Testar 2st begagnade skivspelare
PIONEER LP-A35/LP-A45D

INDEX
 • Inledning
 • Senast uppdaterat
 • Testar Skivstabilisator
  - Injustering PL-A45D
  - Injustering PL-A35
  - Tekniska data PL-A45D
  - Tekniska data PL-35
 • Budget
 • Testa mera: 'Håll koll på ljudet 1'
 • Testa mera: 'Håll koll på ljudet 2'
 • Referenser


 • Andra sidor / DIY Projekt:
  - DIY Högtalarkablar och Signalkablar
  - Rundstrålande Högtalare - Projekt 1
  - Rundstrålande Högtalare - Projekt 2
  - PROTOTYP Högtalare - Projekt 3
  - Electrostat Hybrider - Projekt 4
  - Retro HiFi-Stereo
  - Testa mera: 'Håll koll på ljudet 1'
  - Testa mera: 'Håll koll på ljudet 2'
  - Testar Single-END OUNEIDANJI AC-EL34
  - Testar Single-END Music Angel MINI X3
  - DIY Single-END Rörförstärkare
  - Testar YAQIN MS-34D Rörförstärkare
  - Testar YAQIN MC-100B Rörförstärkare
  - Testar YAQIN MC-10L Rörförstärkare
  - Testar YAQIN MS-12B RIAA RÖR-Steg
  - Testar DARKVOICE 336SE
  - Lyssningsrum - Projekt 5
  - 'Sound Industry Möbel - Projekt 6
  - Surround anläggning
  - DIY-Verkstad
 • Inledning
  Provar här två begagnade skivspelare 'Pioneer PL-A35' och 'Pioneer PL-A45D' som inhandlats via Tradera.se[L1] från samma säljare.

  Säljaren uppgav att båda är i 'mycket bra skick' och det stämmer, dom är i mycket bra,- till väldigt bra skick. Med lite rengöring så blir den ännu bättre. Ska även smörja in lite (Enl. manualen) så kommer dom säkert att fungera i många år till...


  PIONEER LP-A35


  Senast uppdaterat
  2012.09.07 Utför lite 'service' under kvällen. Smörjer spelaren och modifierar lite. Har beställt ny drivrem: .025 Inch / .6mm Thick x .203 Inch / 5.16mm Wide x 23.6 Inch / 60.0cm Inside.

  Enl. manualen skall skivpelaren smörjas var annan vecka om den används dagligen. Tror inte den blivit smord sedan den var ny!

  Vi använder 'OK/Q8 Hem & Hobby olja' - I användar manualen visas hur/var man ska smörja, det är dels motorn men även skiv tallrikens center lager ska smörjas.

  Vi hittar även två hål på var sida om motorns lager, dom är markerade med pilar på själva motorn / <-- OIL --> / Vi sätter en droppe olja i varje hål.

  OK/Q8 Hem & Hobby olja


  Motor med remskiva, 2x smörjhål på ovansidan / 2x smörjhål på undersidan

  På signal ledarna från tonarmen sitter två kontakt fjädrar inlödda. Dom påverkas mekaniskt när spelaren slås av, brytarna jordar signal ledarna för båda kanalerna.

  Tanken med konstruktionen är att koppla bort pickupen (Jorda signal ledarna) när spelaren starta eller stoppar för att förhindra skrap och knäppar från micro brytarna när dessa slår på / stänger av.

  Med åren så har kontakt ytorna oxiderat och det skrapar antagligen mer från dessa kontakter än från mickro brytarna, vi kopplar helt enkelt bort den.

  Kopplingsplint, pickup anslutning och fjäder kontakt

  Fjäder kontakt / kopplingsplint utan anslutningar till fjäderkontakten

  2012.08.02 Använder 'PIONEER PL-A35' som huvud spelare just nu, den fungerar väldigt bra så jag är lite nöjd just nu. Naturligtvis kommer jag att fortsätta med förbättringarna, en '
  shibata' nål står högst på önskelistan men jag börjar med en ny rem och lite olja i lager och motor, kollar även lite på motorns upphängningar som oftast blir lite hårda med åren och kan behöva bytas ut.

