Mini HI-FI Stereo förstärkare
RENKFORCE E-SA9

2014.06.21 Nu har RENKFORCE E-SA9 förstärkaren flyttat ner i verkstan, som referens förstärkare används nu en D-Class digital mini förstärkare DGUANZO DP-101 med två brygg kopplade Texas Instrument TPA3123D kretsar, ska kunna lämna upp till 50WRMS per kanal.

2013.03.03 Använder Renkeforce förstärkaren som lyssnings 'Referens' tillsammans med 'monitor' högtalare 2x 'Dynavoice S-5'


Uppkopplat och klart

Har modifierat lite invändigt, sätter i en 0,3mm koppar skärm för att förhindra störningar från AC-matningen / likriktar dioder, dessa sitter strax intill signal ingångarna och har tidigare orsakat lite nät brum. skärm plåten jordas genom att lödas fast vi schassit på två ställen, sätter i ett isoer skikt mellan skärm plåt och kretskort, isoleringen är en liten bit genomskinlig plast (OH-Film)


Skärm plåt under kretskort, ovan insignal ledningar

På bilden ovan ser man även 2x 10000uf/25V elektrolyter, dessa har ersatt 2x 3300uf som satt där tidigare.

Utsignalen för båda kanalerna plockas nu ut direkt på pin 4 på respektive effekt IC, alla små vita ledningar och kontakter har eleminerats, drog även nya jordledningar för högtalar utgångarna. (Surround funktionen är nu urkopplad) - Monterade 4st guldpläterade högterminaler (4mm banan) på en lite aluminium plåt.


Internt kablage / Högtalar terminaler utbytta

2010.06.20 Renkeforce förstärkaren och Dynavoice S-4ex högtalarna har nu flyttat upp till mitt radio 'shack' - Den är nu kopplad till våran stationära dator.


RENKFORCE E-SA9

2010.02.10 Köpte nya högtalare 'DYNAVOICE S-4 EX' till våran köks stereo.

2010.01.19 Har nu lekt med mini-förstärkaren i några dagar. Funkar utmärkt och låter väldigt bra. Flyttade ner den i köket och kopplade ihop den med våran WiFi-Radion VOONI VIR608 - Noterade att Audio utgången på WiFi-Radion är för hörlurar (32 Ohm) INTE LineOUT nivå, ska försöka att snickra ihop en liten spänningsdelare för att anpassa nivån lite bättre - Nu måste man akta sig väldigt för att inte överstyra ingångs-steget på förstärkaren.


RENKFORCE E-SA9 kopplad till en VOONI VIR608 WiFi-Radio och DYNAVOICE S-4 EX Högtalare

2010.01.17 Kollar just nu på en RENKFORCE E-SA9 mini förstärkare, den är tänkt att användas tillsammans med en WiFi-Radion VOONI VIR608 i vårat kök. På denhär sidan kommer jag att skriva lite om mina upplevelser och intryck.


RENKFORCE E-SA9 Front panel

2010.01.17 Hämtade ut försändelsen från Conrad Elektronik Norden AB idag. Det tog drygt en vecka att få hem grejerna, på paketet står det 'Malmö' som avsändningsort, men jag vet inte om Conrad har något lager i Sverige. Försändelsen är antagligen skickar från Tyskland och förtullad i Malmö.

Första intrycket - Packade upp förstärkaren. Känns tung och gedigen, rejäla galler för genomluftning / kylning. Konstaterar att knappen 'SURROUND' är lite sned, inga skador på kartongen, kommer senare att öppna förstärkaren för att utröna orsaken. Knappen är nog sned från fabrik.


RENKFORCE E-SA9 Från ovansida / undersidan

Kopplade ihop förstärkaren med två Lenco HIFI-880 högtalare. Använde min HTC Hero som ljudkälla, måste nog säga att det låter förträffligt. Man kan även spela ganska högt. Jag har inga data på högtalarna, dom kommer så småningom att bytas ut till ett par Dynavoice Magic S-4 EX


Spelar mp3 music från HTC Hero

På baksidan fins det rellativt bra med in/utgångar. Tre lågnivå ingångar (259mV) alla med 'rak' karakteristik, ingen ingång för skivspelare. Saknas även lågnivå utgång för t.ex. annat slutsteg eller inspelning. Här fins anslutningar för två par högtalare, vänster / höger stereo kanal + någon form av fas-koppling av 'SURROUND' kanal. (Har inte provat detta ännu)

SURROUND OUT på baksidan är alltså någon form av 'fantom' koppling mellan plus ledningarna på framkanalerna. På sjuttio-talet kallades denna koppling för 3D-Stereo och ger någon form av ökad rymd-känsla. Det är alltså INTE riktigt vad vi idag kallar för SURROUND.


