Mäta ljudspektrum
Bygger & Testar mätmikrofon
Panasonic WM61A kapsel och Peavey PVR2

INDEX
 • Inledning
 • senast uppdaterat
 • beskrivning mätmikrofon
 • beskrivning TrueRTA
 • beskrivning Multi-Instrument
 • Referenser / Länkar m.m.
 • 'Disclaimer'

 • Inledning
  Bygger en egen mätmikrofon, använder en Panasonic WM61A kapsel. Testar / jämför DIY mikrofonen med en Peavey PVR2

  Använder programvaran TrueRTA[R1] och Multi-Instrument[R2] som båda är programvara för RTA[R3] (Real Time Analyzer)


  Mätmikrofoner
  Senast uppdaterat
  2015.01.30 Har tidigare snickrat på en förstärkar uppsättning med elektroniskt delningsfilter. Avsikten är att dom ska användas för injustering / provning av högtalare och delningsfilter komponenter, men förstärkarna kan naturligtvis även användas för ljudmätningar. Kommer att köra lite testmätningar för att justera nivåer m.m.

  Den blivande Test / Mät förstärkar anläggningen består av:
  1st Aktivt delningsfilter 'Behringer CX3400 Super X Pro'
  1st förstärkare 'the t.amp S-75 MK2' (HIGH/DISKANT)
  1st Förstärkare 'the t.amp E400' (MID/MELLANREGISTER)
  1st Förstärkare 'the t.amp E400' (LOW/BAS)


  Delningsfilter och förstärkare (Foto taget med mobiltelefon)

  Behringer CX3400
  Uppsättningen går att köra i stereo med en delningsfrekvenser (2 band) i 4 kanaler, med två delningsfrekvenser (3 band) i 6 kanaler eller i mono med tre delningsfrekvenser (4 band) 4 kanaler. Ej använda kanaler kopplas till 50W/8Ω dummy load.

  Delningsfrekvenserna kan ställas enl. följande:
  HIGH/DISKANT 440-9300Hz
  MID/MELLANREGISTER
  LOW/BAS 44-930Hz


  Delningsfilter spectrum LOW / MID / HIGH

  Den förra test/mät uppsättningen från 2011 bestod av: Aktivt delningsfilter The T.Amp XO 231 - CD/DVD-Audio/SACD-Spelare YAMAHA DVD-S1800 - Förstärkare 1 (Försteg/Slutsteg) NAD 306 - Förstärkare 2 (Slutsteg) The T.Amp S150 - Hela anläggningen från 2011 kan man beskåda -->
  Här!

  2015.01.20 Kopplar upp Peavey PVR2 mätmikrofonen under kvällen, mest för att kontrollera att den fungerar. PVR2 mikrofonen levereras i en snygg lite plastväska, det följer även med ett stativfäste och ett puff-skydd.

  Noterar att stativfästet är aningen för litet (Trångt) - Kan endast användas på XLR Kontaktens hölje, själva mikrofonen går inte att få in i fästet?! - Det medföljande lilla puff-skyddet är även det så litet att det i praktiken är omöjligt att använda?!.


  Peavey PVR2 mätmikrofon

  Kopplar upp mätmikrofonen via en USB mixer 'Behringer XENYX Q1202USB' - Detta för att kunna använda 48V phantom matningen till mikrofonen - Inser genast att detta är ytterligare en signal försämring, och okänd faktor i ljudkedjan. Ska försöka att bygga en egen spännings injektor för att undvika dessa okända faktorer.

  2015.01.18 Testar mikrofonen för första gången, kör Virtins Multi-Instrument v.3.4 - Skärmdumpen visar ett frekvens svep 10-22050Hz på en TAGA HARMONY PLATINUM F-100 v.2 - Använder en digital Class-D förstärkare DGUANZO DP-101.


  DIY Mätmikrofon / TAGA HARMONY PLATINUM F-100 v.2

  Beräknar nödvändig uttnivå från förstärkaren för att erhålla 1W vid 4 / 6 / 8 Ω last enl. nedan.
  Vpp	Topp	Vrms	Load	Equals
  ================================================
  6,45	3,23	2,83	8,00	1,00 Wrms
  5,58	2,79	2,44	6,00	1,00 Wrms
  4,56	2,28	2,00	4,00	1,00 Wrms
  ================================================
  
  Formel: √(Vpp/2)2 / R
   
  
  Kurva uppmätt med Virtins Multi-Instrument v.3.4 - Återstår att kalibrera utnivå och mikrofon känslighet.


