Beskrivning
HUSBIL PILOTE R380 -87
CITROÈN C25** Chassi / 1,3 Bensin, 5-vxl.

(New Logo)

INDEX
 • Inledning
 • senast uppdaterat
 • Beskrivning
 • Referenser
 • Disclaimer
 • **Not. Enl. vad jag kan förstå så är CITROEN C25 samma chassi som TALBOT EXPRESS, PEUGEOT J5 och FIAT DUKATO (Av samma årsmodell)
  Inledning
  Beskriver här våran husbil PILOTE R380 -87 byggd på CITROEN C25** chassi / Beskrivningen omfattar mest dom arbeten / ändringar som utförts sedan vi skaffade den, med det har även smugit in en del kommentarer om rent praktiska saker / användning när man är ute och 'rallar på vägarna med ekipaget'

  Husbilen är i välbehållet original skick, dom 'modifieringar' vi gjort är främst estetiska och praktiska, dom är tänkta främst för att ge en enklare och bekvämare användning och skötsel av husbilen.


  PILOTE R380 -87


  Senast uppdaterat
  2017.02.08 SÅLD! Nu är PILOTE R380 husbilen SÅLD! - Den står kvar i sitt vinterförvar fram till våren då den ska ut på nya äventyr med sin nya ägare.

  Sedan 2017.02.02 Är vi nu stolta ägaren av en '
  KNAUS TRAVELLER 625' av 1990 års modell.


  KNAUS TRAVELLER 625 1990 / Höger / Vänster

  2017.11.01 Invintrad, avställd och inbackad i maskinhallen. Första riktiga snön kom idag, kl. 21:55 just nu -2°C - Snöar fortfarande lite lätt.


  KNAUS'en & PILOTE'n under samma tak (PILOTE'n i bak grunden)


  2016.10.30 Monterade den 'renoverade' lyckt insatsen. Testar även ett par direktimporterade H4 LED lampor. Dom är CE märkta, men jag tror inte att bilbesiktningen kommer att uppskatta dom särskilt mycket...


  H4 Led lampa / Renoverad lyckt instats


  H4 LED lampa på plats

  2016.10.30 Har inhandlat lite 'tillbehör' inför nästa säsong men kan inte vänta så länge, måste kolla lite...


  Nya tillbehör / Omnia ugn

  Det är en 'Omnia-ugn', en batteribrytare och två nya EU nummerplåtar.

  2016.10.29 Husbilen står inkörd för vinterförvaring sedan några dagar. 'Tok' laddar batterierna så att dom klarar vintern, ska vara laddade till 'MAX' - Använder en 'CTEK MXS5.0' laddare, lämnar den i kopplad för underhållsladdning.

  Har inhandlat en ny lycktinsats i våras, enl. den tyska webb butiken skulle det vara en komplett insats till min årsmodell -87, men det är en till årsmodell -89 till -93, så den passar inte alls.


  Ny insats

  Den nya insatsen är en H4 insats (Vänster) avsedd för CITROÈN C25, PEUGEOT J5 m.fl. Årsmodell 1989--1993 - Glaset är helt fyrkantigt och passar inte i lyckt hålen i grillen. Det sitter en plast sarg mellan reflektor och glas, infästningen av justerskruvar sitter i plastsargen.


  Insats --1987

  Original insatsen till 1987 års modell är helt i metall, infästningen är något annorlunda och är punktsvetsad direkt i själva reflektorn. Glaset har rundade kortsidor (Se bild) - Just denna insats är nog äldre än 1987 (Utbytt?) då det är en 'asymetrisk' insats, inte en H4 insats som det borde vara på 1987 års modell, den högra insatsen är en H4 insats.


  Lyckta 1987 / 1989-- / Demonterat glas

  Börjar med att skära loss glaset på den nya insatsen, skär loss plastsargen med en 'dremmel' multiverktyg, det går smärtfritt.


  Infästning 1987

  Borrar loss punktsvetsarna i infästningarna på original reflektor insatsen, använder en 3,2mm borr så att hålen senare passar för poppnitar. Efter borrning lossnar infästningarna lätt när man bänder lite med en kniv.


