivspelare som har fått väldigt bra kritik. Det är en hel manuell 'PRO-JEKT RPM 1.3' - Just detta exemplar är av den enklare modellen med svart chassi (Stomme) och MDF tallrik.

  Kommer även att se på en del mindre / enklare modifieringar, provar även lite olika nya / begagnade 'prisvärda' pickuper som jag har samlat på mig under åren.


  PRO-JECT RPM 1.3 Genie


  Senast uppdaterat
  2013.12.27 Fick hem den beställda 'Ortofon M2 RED' pickupen idag, den är inhandlad från HiFiKit.se[L3] - Har just monterat och spelar Shelby Lynne 'Tears, Lies & Alibis' - Just nu spelas 'Something to Be Said About Airstreams' - Detta låter helt klart bra, mycket bättre än original pickupen 'Ortofon OM-3' (Pickupen är dock märkt OM-5E?)


  'Shelby Lynne, Tears, Lies & Alibis'
  Shelby Lynne, Tears, Lies & Alibis
  2012.06.21 Beställde just Shelby Lynne's 'Tears, Lies & Alibis' på vinyl från CDON.com[L3]

  Med låtar som 'Why Don't You Call Me' och 'Like A Fool', 'Family Tree' och 'Loser Dreamer' som alla har massor med känsla och närvaro, inte helt fel i mitt tycke. För övrigt så verkar skivan att vara väldigt jämn, med verkligt bra ljud. (Dynamik o.s.v.)


  Skall kolla lite mera på inställningarna, kör just nu med ca. 19mm överhäng och samma VTA/Azimut vinkel som med originalt pickupen, har ställt nåltrycket till 1,81g.


  Ortofon M2 Red i original kartong

  Demonterar original pickupen, sparar skruvar och muttrar, behöver inte dessa när den nya M2 RED pickupen ska monteras, det följer med nya skruvar. M2 RED pickupen har gängade hål för monterings skruvarna, det gör att den är väldigt enkel att montera, inget 'pillande' med små muttrar!.


  Ortofon M2 Red anslutningar / skruvar provmonterade i gängade hål på pickupen

  Tonarms ledningarna i tonarmen på 'PRO-JEKT RPM 1.3' spelaren är kanske inte 'världsbäst' men håller bra kvalite och ett riktigt fint utförande med förgyllda / isolerade anslutningar som går utan skarvar direkt till phono kontakterna vid tonarms foten.


  Ortofon M2 Red - Ställer nåltryck

  Justering av nåltyck är antagligen den största minus posten på 'PRO-JEKT RPM 1.3' spelaren, det är inte helt lätt att lossa insex-skruven och flytta motvikten. Men efter några försök så får man vikten rätt, siktar på att ställa in 1,8g - Nöjer mig med 1,81g.


  Provspelar Ortofon M2 Red

  Så är det bara att provspela, ska även köra lite 'Hi-Fi News Analogue Test LP' och kolla upp VTA/Azimut vinklarna lite bättre, det följde med en 'Protractor' guide med 'PRO-JEKT RPM 1.3' spelaren.

  Kontrollerar pickup geometri och överhäng, har tidigare skrivit en sida om detta -->
  Håll kåll på ljudet1 - Använder PRO-JECT spelarens medlevererade protractor, använder ett plast skjutmått för att kolla överhäng, ska vara 19mm.


  Kontrollerar pickup geometri / Mäter överhäng

  Kontrollerar Vertikal Tracking Angle (VTA), använder en lite rund libell som jag placerar på pickupen, justerar upp höjden på tonarmen ca. 3mm så att tonarmen ligger nära vågrätt när nålen är nersänkt i ett skivspår.


  Kontrollerar Vertikal Tracking Angle (VTA) / Kollar pickup geometri


  'Hi-Fi News Analogue Test LP'
  Lägger på 'Hi-Fi News Analogue Test LP' - Det är ett bra verktyg för att hålla koll på att man har gjort rätt, har bl.a. spår för Pickup / Nål Spårnings test 'Trackability', chassi / plint och tonarms resonans test. Den har även 'tysta' spår för att lyssna / mäta rumble och motorljud.

