Integrerad rörförstärkare
YAQIN MC-30L
2x 4st 6J1 + 2x 2st EL34-B

INDEX
 • Inledning
 • senast uppdaterat
 • beskrivning
 • Referenser / Länkar m.m.
 • 'Disclaimer'

 • Inledning
  Fick hem den nya YAQIN modellen 'MC-30L' under veckan. Ska enl. uppgift ersätta den tidigare modellen 'MS-20L' - I stort sett så är det samma förstärkare men nu i ett lite förändrat schassi.


  YAQIN MC-30L
  Senast uppdaterat
  2014.07.27 Använder YAQIN MC-30L förstärkaren för test av tre olika
  högtalar kablar.
  (The Chord Company Carnival Silver Screen och Odyssey 2 samt Seven Silver Blue)

  2014.06.18 Flyttar in YAQIN MC-30L förstärkaren i lyssningsrummet, spelar upp .FLAC filer via en RaspberryPi / RaspiFy, denna är kopplad via USB2.0 till en extern DAC GUSTARD X10 - Lyssnar via ett par TAGA PLATINUM F-100 v.2 Golvhögtalare , använder mina vanliga halv hyfsade DIY Signalkablar.

  Rörbestyckning i förstärkaren är: 2x 4st NOS Voskhod/Kaluga 6J1P-EV med guld galler och 2x 2st NIB MULLARD EL34


  YAQIN MC-30L förstärkaren i lyssningsrummet

  Testar för tillfället även ett par 'DYNAVOICE Definition DF5' och 'The Chord Company Carnival Silver Screen' högtalarkablar.


  YAQIN MC-30L förstärkaren i lyssningsrummet

  2014.06.17 Provar att byta ut lite kondensatorer i signal vägarna, det är 'Blocking' kondensatorerna C103/C104 och c109/C110 samt avkopplings kondensatorerna C102/C108 - Värdena i krets schemat och dom markeringar som tryckts på kretskortet stämmer (Lite oväntat) med dom kondensatorer som sitter monterade från fabrik.

  C103/C104/C109/C110 = 0,22uF, C102/C108 = 0,47uF (Original)

  Löder i ClarityCap PWA C103/C104/C109/C110 = 0,68uF/400V och C102/C108 = 0,47uF/400V - Har tidigare noterat att värdena för 'Blocking' kondensatorn mellan drivsteg / galler G1 på utgångsrör oftast landar på mellan 0,47uF och 1uF för att inte begränsa frekvens spektra och dynamik i ljudet allt för mycket.


  8x Audio Grade ClarityCap PWA på plats

  2014.06.16 Lyfter på locket, eller snarare botten, för att kolla lite närmare på bygg kvalite, komponenter och kretslösning. Vi den första anblick så kan man konstatera att i princip allt som sitter i MC-30L förstärkaren är exakt samma, eller väldigt likt det man tidigare hittade i MS-20L.


  YAQIN MC-30L förstärkar kort

  På förstärkar kortet sitter i praktiken allt från likrikatare och filtrering till ingångs steg, drivsteg och utgångs steg. Förstärkar kortet har en klisterlapp 'V3' vilket jag tolkar som 'version 3'. Om detta stämmer så skulle YAQIN MS-20L vara 'Version 2' och YAQIN MS-34D är då 'Version 1'.


  YAQIN MC-30L ingångsrelä / Spänningsingång och nätströmbrytare

  Kortet med fyra relä för val av ingång är ett direkt arv från MS-20L, nät brytaren har båda polerna inkopplade och bryter både nolla och fas i MC-30L.

  2014.06.05 Noterar genast att förstärkaren är något mindre (Upplevs som något mindre) bl.a. höjden har krympt lite. Den är även lite mera 'fyrkantig' och har något enklare maskin bearbetning på aluminium detaljer. Den tidigare MS-20L hade bl.a. en tjock maskin bearbetad översida i aluminium. Noterar även att det snygga blåa ljuset runt den motordrivna volym kontrollen saknas på MC-30L.


  YAQIN MC-30L med den rätta glöden!


  YAQIN MC-30L vs. YAQIN MS-20L

  I övrigt är där mest likheter: Rörbestyckning 2x 4st 6J1 + 2x 2st EL34-B, samma gedigna fjärkontroll och rörskydd, samma in och utgångar o.s.v. - Invändigt ska det enl. uppgift inte heller vara någon skillnad.


  YAQIN MC-30L

  Inkoppling och användning är enkelt, en första prov lysning görs med .FLAC filer via en RaspberryPi / RaspiFy, denna är kopplad till en extern DAC S.M.S.L SANSKRIT - Lyssnar via ett par DYNAVOICE Challenger M85 EX v3 högtalare, använder mina vanliga halv hyffsade DIY-Kablar.