  Slipar glasfals / skär loss glaset

  Slipar ner plåt kanterna på 'glas falsen' runt hela reflektorinsatsen (Se bild) efter det så är det bara att skära loss glaset med en vass 'brytkniv'.


  Lossat glas på original reflektor insatsen

  Nästa steg är att sätta fast infästningarna från orginal reflektor insatsen på den nya H4 reflektor insatsen. Lägger lite fogmassa mellan reflektor insats och fäst bitarna, Poppnitar med 3st 3,2mm popnit per fäste.


  Orginal infästningar på ny reflektor insats / Siliconfog på plats i glasfals...

  Så är det bara att limma fast glaset, använder mörk grå vattenbasserad silicon fogmassa.


  Klart! - Ny reflektor insats med gamla fästen!

  Lägger ihop den nya reflektor insatsen med original glaset, lägger på lite tyngd och låter det härda över natten.


  Klart! - Ny reflektor insats med gammalt glas!

  2016.09.25 Kollade kylarvätskan för några dagar sedan (Se nedan) - Konstaterade att det nog var dax att sätta i lite ny kylarvätska. Inhandlade propylenglykol, blandade 55% glykol / 45% vatten, blandningen ska då klara ca: -40°c enl. tabellen på dunken.


  Glykolbyte, före / efter...

  Propylenglykol (Propandiol) - Är den mindre giftiga glykolen, klarar värme lite sämre, åldras lite fortare och är billigare. Propylenglykol är oftast färgad grön. C3H6(OH)2
  Etylenglykol (Etandiol) - Är mycket giftigare, klarar lägre temperaturer, klarar värme bättre och åldras långsammare. Etylenglykol är oftast färgad blå. (OH)CH2CH2(OH)
  Longlifeglykol är oftast baserad på Etylen glykol, har olika tillsatser för korrosionsskydd bl.a. denatoniumbensoat. Longlifeglykol är oftast frätande och mycket giftig. Longlifeglykol är oftast färgad röd eller gul. (Rekommendera inte i äldre motorer!)

  2016.09.23 Fick den nya bilstereon under veckan, kopplar in och provar idag - Allt fungerar på första försöket. Nu är det bara att justera in ljudet efter eget tycke & smak...

  2016.09.18 Har även 'putsat' lite på ljudanläggningen. Nu saknas bara själva ljudkällan, har en JVC KDX330BT på ingående. Den har 'allt' förutom ett spelverk för CD-Skivor.


  JVC KDX330BT & Bak högtalare Proson Reality Sat 31 SA (v.2)

  JVC KDX330BT har bl.a. följande funktioner:
 • Kopplar till iPhone / Adroid telefon med blåtand
 • Har 'handsfree' funktion
 • Kan spela upp FLAC filer från USB minne
 • Har separat lågnivå utgång för subbas
 • 4x 50W uteffekt

  Användar manual för JVC KDX330BT

  Har monterat lite högtalare:
 • Fram = 2X 5" koaxialhögtalare liknande BILTEMA.se[L7] 31243
  + 2x Dome diskanter liknande Sinustec ST20S
 • bak = 2x Proson Reality Sat 31 SA (v.2)
 • Subbas = BILTEMA.se[L7] 24797


  Diskantgögtalare höger / vänster fram

  Har även monterat in en aktiv subbas bakom passagerar sätet, Biltema art.nr# 24797 - 8" baselement, 90W RMS (Max 180W), lågnivåingång, frekvensgång 30-150Hz.


  Biltema subbas 24797

  2016.09.18 Förbereder för vintern, tappade ut v.v.b och gråvattentanken. Passade på att öppna färskvatten tanken för inspektion och rengöring. Diskade botten och sköljde / tömde ett par gånger.


  Ny avloppsslang

  Noterade en del läckage från den gamla / nötta avloppsslangen, bytte ut den mot en ny. Använder BILTEMA.se[L7] 1" sugslang 26517. Den är avsedd som sugslang före en vattenpump / hydrofon i t.ex. en brunn, men verkar att fungera bra även som avloppsslang.