  Med skivan följer även en komplett instruktion hur man använder dom olika test spåren, det följer även med en instruktion för att justera skivspelaren och en universal protractor mall. - testskivan är inhandlad från Svalander.se[L1]

  Avslutar kvällen med att lägga på den 'lokala' referensen The Notting Hillbillies - 'Missing'


  The Notting Hillbillies - 'Missing'
  The Notting Hillbillies - 'Missing'
  På vinyl-svarven snurrar bl.a. The Notting Hillbillies - 'Missing'. I mina öron något av det bästa som gjorts på vinyl på senare tid. Har allt en vinyl skiva ska ha!

  Skivan har blivit lite av en 'lokal' referens, köpte mitt ex. på Tradera.se för drygt en hundring, skivan är i mycket bra skick men är antagligen snart upp nött!

  Pink Floyd samlingen på vinyl växer ständigt, inte mycket som saknas nu. Naturligtvis snurrar även dom flitigt på spelaren, även A&F snurrar på med oförminskad kraft och dynamik, inhandlade LTS CD specialutgåva av 'Med Rymden i Blodet' för att jämföra med vinyl 'orginalet' från 1982.

  2013.12.11 Inhandlade en liten elektroning nålvåg via eBay.com[L4] Sale date: 11/29/13 / Kostnad = 169,62sek (ud$25.96) inkl. porto - Säljaren 'shimer68' skickade den från HongKong dagen efter (Markerades som skickad på eBay) - Fick vågen i brevlådan igår 10/11


  Nålvåg med tillbehör / Väger OM3 pickup = 2,13gr nåltryck

  2013.12.08 Årets 'julklapp' blir en ny pickup, beställde en 'Ortofon M2 RED' från HiFiKit.se[L3]

  2013.12.02 Har ägnat kvällen till skiv lyssning och skiv vård, inhandlade en enkel skivtvätt från conrad.se[L2] - Har även ökat nåltrycket på spelaren något, motvikten har ingen skala, tror att jag nu ligger nära, eller strax över 2g i nåltryck. Upplever att OM3'an spårar bättre nu. Har även beställt en liten elektronisk nålvåg via eBay.com[L3]

  2013.12.01 Första advent, provar pro-jekt spelaren med ett rör bestyckat RIAA försteg 'YAQIN MS-12B' - I rör RIAA steget sitter just nu 2x NIB MULLARD 12AX7/ECC83 och 2x NOS MULLARD E81CC/6201


  Hela uppställningen

  Övrig utrustning: Integrerad rör-förstärkare 'YAQIN MS-20L' med 2x4 Voskhod, Kaluga 6Ж1П-EB GOLD, 2x2 MULLARD EL34 - RIAA försteg 'YAQIN MS-12B' med 2x NIB MULLARD 12AX7/ECC83 och 2x NOS MULLARD E81CC/6201 - Golvhögtalare 'DYNAVOICE Challenger M85 EX v3' - Lyssnar även med Sennheiser HD-598 hörlurar - Nätfilter 'BADA LB-5600' - DIY signal kablar med polarisering av Dielectrum - DIY högtalar kabel 'SEVEN'


  Allison Goldfrapp - 'Tales of Us'
  Allison Goldfrapp - 'Tales of Us'
  Lyssnar just nu mycket på sångerskan / låtskrivaren Allison Goldfrapp (Bath/England) - Goldfrapp har en Melankolisk / melodiös röst som verkligen passar låtarna perfekt, lågmäld, klar och påträngande på ett positivt sätt, rösten liksom 'fastnar' - Låtarna går lite i moll, men är väldigt 'utmålade' och melodiösa / harmoniska på samma gång.