  Testar 'Alchemist' Skivstabilisator
  2012.08.01 Provar en 'Skivstabilisator' - Fick hem stabilisatorn idag i ett 'REK' brev direkt från eBay[L2] säljaren i Hongkong (Inköpt 2012.07.18) - Stabilisatorn kostade 239kr inkl. porto. Skivstabilisatorn har även inbyggt vattenpass och 33/45varvs stroboskop.

  Tanken är att skivstabilisatorn ska minska resonanser i själva skivan, skivan ligger även stadigare mot underlaget, ev. kan skivstabilisatorn också 'lindra' skevhet i skivan.

  Vet ännu inte om den gör någon skillnad, jag återkommer när jag har testat mera, det enda jag har noterat är att det är väldigt svårt att läsa skivans etikett när skivstabilisatorn ligger på skivan...


  Skivstabilisator med kartong / Provar

  Skivstabilisatorn väger 288gram, tyngden ska inte påverka skivspelaren negativt samtidigt som skivstabilisatorn måste ha en viss tyngd för att kunna ha någon effekt. En s.k. skivklämma griper tag i centrum axeln för att hålla ner skivan, det gör inte en skivstabilisator, den 'lever' endast på sin tyngd.


  Provar mera / Vikt 288gram

  Kvalitén på skivstabilisatorn är väldigt bra, maskinsvarvad massiv aluminium med svart anodisering. Uppe på sitter en rejäl centrum libell (vattenpass), den fungerar i alla riktningar. Undersidan är klädd med EPDM-Gummi för att inte skada skivan.

  Tekniska data Skivstabilisator 'Alchemist'
  ============================================================
   Type ......................... 3 in 1 LP Record Clamp 
                  - Audio Disc Stabilizer
                  - Stroboscope readout 33/45rpm
                  - Bubble level on top
   Color ........................ Black
   Dimension .................... D 77mm, H 33mm
   Weight ....................... 280g 
  


  Undersidan / Provar stroboscope

  Provar 'Audio Technica AT-95E' pickup
  2012.07.28 Har nu provspelat i ett par timmar, AT-95E pickupen verkar att spåra riktigt bra, mer detaljer och antagligare mera korrekt frekvens gång jämfört med min gamla favorit 'SHURE M75MB-T2' - Men...

  Detta förargliga 'men',- som för det mesta bara gör allt lite jobbigare. Jag saknar lite 'Svärta' och värme i ljudbilden, mina öron har vant mig med det från 'M75MB-T2' pickupen som i mitt tycke även har bättre 'tryck' främst i basen. Detta kan i praktiken vara ett 'lokalt' problem då jag antagligen lyssnar på 'fel' detaljer när jag nu ska vänja in mig. Ljudet från alla favorit skivor presenteras på ett nytt sätt och mina öron spårar antagligen sämre än den nya AT-95E pickupen...


  Några olika pickupar som vi provat / Favoriten 'SHURE M75MB-T2'

  Genom åren har vi även testat en rad olika pickupar, Bilden ovan visar 'PICKERING XV-15' / AT-95E / AT12E / SHURE M75MB-T2 / AT-CN2316R(OEM) / ORTOFON MC10 - Läs mera om vilka pickupar vi provat och vad vi tycker om dom -->
  Här!

  2012.07.27 Fick hem lite vinyl tillbehör som jag beställt från Conrad.se - Kollar nu lite närmare på bl.a. Audio-Technica pickupen AT-95E som enl. uppgift ska vara väldigt 'prisvärd' - Inhandlade även ett damm skydd och några nya pickup skal'


  Damm skydd 'Gloious' och AT-95E pickupen monterad i nytt skal

  2012.07.22 Efter lite golv läggning och liknande tog jag nu in den andra Pioneer spelaren, det är en PL-A35 med i princip samma funktioner som den några år äldre PL-A45D spelaren.