RENKFORCE E-SA9 Bak panel

Det är helt klart lite 'Retro' över hela förstärkaren. Design mässigt MINST 15år gammal, detta gäller även den elektriska designen. Några funktioner saknar jag, som t.ex. ingång för skivspelare. Fins naturligtvis inte heller några digitala ingångar. I övrigt så måste jag säga att förstärkaren är väldigt rejäl. Bra marginaler på effekt och driv möjligheter, så ljudet låter aldrig ansträngt eller överstyrt. Den verkar att hänga med bra.

Om man tittar på databladet till IC-Kretsen som används i slutsteget (LM1875) så har den en max P-Out på 30W, enl. data angivna i förstärkarens manual ska den kunna lämna 10W per kanal i 8 Ohm, konstruktören har m.a.o. lämnat bred marginal för att inte belasta kretsen för hårt. Kretsen har bra förstärkning och även väldigt rak frekvensgång 90dB +/- 5dB från 20Hz till 20kHz, samtidigt som distortionen är mycket låg, Max 0,07% THD vid 20W Pout.

Förstärkarens konstruktion är ganska gammal och rellativt enkel. Om man kollar krets schemat hittar man två OP förstärkare per kanal (JRC4558) i ingångssteget / preamp dessa sitter på ett eget kretskortet bakom front-panelen. Här sitter även kontroller för BAS/DISKANT. Slutsteg och likriktare sitter på det andra kortet i botten av lådan. Slutsteget är också en integrerad historia, kretsen 'LM1875' är stapelvara och kostar blygsamma 23,50sKr st (art.nr# 73-067-91 hos ELFA)


Från insidan RENKFORCE E-SA9

Nätdelen är uppbyggd runt en transformator med ringkärna och en helvågslikriktare, inga switchade saker här inte! - Den enda svagheten jag kan tänka mig är filtreringen. Kollade vidare på kretskort och utförande, bara standard komponenter så långt ögat når:-) - För en som är lite händig med lödverktyg så ska det inte vara några problem att hålla liv i förstärkaren under en mycket lång tid.

+ PLUS
 • Väldigt lättplacerad.
 • Bra uteffekt för storleken
 • Förhållandevis bra pris
 • Bra ljudkvalite
 • Bra kvalite / utförande på apparaten.
 • Standardkomponenter / Lätt att reparera

  - MINUS
 • Ingen fjärrkontroll
 • Ingen ingång för skivspelare
 • Ingen lågnivå utgång


  RENKFORCE E-SA9 Mini HI-FI Stereo förstärkare
  
  Tekniska data
   Nätspänning ................ 220-240V/AC
   Förbrukning (Max) .......... 120W
   Nätsäkring ................. 250V/1A trög 5x20mm
   Ingångskänslighet .......... 259mV/1kHz
   Högtalareffekt DIN / UT .... 2x12W vid 4 Ohm (Front)
                 2x10W vid 8 Ohm (Front)
                 2x5 W vid 4 Ohm (Surround)
   Distortion Max ............. 0,1% eller mindre
   Frekvensrespons ............ 20-20000Hz
   Signal/Brus ................ 70dB(A) eller högre
   Kanalseparation ............ 60dB eller högre
   Bas kontroll ............... +/- 10dB / 100Hz
   Diskant kontroll ........... +/- 10dB / 10kHz
   
   Storlek .................... 20 cm (B) x 14,5 cm (D) x 6,8 cm (H)
   Vikt ....................... 
   Tillverkare ................ SOH Electronics Co, Ltd, China
  

  - Dokumentation -
 • RENKFORCE E-SA9 Engelsk Manual (309Kb .pdf fil - Engelsk)
 • RENKFORCE E-SA9 Flerspråkig Manual (574Kb .pdf fil)
 • RENKFORCE E-SA9 Krets schema (83Kb .pdf fil)
 • Datablad för IC-Krets JRC4558
 • Datablad för IC-Krets LM1875
 • Länk till leverantören http://www.conrad.se

  <-- Go Back!
  ©1999-2010 SM2YER Goran