RIAA-Steg / Phono förstärkare 'Made in China' (PRC)
YAQIN MS-11B / MS-22B
Halvledare vs. Halvledar/Rör Hybrid

INDEX
 • Inledning
 • senast uppdaterat
 • YAQIN MS-11B Halvledare
 • Ljudet MS-11B
 • Kvalite MS-11B
 • data MS-11B
 • YAQIN MS-22B RÖR-Hybrid
 • Ljudet MS-22B
 • Kvalite MS-22B
 • data MS-22B
 • Övrigt
 • RÖR Eqvivalenter
 • Referenser / Länkar m.m.
 • Disclaimer
 • Inledning
  Testar här två 'Kina-Tillverkade' RIAA Försteg, det ena är helt halvledar bestyckat och det andra är en 'hybrid' med halvedare och 2st elektron-rör. - Båda RIAA Stegen är inhandlade via eBay.com direkt från Kina.


  YAQIN MS-11B vs. YAQIN MS-22B

  Senast uppdaterat
  2013.12.30 Jämför YAQIN MS-11B RIAA steget med bl.a.
  VELLEMAN K2573 DIY bygge, har även mätt upp lite data på dom båda. Kommer även att mäta lite på YAQIN MS-12B a.s.a.p


  DIY VELLEMAN K2573 v.s. YAQIN MS-11B / Mät uppkoppling

  Tillverkar en spänningsdelare för att kunna använda våran DIY Låg distortions generator - Spänningsdelaren består av två 1/4W kol motstånd, 100KΩ och 1KΩ - Signal generatorn ger som lägst ca. 250mV vilket då borde resultera i ca. 2,5mV i RIAA steget om allt går som tänkt...


  DIY VELLEMAN K2573 v.s. YAQIN MS-11B / Mät uppkoppling

  Vid 62mVrms insignal kan jag inte se någon klippning på utsignalen som mäter 1,83Vrms - Avläser 0,11% distortion (THD), vid 8mVrms insignal är distortionen >0,01% THD.

  Mäter även upp två frekvens svep, 10Hz-30KHz med insignalen ca. 20,4mVrms - Här är en Linjär och en Logaritmisk 'PLAY' kurva.


  Linjär kurva för YAQIN MS-11B


  Logaritmisk kurva för YAQIN MS-11B

  2012.12.02 Modifierar ett MS-11B RIAA steg med ny OP-Amp och bygger om för att kunna driva den med ett externt likströms nätaggregat eller med batterier.

  BURR-BROWN OPA2604
  Provar här att 'uppgradera' MS-11B RIAA steget med kretsen 'BURR-BROWN OPA2604' - Tror i.o.f. inte att 'JEC NE5532' kretsen är sämre på något sätt. (Har kollat tillverkarnas datablad noga) - Men namnet 'BURR-BROWN' klingar väldigt bra i audio sammanhang, så varför inte göra ett försök.

  - Datablad för JEC NE5532 / Datablad för BURR-BROWN OPA2604

  En bunt 'BURR-BROWN OPA2604' kretsar / Pinout

  Börjar med att lossa original kretsen, använder lödstation + tenn-sug + ic-tång (IC-Utdragare) - Tanken är att vi ska kunna få loss NE5532 kretsen oskadad för 'återanvändning' eller som reservdel.


  Löder loss och drar ur NE5532 kretsen / Någorlunda 'fin' NE5532 krets

  Löder i en IC-Sockel / 8-Pin DIL, har ingen hemma för tillfället, använder en 'kortad' 16-pin DIL sockel...


  Krets borta / Sockel på plats

  Så är det bara att montera BURR-BROWN OPA2604 kretsen, skruva tillbaka kretskortet och montera in/ut signal ledningarna.


  BURR-BROWN OPA2604 kretsen på plats / Kretskort och signal ledningar på plats

  Spännings modifiering
  YAQIN MS-11B har som std. en inbyggd strömförsörjning med transformator / likriktare / filterkondensatorer och två spänningsregulatorer, 7815 positiv och 7915 negativ. Elektroniken drivs alltså med s.k. 'dubbel' spänningsmatning +15V / 0 / -15V. Vi kommer att åstadkomma detta med en spänningsdelare som ger +12V / 0 / -12V spänning när man strömförsörjer med 24V Likspänning.

  Har testat att köra RIAA steget med den lägre +12V / 0 / -12V spänningen och det fungerar bra - BURR-BROWN kretsen OPA2604 ska klara att strömförsörjas från +/-5V till +/-24V.

  Rensar ut transformator / likriktarbrygga m.m. Bygger spänningsdelaren på ett 4pol lödstöd, ersätter nätspännings anslutningen med en liten aluminium plåt och en DC-Kontakt.


  Transformator nät kontakt m.m. / Spänningsdelare klar


  Skiss 'Spänningsdelare'
  Bygger en enkel spänningsdelare med 2x 680ohm 1/4W motstånd och 2x 4700uF 25V elektrolyt kondensatorer. Kopplar dom i serie för att kunna använda en enkel spänningskälla på 24V DC, det kan vara ett nätaggregat eller t.ex. 2st 12volts batterier i serie.

  Med denna koppling får vi en -12V (Negativ) och en +12V (Positiv) matning med s.k. flytande noll (0) mitt mellan, den kopplas till jord. (Se skiss)

  Har beräknat att spänningsdelaren drar ca: 17mA (24V/1360ohm) Det ger att motstånden måste klara 0,4W eller 0,2W per styck då samma ström flyter genom båda, men spänningsfallet är endast 12V över vardera motstånd.