  Kollade även glykolen i kylaren, den har nog blivit lite utspädd med tiden. Byter nog ut all kylarvätska, nu ska jag bara få kläm på om det är etylenglykol eller propylenglykol jag ska använda...


  -22° är nog i minsta laget...

  2016.09.12 Antagligen sista 'rycket' med husbil denna säsong. Monterade en 'trådlös' back kamera. Kameran är monterad på en liten plastbox, videosändaren är monterad skyddad inne i plastboxen


  IR-kamera monterad


  7" Videoskärm + diverse annat...

  2016.08.21 Kopplar in belastningen via 'solar charger / load controller' - Modulen. Tog några bilder.


  Baksidan av El-Panelen i husdelen / Kan nu avläsa belastning i 'realtid' = 3,9A

  Kopplar utgången från belastnings styrningen på ingång 'batteri2' som är batteriet i husdel - Gör inkopplingen direkt till baksidan av husdelens el-panel, kopplar samtidigt ur matningen från batteriet (Batteri2 är det batteri som sitter under förarsätet, Batteri1 är motor batteriet)


  Batteribrytare / Avläser laddning i 'realtid' = 0,9A

  Med batteribrytaren i 'Kör/Laddläge' laddas nu båda batterierna från solcellen, belastningsövervakningen 'läser' nu även båda batterierna, men det är naturligtvis bara belastningen på batteri2 som kopplas ur automatiskt.

  Laddning via 'landström' eller när man kör fungerar som tidigare.


  Inställning för avstängning av laddning / Avläser batterispänning i 'realtid'

  Laddning av batterierna avbryts vid 13.7V (Inställningen kan ändras vid behov) - När batteriet är full laddat övergår enheten till underhållsladdning.


  Solcell på plats

  2016.08.20 Monterade solcell på taket. Kopplade in batteri och testar. Använder en vanlig stege för att ta mig upp, har lagt 2st 2x5" plankor tvärs över taket som jag sedan kan krypa runt på. (För att inte buckla taket allt för mycket)


  Monterar och kopplar in solcell


  CM3024Z 'Charge & Load' Control monterad

  Har tidigare monterat en 'solar charger / load controller' - Modulen har beteckningen 'CM3024Z' - Ladd / belastnings styrningen har monterats på förarsidan på mellanväggen mellan hytt / bodel.

  Placeringen gör det lätt / nära att koppla in batteriet under förarsätet och belastningen i bodelen. (Som är inkopplad till batteribrytare och batteri under förarsätet)


  CM3024Z 'Charge & Load' Control monterad

  Bilderna ovan visar: Laddning, 0,4A en mulen & regnig dag & 0,0A ut till belastning.

  2016.08.19 Nu är det bara hel / halvljus fram som inte är konverterade till LED.


  LED Ljus...

 • Baklysen / Skyltbelysning 4x armaturer utbytt
 • Positionsljus 'GUL' på sidor 4x armaturer utbytt
 • Positionsljus 'VIT' fram 4x armaturer utbytt / kompletterat
 • Blinkers fram / sidor LED lampa 4x 4,5W Ba15s
 • Innerbelysning Tak utbytt till 4x 3W BILTEMA 25963
 • Innerbelysning Läslampor utbytt / kompletterat 2x 0,9W BILTEMA 25939
 • Innerbelysning diskbänk / bord / toalett LED lampa 3x 4,5W Ba15s

 • 2016.08.16 Idag hände något verkligt ovanligt, husbilen blev lite tvättad! - Har inte hänt sedan i fjol, ingen stortvätt, spolade av lite jord med högtryckstvätt och tvättade hytten och rutorna.


  Nytvättad husbil...

  2016.08.01 Provar att fälla ut och använda zip markisen för första gången. Markisen är en 'Fiamma' CaravanStore ZIP markis, 280cm bred och ca. 250cm djup i utfällt läge.