  Skivan 'Tales of Us' släpptes 2013. Den tekniska kvaliten är mycket bra, med många riktiga guldkorn. Låtar som sticker ut: Jo, Annabel, Stranger, Thea, Clay m.m. - Denna skivan tål säkert att lyssnas på en hel del!

  2013.11.29 Trots den listiga konstruktionen med fristående motor noterade jag motor ljud när pickupen går i 'tomspår' (Nålen nere med inget ljud / omodulerat skivspår) - Testar en enkel lösning.


  Tomt motor hål / motor vid sidan av chassi plint

  Placerar motorn vid sidan av chassi plinten (utanför sitt hål) - Gör detta för att minimera risken att motorn får mekanisk kontakt med chassi plinten - Lägger en bit 'bubbel-plast' ca. 15x15cm i fyrkant, det är den sorten som har stora bubblor, bubblorna är ca 2cm i diameter och ca. 1cm höga (Se bilder)


  Motor på plåt och bubbelplast

  Ovanpå bubbel-plasten lägger jag en ungefär lika stor plåtbit, tanken med plåtbiten är att fördela motorns tyngd över max antal bubblor - Bubbelplasten och plåten bygger ungefär 12mm på höjden, placerar 3st 12mm tjocka vibrations dämpare under respektibe 'spike' under skivspelarens chassi plint för att få upp den i rätt höjd.


  Skivspelaren 'in action'

  Denna 'modifiering' kostar inte mycket, efteråt kan jag nu inte längre höra några motor ljud!


  Beskrivning
  PRO-JECT RPM 1.3 Genie är vad jag kan förstå den enklaste i RPM 1.3 serien, skiv tallrik och chassi plint är utförda i MDF och lackerade i matt svart.

  Skivspelaren levereras med tonarmen Pro-Ject 8.6s - En S-Formad tonarm gjord av ett aluminium rör. (Se bilder) - Spelaren levereras med Ortofon OM3 pickup, kan även levereras med 2M RED pickup.

  Spelaren ska kopplas till en skivspelar ingång (MM) med 47kohms impedans (rekommenderad) - Jag kör nu med ett rör RIAA försteg
  YAQIN MS-12B - Har kört denna tidigare med mycket bra resultat.

  Några noteringar Plus :-)
 • Snygg!
 • Bra pris!
 • Bra ljud!
 • Lätt att montera och få igång
 • Lätt att använda!

  Några noteringar Minus :-(
 • Borde minst ha ett autostop
 • Lite 'knökigt' att ställa in nåltryck
 • Inget annat att klaga på för detta pris...
 • ...kanske någon form av damm skydd?

  Tekniska data 'Pro-Ject RPM 1.3 Genie OM3 Black'
  =====================================================================
  Typ ............................... Skivspelare
  Fitted cartridge .................. Ortofon OM 3E
  Amplifier connection .............. MM-input
  Nominal speeds .................... 33 / 45 r.p.m.
  Dust cover ........................ no
  Motor completely decoupled ........ yes
  RCA phono sockets ................. yes
  S-shaped tonearm .................. yes
  Effective tonearm length .......... 8,6 " (218,5mm)
  Effective tonearm mass ............ 8,5g
  Overhang .......................... 19mm
  Downforce range ................... 15 - 30mN
  Supplied counterweight ............ cartridge weight 4 - 9g
  Optional counterweight ............ cartridge weight 8 - 15g
  Speed variance .................... ±0,8 %
  Wow and flutter ................... ±0,15 %
  Signal to noise ................... -70dB
  Platter weight/diameter ........... 1,6kg/300mm
  Power supply type ................. Mains-fed outboard power supply
                    220 - 240V, 50 cycles
  Output voltage .................... 12V/200mA AC
  Power consumption ................. 2W
  Dimensions ........................ W380 x H115 x D350mm
  Weight ............................ 3,3kg
  =====================================================================
  


  Köp / Transport / Embalage m.m.
  2013.11.28 Hämtade ut PRO-JECT RPM 1.3 Genie spelaren idag, beställde den 2013.11.22 från NetoNet.se[L1] - Packade upp och provkörde under kvällen.