  Tyvärr så har även PL-A35 spelaren fått lite skador under transporten, bl.a. en ful spricka vid ena gångjärnet på locket. I övrigt så är spelaren mycket fin. Den har serienummer SG17668 och är tillverkad ca: 1970-75 - Den har full automatik med: 'Repeat' / 'Full Auto' eller 'Manual' funktion. På denna spelare drivs automatiken med en egen servo motor, det gör den mera exakt och snabbare i arm rörelserna jämfört med den äldre PL-A45D.


  'PIONEER PL-A35 - STEREO TURNTABLE'


  'PIONEER PL-A35 - STEREO TURNTABLE'

  2012.07.18 Fick hem spelarna idag, avsändaren hade glömt att låsa upphängningen i båda skivspelarna innan transport. Detta har gjort att skivtallriken hoppat loss och att upphängningen lossnat helt på PL-35 spelaren, tallriken har även åkt bakåt så att locket har spruckit vid ena gångjärns fästet. PL-A45D spelaren har klarat sig bättre, här har upphängningen blivit lite sned så att den lätt tar i på ena kanten, vi ska kolla på detta a.s.a.p. - PL-A45D spelaren går i.a.f. att spela med i det skick den nu är, vi börjar med att sätta igång den...


  Spricka i locket på PL-A35 spelaren / Det har blivit lite 'KAOS I KARTONGEN'

  Skivtallriken och remmen på PL-A45D spelaren var bara att sätta tillbaka. Det följde inte med någon pickup / skal, så vi monterar våran 'referens' pickup SHURE M-75 typ2 i ett standars skal för att justera och sedan provköra. Tog några bilder efter upp packningen.

  Justering PL-35


  Justering PL-A45D
  Börjar med att sätta igång PL-45D spelaren - Gör en grundläggande injustering för att kunna provspela, injusteringen är viktig för att: 1. Det ska låta så bra som möjligt, 2. Slitage på skivor och pickup ska minimeras. Injusteringen syftar till att optimera pickup nålens möjlighet att reproducera (Följa) skivans spår på ett korrekt och skonsamt sätt.

  Har laddat hem manual m.m. från vinylengine.com[R1] - På vinylengine.com hittar man även all information om skivspelar symmetri för att justera in 'overhang' o.s.v. - Vi justerar in pickupens läge i pickup skalet, ställer även in nål tryck och radiellt mottryck (Antiskating) m.m. Kontrollerar även spårnings vinklar.

  Vi mäter upp avståndet skivcentrum till tonarmens axel centrum (Pivot to spindle) = 206mm och beräknar med hjälp av 'Tonearm Alignment Calculator' (Enl. Baerwald teori**)

 • Skiv-centrum till tonarmens axel centrum (Pivot to spindle) = 206mm
 • Effektiv tonarmslängd (tonarmsaxel till nålspets) = 224,5mm
 • Nål/Centrum överhäng (Overhang) = 18.532
 • Offset angle = 24.593 (justeras med minus pickup offset)
 • Linear offset (mm) = 93.445 (Är ett resultat, justeras ej)

  **Vi har valt att justera enl. Baerwald' metoden (Det finns andra metoder) - Avstånd från centrum till inner/ytter spår enl. IEC/DIN Std.


  Första provspelningen

  När alla inställningar är utförda, är det dags att lägga på testskivan 'Hi-FiNews Analogue Test LP' - Vi kopplar upp vårat oscilloskop och kontrollerar spårningen med 'Trackability test' Sida 2 Spår 1/4/8.

  Läs mera: Har tidigare 'hackat' ihop en sida om in justering av skivspelare, den hittar man -->
  Här!

  Resultat / Ljud / Omdöme
  Kopplade upp spelaren, har gjort alla grund inställningar och kan nu provspela lite. Allt verkar att fungera, noterar lite högt motor ljud (50hz brum), men det går säkert att åtgärda.