  ZIP Markis utfälld


  Provar ZIP Markis

  Har även kompletterat innerbelysningen. Monterade 3st 3W L lampor 25963 från BILTEMA[L7] i en MDF panel under taket i husdelen. Monterade även en läslampa LED 25939 i alkov och en vid den bakre sittplatsen (Sovplatsen)


  Innerbelysning LED

  Har även provat ett antal vanliga LED lampor med sockel Ba15s, alla inhandlade från Kina/HongKong via eBay - Väldigt varierande kvalite och utförande. Använder den mellersta modellen. Totalt används 4st Ba15s LED i std. lamp armaturer i toa, under köksskåp och ytterbelysning vid dörr, fungerar mycket bra.


  Läslampa LED / Led lampa Ba15s

 • Vänster: Na / Na / Na = Kallt blått ljus, svag (Sämst)
 • Mitten: 2800-3200K / 600lm / 4,5W = Bra färgtemp, bra styrka (Bäst!)
 • Höger: 3000~3500K / Na / Na = Bra färgtemp, lite svagare

 • 2016.07.31 Testar en beg SOLEC S-40 12V/40W 1080x330x30mm solfångare och en Kina tillverkad 'solar charger / load controller' - Modulen har beteckningen 'CM3024Z' och ska kunna hantera bl.a. följande funktioner:

 • Styrd 'pulserande' laddning av batteri (PVM)
 • Skydd mot överladdning
 • Kontroll av belastning
 • Skydd mot okontrollerad urladdning

 • Inställningar i controllern kan justeras enl. önskemål, i utgångsläget kopplas belastning från vid fallande spänning under 10,7V - Återinkoppling av belastning sker vid stigande spänning över 12,5V - Stopp av laddning vid 13,7V (Övergår till underhållsladdning). Vidare kan belastning kopplas ifrån vid behov, laddning kan övervakas, stoppas eller startas o.s.v.


  Controller / Test uppsättning

  Kopplar upp Solpanelen och controller till ett fritidsbatteri, allt verkar att fungera som tänkt. Controllern ska kunna hantera 20 Ampere från solcell och 20 Ampere belastning. Solcellen kan teoretiskt lämna ca. 6 Ampere - Husbilen har 20 Ampere ingångssäkringar från batterikretsen. (2st) - Min förhoppning är att controllern är rimligt dimensionerad för uppgiften.

  2016.06.05 För drygt en vecka sedan åkte vi iväg till bilbesiktningen (OPUS i Kalix) - Fick anmärkning på ett däck framtill. Sedan några dagar så sitter där nu två nya Continental Vanco 2 185/75 R14C 102/100Q 8PR. [L6]dackonline.se

  Har även monterat en del andra tillbehör som inhandlats tidigare. En omformare 13,8V(DC) --> 230V(AC) som klarar 300W, omformaren är direktkopplad till husdelens batteri som är placerat under förarsätet - Monterade en brandsläckare och slutligen en TV-Apparat som kan köras på 13,8V [L7]netonet.se


  Omformare


  Brandsläckare / Trappsteg


  13,8V 'SKANTIC' TV-Apparat DVB-T 9:16

  2016.06.04 Monterade en 280cm bred, Blå 'Fiamma' CaravanStore ZIP markis [L2]campingvaruhuset.se - Använder 3st 1m aluminiumprofil (kaderlister) från [L7]biltema.se


  'Fiamma' CaravanStore ZIP markis monterad

  2015.07.18 Kopplade in två nya LED 'positionsljus' fram idag, har fixat till lite på stötfångaren fram och tagit upp runda öppningar för två vita LED lampor.


  Nya LELED 'positionsljus' fram

  2015.07.01 Fixad grill och nylackerad motorhuv nu åter på plats. Nu är hon nästan bruksklar för sommaren, 'bara' en liten del till TRUMA SL3002 värmaren som ska monteras.


  Fixad grill och nylackerad motorhuv (Foto från mobil telefon)

  2015.06.13 Husbilens dag idag. 'Hon' fick i.a.f. komma ut i solen en stund. Fixar just nu med front / grill och motorhuv (Lite sprucket och lite rost) - Reparerar plast fronten med EPOXI plast och glasfiber, huven blästras, grundas, spacklas och lackeras.