  Rörbestyckning i förstärkaren är: 2x 4st NOS Voskhod/Kaluga 6J1P-EV med guld galler och 2x 2st NIB MULLARD EL34


  Sophia Zelmani - I'm the rain
  Sophia Zelmani - I'm the rain
  Det här är i mitt tycke en väldigt bra produktion. Singer/Songwriter Sophia Zelmani tillsammans med producent/gitarist Lars Halapi fyller skivan med massor av närvaro och stämning, naturligtvis så är inte alla låtar lika 'gripande'. I låten 'You Can Always Long For May' får i.a.f. jag lite gåshud av Lars Halapi's gitarr.

  Den tekniska kvaliten är på topp med mycket fin dynamik, skivan tål säkert att lyssnas på jätte mycket, där fins så mycket att upptäcka av nyanser och detaljer.

  Beskrivning
  YAQIN MC-30L är en uppgradering av modellen 'MS-20L' - Förstärkaren är väldigt lik sin föregångare - 'YAQIN M-30L' är en s.k. integrerad förstärkare med försteg och slutsteg i samma schassi. Båda förstärkar stegen är helt rör bestyckade.

  I försteget sitter 4st Kinesiska 'Shuguang 6J1' pentoder per kanal - Det första röret (V1) är första förstärkarsteget (Preamp), röret är triodkopplat - Det andra röret (V2) är kopplat som katodföljare och fungerar som impedans anpassning och fasvändare, signalen delas och ena halvan fasvänds för Push-Pull par kopplingen. Sedan går respektive 'signal halva' till drivrören V3/V4 och vidare till respektive slutrörs par.


  YAQIN MC-30L

  Även slutrören, 2st 'Shuguang EL34-B' per kanal är tillverkade i Kina. Pentod röret EL34 är ett mycket vanligt förekommande i allt från Gitarr förstärkare till High-End utrustning.

  Slutrören är kopplade med katod till jord (Common catode) och signalen tas ut över anod via utgångs transformatorn. Rören är kopplade som 'Push-Pull' par med ett rör i var sin 'ände' av utgångs transformatorns primär lindning.

  Med dom två knapparna 'UL' och 'TR' på fronten, väljer man hur slutrören skall kopplas, i 'UL' (Ultra Linear) läge är rören kopplade i pentod koppling med kraftig positiv förspänning på G2 (Screen grid) och med 40-50% signal återkoppling från en tap på utgångs transformatorn. I 'TR' läge är slutrören kopplade i triod koppling med G2 kopplad till anod via ca 100ohm motstånd. (Triod = tre elektroder, A+G2=1, K+G3=1 och G1=1 = tre 'aktiva' elektroder)


  YAQIN MC-30L

  Den motoriserade volym kontrollen med den massiva aluminium ratten ger ett rejält lyxigt intryck, motorn och går mjukt och exakt (men inte så tyst). Man kan styra den motoriserade volym ratten och välja mellan dom fyra ingångarna direkt på frontpanelen eller med fjärrkontrollen.


  YAQIN MC-30L

  Val av ingång, 1-4 kan även göras via fjärkontrollen eller med knapparna på fronten, vald ingång indikeras med en röd LED siffra. Alla ingångar har 250mV känslighet (LINE) - RIAA ingång för skivspelare saknas!


  YAQIN MC-30L

  Förstärkaren är 'CE' märkt och levereras med fjärrkontroll i massiv aluminium, strömkabel, en enkel manual och en skruvmejsel som ska användas för att justera BIAS förspänningen på slutrören.

  Förstärkaren ger ett VÄLDIGT gediget intryck, med rejäl tyngd och stor pressision i tillverkning av mekaniska delar. Alla ytor verkar att vara mycket väl bearbetade och ytbehandlade, topp och front på förstärkaren är gjorda i minst 5mm tjock maskinberabetad aluminium som borstats och eloxerats. Bakstycke, bottenplåt och transformator kåporna är i lackerade med 'frostig' matt svart färg. (Pulverlack)


  YAQIN MC-30L

  MC-30L är liksom sin föregångare riktigt bra avsäkrad, primär säkringen sitter på el anslutningen (Transformatorns primärsida) sedan sitter två utgångs säkringar under respektive högtalar utgång. Sekundär sidans glödlindning saknar oftast säkring eftersom en trasig glödtråd i ett rör liksom 'säkrar' sig själv, när det blir något fel på en glödtråd så brinner den av.