  Tekniska data PL-A45D
  Tekniska data 'PIONEER PL-A45D'
  ============================================================
   Type ......................... Skivspelare
   Drivning ..................... 4-pol syncron växelströms-motor
                  Drivrem i Syntet-Gummi
   Skiv-varvtal ................. 2st 33.33 / 45 varv per minut (LP/EP)
   Varvtal tolerans ............. < 1%
   WoW / Flutter ................ < 0,1% (WRMS)
   Signal / Brus förhållande .... > 47dB (Beroende på monterad pickup)
   Skivtallrik .................. Maskinbearbetad aluminium legering
                  Balancerad vid tillverkning.
   Diameter ..................... 30cm /12"
   Tonarm / Typ ................. Statisk balanserad, S-Krökt mässingsrör
   Effektiv längd ............... 221mm
  
   Elanslutning ................. 230V/50Hz Växelström
   Effektförbrukning ............ 19W
   Storlek ...................... 480mm Bred x 415mm Djup x 172mm Hög
   Vikt ......................... 11 Kg
  
   Tillverklare ................. PIONEER ELECTRONIC CORPORATION
                  4-1, 1-Chome, Meguro-Ku, Tokyo 153
                  Japan, Nippon
  

  Tekniska data PL-A35
  Tekniska data 'PIONEER PL-A35'
  ============================================================
   Type ......................... Skivspelare
   Drivning ..................... 4-pol syncron växelströms-motor
                  Drivrem i Syntet-Gummi
   Skiv-varvtal ................. 2st 33.33 / 45 varv per minut (LP/EP)
   Varvtal tolerans ............. < 1%
   WoW / Flutter ................ < 0,1% (WRMS)
   Signal / Brus förhållande .... > 47dB (Beroende på monterad pickup)
   Skivtallrik .................. Maskinbearbetad aluminium legering
                  Balancerad vid tillverkning.
   Diameter ..................... 30cm /12"
   Tonarm / Typ ................. Statisk balanserad, S-Krökt mässingsrör
   Effektiv längd ............... 221mm
  
   Elanslutning ................. 230V/50Hz Växelström
   Effektförbrukning ............ 19W (MAX)
   Storlek ...................... 480mm Bred x 415mm Djup x 183mm Hög
   Vikt ......................... 9 Kg
  
   Tillverklare ................. PIONEER ELECTRONIC CORPORATION
                  4-1, 1-Chome, Meguro-Ku, Tokyo 153
                  Japan, Nippon
  

  Budget
  Det är som vanligt även viktigt att kostnaderna kan hållas nere så långt det är möjligt, samtidigt som kvalité / funktion hålls på en tillfredställande nivå.

  Kostnader PIONEER PL-45D t.o.m. 2012.17.18
  ============================================================
  Inköp (Via Tradera.se) ................................ 720.00 [L1]
  Fraktkostnad med bussgods.se .......................... 225.00
  ============================================================
  Summa                          945.00
  
  Kostnader PIONEER PL-35 t.o.m. 2012.17.18
  ============================================================
  Inköp (Via Tradera.se) ................................ 620.00 [L1]
  Fraktkostnad med bussgods.se .......................... 225.00
  ============================================================
  Summa                          845.00
  

  Tandberg TT5000
  Har just nu även en gammal 'Tandberg TT5000' spelare, den fungerar väldigt bra. Har lite problem med lite för hög hastighet, har inte provat att justera hastigheten men det borde inte vara några problem. Tog några bilder av tandberg spelaren innan jag lyfte undan den till förmån för 'Pioneer PL-A35' spelaren.


  'Tandberg TT5000'


  'Tandberg TT5000'

  Till index / top

  Länkar / Referenser
  Honors to the brains behind - 'Äras den som äras bör' - som talesättet säger. Som vanligt så är det inte jag som kommit på allt detta. Här hittar ni länkar till referenser och leverantörer.

  [L1] tradera.se
  [L2] eBay.com

  [R1] vinylengine.com
  - Länk till '
  tonearm alignment calculator' på vinylengine.com

  Andra skivspelare som vi provat genom åren:
  - DUAL 505-3
  - PHILIPS AF-677
  - PHILIPS F7213
  - MITSUBISHI LT-5V
  - Tandberg TT5000 (Senaste spelaren)  Go Back!


  ©2010 SM2YER Goran