  PILOTE R380 -87 i solskenet (Foto från mobil telefon)

  Monterade även en 4:3 17" LCD 'Platt-TV', den är inte helt ny, har använt den som köks-tv, den går direkt på 12V vilket är en stor fördel.

  2015.06.07 Ritar och renderar fyra små plattor (66x24x8mm) och skriver sedan ut i PLA plast på en VELLEMAN K8200 3D-Skrivare. Tanken är att plattorna ska dölja jordledning och inskarvning av +12V ledningen vid montering av nya LED sidomarkeringar.


  4x LED monteringsplattor

  Putsar ytorna på dom färdiga plattorna och lackerar dom med rätt kulör, använder högblank HAMMERITE metall lack, färgen verkar att sitta mycket bra och påverkar inte plasten.


  LED sidomarkering + monteringsplatta på plats (Foto från mobil telefon)

  2014.10.10 'Impuls' inhandlade en PILOTE R380 husbil av 19 årsmodell - Har länge tittat på husbilar av mindre modell, men kallar ändå detta ett rent impuls köp då det faktiska behovet och möjligheterna att verkligt använda en husbil är lite oklart (Dunkelt).


  Bak / sida och Front / sida

  I praktiken går Husbilen att använda o.m.g. då ALLT är helt och fungerar. Inredning / utrustning är i förvånansvärt gott skick med små eller inga tecken på nötning / användning. Modellen namnet 'R380' säger att skåpets längd (Boytan) är 3,8 meter totalt. Detta är m.a.o. en väldigt liten husbil, den har ändå passagerar platser (Med bälten) och bäddplatser för fyra personer, rent praktiskt så fungerar den antagligen perfekt för två personer som vi har tänkt.


  10L TRUMAN VVB / Gasvakt (Foto från mobil telefon)

  Utrustnings nivån är också klart godkänd, luftburen värme med både gasol och 240V EL-Patron finns, Kylspåp som går på 12V / Gasol eller 240V EL, diskbänk med 2st gasol koklattor, KemToa, dusch, tvättfat, varmt och kallt vatten o.s.v.


  GASOL/EL Luftvärmare TRUMA SL3002 / EL panel

  På vagnens EL-Panel kopplar man in batteri kretsarna (En i taget) eller 240V landström, när landström används underhålls laddas båda batterierna. EL panelen har även kontroll funktioner för laddningsnivå och vätskenivå för färskvatten och spillvatten samt till / frånslag av vattensystemets tryckpump


  Retur (Spill) vatten tappnings kran


  Diskbänk / Kontroller för ventilation, värme & varmvatten


  GASOL plattor 'ENO' / Porta Potti 145
  TILL SALU = HUSBIL PILOTE R380 -87 - Maila Bud till sm2yer(a)gmail.com
  (Byt ut (a) till @ i e-post adressen ovan)

  HUSBIL PILOTE R380 -87 (CITROÈN C25 Chassi)(1,3 Bensin, 5-vxl) säljes till högstbjudande
  (Säljaren förbehåller sig fri prövningsrätt)(Ej inbyten, Ej uthyrning)

  Liten bensinsnål, praktisk och välutrustad husbil i välbehållet original skick!
  (Allt helt, Allt fungerar)

  Inredning / Utrustning / EL
 • 4 bäddar/sovplatser
 • 4 bältade platser
 • Motorvärmare + 'Landström' 220-240V enfas
 • Dubbla batterikretsar, 40W SOLPANEL +20A Intelligent laddregulator
 • Kem-TOA, Dusch, tvättställ med K+V vatten
 • Färskvattentank 90L
 • Returvattentank 60L
 • TRUMAN Luftvärme 2-3Kw Gasol / 2Kw EL-Patron 240V
 • TRUMAN 10L Boiler/VVB 1,2Kw gasol
 • Kylskåp ELETROLUX 12V/Gasol/240V
 • Gasolspis med 2 kokplattor (Med gasvakt)
 • Bänkskåp med diskbänk K+V vatten
 • Ventilerat gasskåp med plats för 2st P12 flaskor
 • >Gaslarm / vakt
 • Brandlarm
 • ZIP Markis 2,8 x 2,5m
 • Takbox 250L
 • Cykelställ (2 cyklar) + Cykelkapell medf.