  Packar upp och monterar

  PRO-JECT spelaren är väl packad och levereras komplett med pickup (Ortofon OM3), nätaggregat och audiokabel (RCA/RCA) - Chassi (Plinten) står på 2st 'spikes' som i sin tur ska ställas på tre små metallplattor som följer med. Vidare får man även med en 'protractor' mall, en enkel nålvåg och lite verktyg. Motor, motvikt och anti-skating vikt ligger också var för sig och måste 'monteras'.


  Manual med drivrem och verktyg / Spelare med kartong skydd under skiv tallriken kvar

  För att skydda lagret sitter det en liten kartong bit under skiv tallriken, den tar man lätt bort genom att lyfta tallriken rakt upp. Själva skiv tallriken är tillverkad i resonansfri MDF board, lagret är monterat i tallriken, på klinten sitter bara ett axel centrum.


  Skiv tallrik med lager, plint med axel centrum / Motor, nätaggregat och motvikt, audio kabel

  Motorn placeras stående direkt på underlaget, den står helt för sig själv i ett stort hål i spelarens chassi plint, utan någon mekanisk kontakt - Nätaggregatet (16V/DC) är sepparat och kopplas direkt till motorn. Drivremmen löper runt ytterkanten på skiv tallriken.


  Spelaren färdig monterad och igång

  Sammantaget så är det ganska (Väldigt) enkelt att sätta ihop och få igång spelaren, enda problemet är justering av nåltryck, den medlevererade lilla nål vågen går att använda men hur exakt blir resultatet? - När man sedan ska låsa fast motvikten med insex skruven så är det väldigt lätt motvikten flyttas oavsiktligt.

  Spelade in en lite 'Demo' film, den ligger -->
  Här!

  
  


  Budget
  Kostnader t.o.m. 2012.07.30
  ============================================================
  Förstärkaren / Inköp ...................... 2890 sek
  Ortofon M2 RED pickup ...................... 959 sek
  
  

  Till index / top

  Länkar / Referenser
  Honors to the brains behind - 'Äras den som äras bör' - som talesättet säger. Som vanligt så är det inte jag som kommit på allt detta. Här hittar ni länkar till referenser och leverantörer.

  [L1] http://www.netonnet.se/
  [L2] conrad.se
  [L3] hifikit.se
  [L4] eBay.com
  [L5] Svalander.se

  [R1] Användar manual för
  Pro-Ject RPM 1.3 Genie .pdf fil
  [R2] Produkt information för Pro-Ject RPM 1.3 Genie .pdf fil
  [R3] http://www.project-audio.com
  [R4] Helt fantastisk upsats om Skivspelare & resonans av Tobias Noremalm, Joakim Bodén .pdf fil
  [R5] http://www.vinylengine.com/


  Till index / top


  Disclaimer!
  The information given on this page is given on an 'As Is' basis and aimed for NON COMMERCIAL use only. The author can not be held responsible for any use of the information. Any registered product / trademark or company name on the page is the property of their respective owners.

  NOTERA!
  Det är helt personliga reflektioner och upplevelser vi skriver om på den här sidan, dessa är inte några 'Expert' kommentarer / utlåtanden. Vi rekommenderar INTE att någon ska göra dom ändringar / Modifieringar som vi gjort och som beskrivs på denna sida, då dessa HELT SÄKERT gör att alla garantier som leverantören utställt OMEDELBART upphör.

  Våra tester och slutsatser kan INTE, och ska INTE tas för intäkt att samma eller motsvarande resultat eller upplevelse kan erhållas eller efterliknas någon annanstans eller av någon annan - http://sm2yer.dyndns.org - ©1999-2013 G.Larsson / SM2YER

  Go Back!


  ©2010 SM2YER Goran