WiFi Radio
VOONI VIR608

2010.02.21 Provade att flytta ner ett par Roland EDIROL MA-10A Stereo Monitor högtalare för att använda dom tillsammans med Vooni Wi-Fi radion.
2010.02.18 'Köks-stereon' står på mest hela tiden när vi är hemma, mycket praktiskt med 'väl-ljud' så lätt åtkommligt. Dynavoice högtalarna låter helt OK för priset. Basen är mycket bra för storleken, i övre mellan-registret saknas det en hel del, diskanten är väldigt tydlig och klar.

2010.02.10 Köpte ett par 'Dynavoice Magic S-4 EX' Högtalare till våran köks radio.


RENKFORCE E-SA9 med DYNAVOICE S-4 EX Högtalare kopplad till våran VOONI VIR608 WiFi-Radio

2010.01.19 Har inhandlat en RENKFORCE E-SA9 mini förstärkare som jag kopplat in efter WiFi-Radion. Förutom att ljudet nu är i 'äkta' HiFi-Stereo så låter det Väldigt bra.

2010.01.14 Årets julklapp, från mig själv till mig själv blev en VOONI VIR608 WiFi-radio - Här testar jag lite funktioner och finesser.

Det här är en mycket praktisk och väl fungerande apparat. Vanligtvis så använder man antagligen en dator för att lyssna på strömmat ljud från någon källa ute på Internet. Trots att tekniken har funnits ett tag så är det här en ny tillämpning, som gör datorn helt överflödig, plötsligt så kan man sitta vid köksbordet, sörplande på en kopp kaffe till tonerna från en välljudande 'gammal' radio-apparat precis som förr, men nu med närmare 11000 radio stationer att välja på.

Begreppet 'WiFi-Radio' är ganska nytt och kommer från att WiFi-Radion (Den enhet man lyssnar med) kan anslutas till ett lokalt trådlöst nätverk / radio-LAN / WLAN med s.k. WiFi teknik - Det går naturligtvis även bra att ansluta till ett lokalt nätverk via en vanlig nätverks kabel (Cat5/6) - När anslutningen är gjord lyssnar man på strömmat ljud eller som det även kallas 'internet-radio' på samma sätt som man gör via en dator. Det fins i nuläget över 11000 stationer att välja på. Så det borde inte vara något som helst problem att hitta en kanal som sänder nått man gillar...


VOONI VIR608 - Frontpanel

Med sin lite sobra 'retro' look smälter VOONI VIR608 lätt in på dom flesta platser där man kan tänka sig att använda den, det må vara kontoret, köket eller kanske sovrummet. Vid första anblicken ser den ut som vilken 'transistorradio' som helst - I 'FM-Läge' så fungerar den dessutom som en helt vanlig FM-Radio, med bl.a. möjlighet att spara fyra 'snabb-val' på knapparna P1-P4. Men här slutar också alla likheter med en vanlig radio...


VOONI VIR608 - Bakpanel

På baksidan fins anslutningar för LAN med en RJ-45 kontakt (Cat5/6) 10/100Mbps (auto) - In och utgång för stereo ljud med 2st 3,5mm stereo-proppar (1st in / 1st ut) - Här fins även en teleskop antenn för FM/DAB radiomottagaren och en anslutningssladd för nätspänningen (220-240V/AC)

Ljudet
På baksidan fins även en basreflex port för den inbyggda högtalaren. Ljudet från den bredbandiga 4tums högtalaren är förvånansvärt fylligt. Någon har helt klart offrat lite tid för att få till ljudbilden i denna lilla låda. Den kan däremot inte spela sådär väldigt högt. Det fins möjlighet att köra in ljudet från ljudutgången till en kraftigare förstärkare, har även provat detta med bra resultat.

Funktioner
När Vooni WiFi-radion startar upp går den automatiskt i samma läge som då den stängdes av. Med knappen 'MODE' väljer man funktion - Man kan välja fem olika funktioner:
 • FM-Läge
 • DAB-Läge
 • Internet-Radio
 • Musik-spelare
 • Aux-läge
 • Man kan även välja funktion via menyerna.

  Med den stora ratten bläddrar man runt i menyerna och väljer med ett tryck (Enter) - Med BACK knappen går man ett steg tillbaka i menyerna, det är väldigt enkelt att bläddra runt när man väl kommit igång.


  VOONI VIR608 - Funktioner i menyn

  Med sista uppdateringen så kom det lite nya funktioner i menyerna, bl.a. funktioner för DAB-Radio. Alla menyer och inställningar görs nu även på svenska.

  FM-Läge
  I 'FM-Läge' så fungerar radion som en helt vanlig FM-Radio. Kanalsökningen kan göras automatiskt. Man har även möjlighet att spara fyra 'snabb-val' på knapparna P1-P4. - Radion läser även RDS-Text såsom trafik information, reklam o.s.v.