 • Elektronik
 • SONY Bilstereo (FM-Radio+CD+AUX)
 • Mobilt bredband 3G/4G router + WLAN
 • Navigator Garmin Nuvi 42 + Uppdaterade Europa kartor (4,2" pekskärm)
 • Back-kamera med 7" skärm (IR, mörkerseende)
 • 17" 12Volt LCD TV (DVB-T) + Aktiv yttre antenn (PreAmp)

 • Belysning in/utvändigt konverterad till LED
 • Innerbelysning uppgraderad med 12V LED lampor
 • Ytterbelysning utbytt till LED, position, körriktning, baklysen, parkering, dimljus, varsel

 • Övrigt
 • Skattad & besiktad 2016 (Nästa besiktning 2018)
 • Gasprovad / OK 2016
 • Bra dokumentation medföljer
 • 14000mil / Fullservice utförd
 • Bra/nya sommardäck (Ej vinterdäck)

 • Några noteringar Plus :-)
 • Enkel att använda / reparera
 • Okomplicerad konstruktion
 • Bra utrustad
 • Billiga delar
 • Bra begagnat priser
 • Låg skatt / försäkring (Förhållandevis)
 • Billig att äga!
 • Lätt att köra / hantera

  Några noteringar Minus :-(
 • Aningen svag motor
 • Lite dyr att köra i förhållande till Diesel
 • Saknar servo
 • Saknar AC
 • Lite trångt om man är fler än två...

  Tekniska data 'PILOTE R380' -87 
  =====================================================================
  Typ ............................... HUSBIL
  Fordonsslag ....................... Lastbil
  Skattevikt ........................ 3100 Kg
  Fordonsskatt (Kvartal 2015) ....... 1 237,00 kr 
  Chassi kulör / Färg ............... 283/F BEIGE TROPICO
  
  =====================================================================
  

  Till index / top

  Länkar / Referenser
  Honors to the brains behind - 'Äras den som äras bör' - som talesättet säger. Som vanligt så är det inte jag som kommit på allt detta. Här hittar ni länkar till referenser och leverantörer.

  [L1]
  agenturaffaren.nya-ebutik.se/
  [L2] www.campingvaruhuset.se/
  [L3] www.husvagn-svensson.se/
  [L4] www.svenskatalt.se/index.html
  [L5] KAMA Fritid bl.a. TRUMA reservelar
  [L6] dackonline.se
  [L7] biltema.se

  [R1] Länk till tillverkaren www.pilote.fr
  [R2] Instruktioner på svenska 'Bli vän med din PILOTE'
  [R3] Instruktioner Värme / gasvarnare m.m.
  [R4] Instruktionsbok TRUMA Boiler (Varvattenberedare)
  [R5] Instruktionsbok TRUMA UltraHeat (Elvärmetillsats)
  [R6] Instruktionsbok för Scheiber control panel (Enkelt utförande)
  [R7] Manual till CMG Solar Charger


  Till index / top


  Disclaimer!
  The information given on this page is given on an 'As Is' basis and aimed for NON COMMERCIAL use only. The author can not be held responsible for any use of the information. Any registered product / trademark or company name on the page is the property of their respective owners.

  NOTERA!
  Det är helt personliga reflektioner och upplevelser vi skriver om på den här sidan, dessa är inte några 'Expert' kommentarer / utlåtanden. Vi rekommenderar INTE att någon ska göra dom ändringar / Modifieringar som vi gjort och som beskrivs på denna sida, då dessa HELT SÄKERT gör att alla garantier som leverantören utställt OMEDELBART upphör.

  Våra tester och slutsatser kan INTE, och ska INTE tas för intäkt att samma eller motsvarande resultat eller upplevelse kan erhållas eller efterliknas någon annanstans eller av någon annan - http://sm2yer.dyndns.org - ©1999-2013 G.Larsson / SM2YER

  Go Back!


  ©2010 SM2YER Goran