  Virtins Multi Instrument v.3.4 (LIN)

  Notera att varken utnivå eller mikrofon nivå har kalibrerats, det blir nästa steg i projektet. Som jämförelse, en RTA kurna från samma högtalare testad med XTZ Room Analyzer 1.0 - Notera att denna kurva är logaritmisk (Virtin kurvan ovan är linjär)


  XTZ Room Analyzer 1.0 (LOG)

  2015.01.17 Har inte uppdaterat sidan på länge, RTA mät projektet har inte stått stilla helt, bygget av mätmikrofonen är ganska enkelt. Lite modifiering av själva mätkapseln och sedan ett någorlunda bra sätt att montera kapseln på.


  DIY Mätmikrofon i närbild

  Mikrofon kapseln är fästad med hjälp av en bit krympslang i ena änden av ett 140mm långt aluminium rör D8mm/d6mm, i andra änden sitter en XLR hane. Röret har helt enkelt skruvats fast med hjälp av XLR kontaktens kabelavlastning.


  DIY Mätmikrofon / Power injection box

  Inkoppling av mikrofon kapseln och inkoppling av spänningsmatning framgår av skiss 'C' hämtade från LINKWITZ-LAB[R4] - Även den nödvändiga modifieringen av själva mikrofon kapseln framgår.


  Skiss: Modifiering av mikrofonkapsel


  Power injection box

  Använder vanliga phono kontakter på 'intector' boxen. 9V batteriet kopplas in när mätmikrofonen kopplas in i sin kontakt 'MIC-IN' (Kretsen sluts) - därför behövs ingen strömbrytare.


  Mätmikrofoner

  2014.07.18 Beställde just 2st Panasonic WM61A Electret kapslar från Svanalder.se[L2] - Tanken är att mikrofonkapseln ska användas med en förförstärkare kopplad till dator med programvaran 'Multi-Instrument v3.3' från virtins.com[L2] Och TrueRTA[R1].


  Sophia Zelmani - I'm the rain
  Sophia Zelmani - I'm the rain
  Det här är i mitt tycke en väldigt bra produktion. Singer/Songwriter Sophia Zelmani tillsammans med producent/gitarist Lars Halapi fyller skivan med massor av närvaro och stämning, naturligtvis så är inte alla låtar lika 'gripande'. I låten 'You Can Always Long For May' får i.a.f. jag lite gåshud av Lars Halapi's gitarr.

  Den tekniska kvaliten är på topp med mycket fin dynamik, skivan tål säkert att lyssnas på jätte mycket, där fins så mycket att upptäcka av nyanser och detaljer.

  Beskrivning Mikrofon


  Beskrivning Preamp


  Beskrivning Program


  Tekniska data 'Multi-Instrument 3.3'
  =====================================================================
  Typ ............................... 
  
  
  
  =====================================================================
  

  Länkar / Leverantörer / Referenser
  Honors to the brains behind - 'Äras den som äras bör' - som talesättet säger. Som vanligt så är det inte jag som kommit på allt detta. Här hittar ni länkar till referenser och leverantörer.

  Leverantörer:
  [L1] http://www.virtins.com/downloads.shtml
  [L2] Svalander.se

  Länkar / Referenser:
  [R1] http://www.trueaudio.com/ [R2] http://www.virtins.com/downloads.shtml [R3] http://en.wikipedia.org/wiki/Real-time_analyzer
  [R4] http://www.linkwitzlab.com/sys_test.htm
  [R5] Bygga mätmikrofon med
  WM61A kapsel Av John Conover Palo Alto U.S. Måste läsas!
  [R6] datablad för Panasonic WM-61A i .pdf format
  [R7] Preamp Av Kevin Ross
  [R8] Beskrivning och schema till en lämplig mikrofon förstärkare av John Conover
  [R9] Aktivt delningsfilter Behringer CX3400


  'Disclaimer'
  The information given on this page is given on an 'As Is' basis and aimed for NON COMMERCIAL use only. The author can not be held responsible for any use of the information. Any registered product / trademark or company name on the page is the property of their respective owners.

  Notera!
  Det är helt personliga reflektioner och upplevelser vi skriver om på den här sidan, dessa är inte några 'Expert' kommentarer / utlåtanden. Vi rekommenderar INTE att någon ska göra dom ändringar / Modifieringar som vi gjort och som beskrivs på denna sida, då dessa HELT SÄKERT gör att alla garantier som leverantören utställt OMEDELBART upphör.

  Våra tester och slutsatser kan INTE, och ska INTE tas för intäkt att samma eller motsvarande resultat eller upplevelse kan erhållas eller efterliknas någon annanstans eller av någon annan.
  Go Back!


  ©2010 SM2YER Goran