  VOONI VIR608 - I FM-Läge

  DAB-Läge
  Med senaste uppdateringen av mjukvaran fick radion även 'DAB-Läge' - Kollade även på detta, tyvärr så har vi inga DAB-Sändningar här uppe, radion sökte snällt igenom frekvensbandet och meddelade 'Inga kanaler funna' :-(


  VOONI VIR608 - I DAB-Läge

  Musik-Spelar läge
  När man väljer 'Musik-spelar läge' kan man bläddra runt i nätverket och ansluta till utdelade mappar (Microsoft nätverk/Samba/MAC) - Om du har delat ut en mapp på din dator och ställt in så att man måste logga in för att komma åt filerna så har Vooni WiFi-radion även en funktion för att ställa in användarnamn och lösenord för detta.  VOONI VIR608 - I Musik-Spelar läge

  På bilderna ovan bläddrar jag runt på ett 'Netgear ReadyNAS-Duo' - Det är inte svårare än att bläddra runt från en dator. Med den stora ratten bläddrar man och väljer med ett tryck , med BACK knappen hoppar man tillbaka ett steg - Om man valt och spelar en låt / låtar så kommer man tillbaka till fillistan med BACK, vill man bläddra i en annan mapp så är det bara att gå tillbaka ett steg till med BACK.

  I Musik-spelar läge klarar Vooni radion MP3 och WMA format.

  Internet-Radio läge
  Läste just att det fins drygt 11000 radiostationer som sänder strömmat ljud äver internet. Samt 10000 podcast som man kan ladda och lyssna på.

  Du kan välja station från 'Location' - Världsdel / Land eller 'Genre' där du kan välja från ett stort antal olika kategorier


  VOONI VIR608 - I Internet-Radio läge

  För att kunna använda och lägga upp 'Favoriter' så måste man registrera sin Vooni WiFi-radio. Det beror på att din personliga lista (Favoriter) laddas in med samma funktion som används för att ladda internet-radio listorna, det görs från en server som ligger ute på internet. http://www.wifiRadio-frontier.com

  Listorna ligger alltså inte i Vooni radion utan laddas in varje gång du startar internet-radio läget, det gäller även din 'Favorit' lista. Med denna funktion är listorna ständigt uppdaterade. Du kan även komma åt,- redigera och använda dina favorit listor från din vanliga dator.

  Aux läge
  Du kan även använda Vooni WiFi-radion som en enkel förstärkare, anslut din mobil-telefon / iPod eller mp3 spelare till ljudingången på baksidan med en 3,5mm stereo-propp och spela.


  VOONI VIR608 - I AUX Läge

  Slutsats
  Kvaliten på själva radio apparaten och ljudet är mycket bra. CoolStuff / Tillverkaren lämnar hela två (2) års garanti på hårdvaran. Enl. uppgift är den designad / formgiven i Sverige, tillverkningen sker i Kina.

  WiFi-Radio utvecklings konceptet kommer från Frontier Silicon - Vooni VIR-608 är uppbyggd runt modulen 'Venice 6'

  Support
  Manualen som följde med radion är på 25sidor och på Engelska, där står vad som behövs för att komma igång och använda radion. Jag saknade det 'Meny-träd' som brukar finnas i tekniska manualer som beskriver utrustningar som har en meny-stuktur på liknande sätt som Vooni radion.

  Har inga problem med att manualen bara fins på Engelska, tvärt om,- så brukar manualer på Svenska konstigt nog innehålla mindre information än dom på utrikiska?

  Jag provade även att maila 'info@vooni.com' och frågade:
  1. Kan ni e-posta en manual i .pdf format, jag har råkat att elda upp min...
  2. Kan ni e-posta webb-adressen till var man ska registrera sig för att hantera favorit-listorna.

  Efter fem(5) dagar har jag ännu inte fått något svar? - Det kan inte vara 'bra kundtjänst' enligt någon måttskala.

  Mailade samma frågor till 'kundtjanst@coolstuff.se' och fick svar efter en dag.

  + PLUS
 • Väldigt lättplacerad.
 • Massor med bra funktioner
 • Förhållandevis bra pris
 • Bra ljudkvalite
 • Snygg 'Retro' lock
 • Mycket bra kvalite / utförande på apparaten.
 • Två års garanti

  - MINUS
 • Ingen fjärrkontroll
 • Support i framtiden? (Inget känt märke)
 • ---


  VOONI VIR608 WiFi Radio
  
  Tekniska data
   FM-Radio ................... 87.5-108MHz
   DAB-Radio .................. 
   LAN/WLAN Anslutning ........ Fast Ethernet 10/100 Mbit/s RJ45 / IEEE 802.11b/g
   LAN/WLAN Konfiguration ..... Manuell / DHCP
   Tidsformat ................. 12/24H Manuellt eller Time synchronized to the NTP
   Nätspänning ................ 220-240V/AC
   Storlek .................... 24,5 cm (B) x 13 cm (D) x 13 cm (H)
   Vikt ....................... 
   Högtalare / Ljudeffekt ..... 1x 4" Bredbands / 5W RMS / 8 ohm / Basreflex
   Hörlursuttag / stereo ut ... 32ohm
   Line stereo in .............
   Ljudspelare / format ....... MP3 / WMA
   Strömmat ljud / format ..... MP3 / WMA 40 / 48 / 56 / 96 / 128 / 192 Kbps 
   Övrigt ..................... Alarmklocka, insomningsautomatik m.m.
  

 • VOONI VIR608 WiFi Radio Reviderad Användarmanual (1,33Mb .pdf fil)
 • VOONI VIR608 WiFi Radio Användarmanual (5,9Mb .pdf fil)
 • Supportsida - http://www.vooni.se Det står inte mycket här...
 • Här köpte jag min Vooni Radio http://www.coolstuff.se
 • Här registrerar du din Vooni WiFi-Radio http://www.wifiRadio-frontier.com


  Go Back!


  ©1999-2006 SM2YER Goran