'Weak and fading signals'
FT8 & WSJT-X
Digital kommunikation på HF band


INDEX
 • Inledning
 • Senast uppdaterat
 • Config med FT-891
 • Config med FT-991A
 • Referenser / Länkar m.m.
 • 'Disclaimer'

 • Inledning
  Här har jag samlat mina erfarenheter av digital mode FT8, mest för att själv komma ihåg inställningar / config i radio och programvaran WSJT-X


  Digimode FT8
  Senast uppdaterat
  2019.12.27 Gillar verkligen 'PSKREPORTER.INFO'[R4] helskarpt! - Här är några skärmdumpar från morgonens aktiviteter på 20M Bandet.


  Bilden visar stationer som jag kan höra (rcvd by sm2yer)

  Det gråa fältet visar stationer med signal över -16dB i signal ( =Lätt körbara ),- i teorin så ska det vara vara möjligt att få kontakt med stationer med signal en bra bit under -20dB.

  I samma stund kan stationerna som syns på bilden nedan höra & avkoda min signal, kör < 20 W PeP uteffekt till T2FD antennen.


  Bilden visar stationer som rapporterar att dom kan höra mig (sent by sm2yer)

  2019.12.26 Använder 'PSKREPORTER.INFO'[R4] för att se band-aktivitet / vågutbredning o.s.v. - Dels kan man skicka upp egen data och visualisera med 'rcvd by' på kartan det man själv hör i realtid. Om man väljer 'sent by' och skriver in sin egen signal så visualiseras alla stationer som hör mitt call, samt hur länge sedan dom hörde den.


  'Band Activity' fönstret i WSJT-X
  <-- Här ser man 'Band activity' listan i WSJT-X, listan rullar på hela tiden och visar vad som är igång i det hörbara AF spectrat på vald FT8 frekvens, i exemplet är det 7074,00KHz (40M) - I min radio är det hörbara AF området ca 300-3000Hz brett.

  Det är inte jättebra konditioner när jag testar på 40M (7074KHz) i kväll = 2019.12.26 ca: 21:50-22:20 UTC, men det syns ett 40tal stationer i 'vattenfallet' i skrivande stund.

  Högerklicka och välj 'visa bild' för att se detaljer...

  Eftersom jag skickar upp aktivitetsdata löpande till 'PSKREPORTER.INFO'[R4] så är det enkelt att få upp vad som hörs i (Nära) realtid på världskartan.


  Samtidigt, mina RX-Data visualiserad i (Nära) realtid på PSKREPORTER.INFO[R4]
  Högerklicka och välj 'visa bild' för att se detaljer...


  Config med YAESU FT-891
  2019.06.05 Testar att koppla upp Signalink USB interfacet med FT-891 radion, använder min DIY kabel som jag tillverkade för FT-857, den ska fungera utan modifiering - Komplett beskrivning av kabeln ligger -->
  Här!

  Testar att köra FT8 på 30M, det verkar att fungera, provar även Winlink/Winmor under kvällen, även detta fungerar på en gång!


  Testar FT8 med min FT-891 radio

  Använder följande inställningar i FT-891 - OH8STN har en väldigt bra beskrivning på YouTube.com[R2]  Data inställningar i WSJT-X programmet.  Config med YAESU FT-991A
  2019.12.10 Använder sedan en tid en YAESU FT-991A radio för att köra FT8 & Winlink. Radion är inhandlad från Limmared.nu[L1] - Radion har inbyggt USB Ljud interface och riggstyrning (CAT) direkt via USB, så det är lätt att koppla ihop och att komma igång på digitala moder.  Använder följande inställningar i FT-991A radion. Alla digitala filter på RX & TX är ställda på 'OFF' (Kör NB på ON ibland) - DT Gain inställningen är lite beroende på hur man ställer in ljud nivåerna i datorn. Jag justerar ljud nivå ut genom att köra CQ call med dummy-load inkopplad, kör ca 30W uteffekt, ökar insignalen tills jag inte får någon ökning på uteffekten, sedan minskar jag 5-7% för att vara säker på att inte övermodulera.  Data inställningar i WSJT-X programmet.  Länkar / Leverantörer / Referenser
  Honors to the brains behind - Äras den som äras bör' - som talesättet säger. Som vanligt så är det inte jag som kommit på allt detta. Här hittar ni länkar till referenser och leverantörer.

  Leverantörer:
  [L1] limmared.nu

  Länkar / Referenser:
  [R1] http://physics.princeton.edu/pulsar/K1JT/WSJT_User_600.pdf
  [R2] https://en.wikipedia.org/wiki/WSJT_(amateur_radio_software)
  [R3] http://physics.princeton.edu/pulsar/k1jt/doc/wsjt/


  'Disclaimer'
  The information given on this page is given on an 'As Is' basis and aimed for NON COMMERCIAL use only. The author can not be held responsible for any use of the information. Any registered product / trademark or company name on the page is the property of their respective owners.

  Notera!
  Det är helt personliga reflektioner och upplevelser vi skriver om på den här sidan, dessa är inte några 'Expert' kommentarer / utlåtanden. Vi rekommenderar INTE att någon ska göra dom ändringar / Modifieringar som vi gjort och som beskrivs på denna sida, då dessa HELT SÄKERT gör att alla garantier som leverantören utställt OMEDELBART upphör.

  Våra tester och slutsatser kan INTE, och ska INTE tas för intäkt att samma eller motsvarande resultat eller upplevelse kan erhållas eller efterliknas någon annanstans eller av någon annan.


  Go Back!


  ©2010--2018 SM2YER Goran