  På bak panelen sitter dom fyra LINE ingångarna - Ingångarna är uppmärkta AUX1-4, tyvärr har förstärkaren ingen RIAA ingång. Det följer med fyra par röda plast 'pluppar' så att man kan skydda dom ingångar som inte används. Man kan dock få problem med kraftigare RCA kontakter - RCA kontakterna på förstärkaren sitter lite för tätt, våra kontakter har s.k. chuck-låsning med en diameter på närmare 14mm, det är absolut max vad som går att använda, absolut inget avstånd kvar mellan kontakterna.

  Högtalar terminalerna är däremot mycket väl tilltagna och sväljer lätt minst 4mm (Diameter) i hålet för skruvterminalen, det går naturligtvis även att använda vanliga banankontakter.


  YAQIN MC-30L

  YAQIN MC-30L upplevs som en 'modern' förstärkare med fjärrkontroll, motoriserad volym kontroll, relä styrda ingångar, fördröjt tillslag m.m. - Allt är väldigt kompakt uppbyggt inuti ett ganska litet chassi.

  Tekniska data 'YAQIN MC-30L'
  =====================================================================
  Typ ............................... Integrerad rörförstärkare
  Brand ............................. YAQIN
  Model ............................. MC-30L
  Input Power ....................... 110V-240V AVAILABLE
  Output Power ...................... 50W
  Frequency ......................... 5Hz ~ 75KHz
  Signal/Noise Ratio ................ >88dB (A weight)
  Harmonic Distortion ............... =1.6% (at 1KHz)
  Inputs signal level ............... <0.23V(1KHz)
  Power Consumption ................. about 180W
  Load impedance .................... 8Ω or 4Ω
  Input Jack ........................ 4 RCA groups
  Colour ............................ BLACK and Silver
  Weight ............................ 24kg
  ===================================================================== 
  

  Lite orättvist så kommer alla egenskaper hos den nya MC-30L att omedvetet, eller medvetet att jämföras med den tidigare MS-20L som var en av mina absoluta favoriter sedan tidigare.

  Några noteringar Plus :-)
 • Väldigt lik MC-20L i funktion och ljud
 • Kanske aningen mera detaljerad och djupare i främst bas registret**

  Några noteringar Minus :-(
 • Är inte lika snygg som MS-20L
 • Inget blått ljus runt volym kontrollen
 • Lite konstig placering av högtalar terminalerna

  ** Kan bero på kring utrustning och lysningsrum som inte är riktigt samma som vid tidigare tester med YAQIN MS-20L.


  KRISTINA TRAIN - 'DARK BLACK'
  KRISTINA TRAIN - 'DARK BLACK'
  Fastnade för den väldigt melodiösa och stämmingsfulla sångerskan / låtskrivaren Kristina Train, hittade henne efter ett musiktips på webben, har lyssnat mycket på Spotify och nu även inhandlat CD'n 'DARK BLUE' (2013)

  Favorit låtar just nu är: 'Dream Of Me', 'Saturdays Are The Gratest' och 'I Wanna Live In LA' - Alla har lite 'UpBeat' och är lite 'Gladare' i grundtonen, övriga låtar är i.o.f.s lika bra men just nu kanske lite för mörka/dystra...

  Alla låtar håller väldigt jämn och bra kvalite, t.ex. 'I Wanna Live In LA' är riktigt, riktigt bra! - Rent 'Storslagen' i vissa delar och med en 80-Tals synt a'la Adolphsson & Falk i slutet, riktigt pampigt!

  Länkar / Leverantörer / Referenser
  Honors to the brains behind - 'Äras den som äras bör' - som talesättet säger. Som vanligt så är det inte jag som kommit på allt detta. Här hittar ni länkar till referenser och leverantörer.

  Leverantörer:
  [L1] www.webb-butiken.com

  Länkar / Referenser:
  [R1]


  'Disclaimer'
  The information given on this page is given on an 'As Is' basis and aimed for NON COMMERCIAL use only. The author can not be held responsible for any use of the information. Any registered product / trademark or company name on the page is the property of their respective owners.

  Notera!
  Det är helt personliga reflektioner och upplevelser vi skriver om på den här sidan, dessa är inte några 'Expert' kommentarer / utlåtanden. Vi rekommenderar INTE att någon ska göra dom ändringar / Modifieringar som vi gjort och som beskrivs på denna sida, då dessa HELT SÄKERT gör att alla garantier som leverantören utställt OMEDELBART upphör.

  Våra tester och slutsatser kan INTE, och ska INTE tas för intäkt att samma eller motsvarande resultat eller upplevelse kan erhållas eller efterliknas någon annanstans eller av någon annan.
  Go Back!


  ©2010 SM2YER Goran