  Spänningsdelare + RIAA steg drar totalt drygt 50mA när regulatorerna är bortkopplade.


  I MS-11B steget kopplar jag in +12V på kretskortet vid pin3 (Out) på reg. 7815 och -12V vid pin3 (Out) på 7915 regulatorn. Har tidigare avlägsnat likriktar bryggan, låter regulatorerna sitta kvar fast dom inte längre används.


  Spänningsdelare / Bygget klart

  Provkör först med ett labb aggregat. Under kvällens provlyssning ström försörjer vi 'YAQIN MS-11B' RIAA steget med ett switchat AC/DC nätagg. som ger 24V/350mA - Förstärkaren är en 'YAQIN MS-34C' Single-END förstärkare. Kör med PIONEER LP-A35 skivspelaren och pickup 'SHURE M75mk3' - Högtalarna är som vanligt 'DYNAVOICE Challenger M-85'


  Provar med externt labb aggregat

  2012.08.13 Testar nu även det hel-RÖR bestyckade förförstärkaren / Riaa steget 'YAQIN MS-12B'


  YAQIN MS-12B

  2012.03.13 Packade upp RIAA stegen, kollar lite estetiskt på dom först, skuvar upp botten plåtar, kör lite motståndsmätning för att kolla så att fas / noll ledare inte går mot chassi, kollar jordning o.s.v. - Allt verkar OK, konstaterar även att båda apparaterna är CE-Märkta.


  Provlyssnar YAQIN MS-11B och YAQIN MS-22B med en 'Single-END' klass A förstärkare

  YAQIN MS-11B
  Först ut är 'YAQIN MS-11B' som är hel halvledar uppbyggd, steget har endast ingång för Moving Magnet pickup (MM) - Ingången går direkt in i en lågbrusig dubbel OP-Amp 'JRC 5532D' vidare till en 'passiv' RIAA korrigering och sedan ut via en liten NPN transistor. Kretsen är inte direkt komplicerad men verkar att fungera ypperligt.


  YAQIN MS-11B halvledar RIAA-Steg - Front / baksida

  Ljudet MS-11B
  RIAA-Steget har ganska hög förstärkning, enl. tillverkaren datablad hela 500mV max ut vid 5,5mV in. Första intrycket är att steget ger väldigt bra 'tryck' i den totala ljud upplevelsen.

  Försöker även att lyssna efter brum och egenbrus, kan inte notera något sådant. Den lågbusiga OP-Amp'en ska enl. olika källor på internet vara ett mycket bra val för denna typ av förstärkare. In/Ut gångarna har placerats i en egen avskärmad liten avdelning, jordning av skärmade ledningar m.m. verkar att vara gjorda med mycket stor omsorg.

  Mera lyssning måste till för något djupare 'analys' men första intrycket är väldigt bra, en hög förstärkning borde även ge större dynamiskt utrymme för 'svagare' inslag i ett musik stycke...

  Kvalite MS-11B
  Front och överdel av lådan är i sträng-gjuten svart eloxerad, borstad aluminium. Fronten är ca: 5mm tjock och överdelen (locket) ca: 2mm tjock, botten och bakstycke är tillverkade i stålplåt.

  In och utgångar har gultpläterade RCA kontakter som invändigt är kopplade till kretskortet med skärmade kablar av god kvalite, lossade kretskorts anslutningarna och kollade, även dessa är guldpläterade.


  YAQIN MS-11B Invändigt

  Helhets intrycket är mycket bra, RIAA-Försteget både låter och ser ut mycket tilltalande. Alla komponenter och delar verkar att vara av god eller mycket god kvalite, innuti fins bara 'diskreta' standard komponenter, inget ytmonterat här inte! - Det kan inte vara något större problem att hålla igång en sådan apparat. Den enkla kretslösningen gör även att framtida reparationer blir tämligen enkla.


  Data MS-11B
  Tekniska data MS-11B
  =====================================================================
  UT Nivå (Max) ............................. 500mV
  IN Nivå (Känslighet) ...................... 5,5mV (Normal)
  Distortion ................................ <=0,05% @ 1000Hz/Max output
  Frekvensgång .............................. RIAA Standard
  Signal/Brus förhållande (A Vägt) .......... >=58dB @ Max output
  ======================================================================
  

  YAQIN MS-22B
  Det mesta som jag redan skrivit om MS-11B kan även sägas om MS-22B - Det är samma fina bygg kvalite och samma goda helhets intryck som går igen. Även MS-22B har bara MM ingång.

  Kretslösningen är nog det enda som skiljer dom båda förstärkarna åt - MS-22B är en s.k. 'RÖR-Hybrid' där in signalen går direkt in på gallret på ena halvan av dubbel triod röret '12AX7' (Exakt europeisk eqvivalen = ECC83) - Misstänker att den andra halvan är kopplad som en katod följare för impedans anpassning till den efterföljande driv transistorn som verkar att vara samma typ som i MS-11B.


  YAQIN MS-22B Invändigt

  Varje kanal (L+R) ligger i var sitt rör vilket förbättrar kanal separationen. (Det är ingen bra ide att köra två kanaler i samma rör) - Rören verkar att vara av god kvalite, dom är nytillverkade i kina och sitter monterade i skärmade porslins socklar.

  Ljudet MS-22B
  MS-22B låter väääldigt likt MS-11B, jag kan i nuläget inte höra någon direkt skillnad. RIAA-Steget verkar att göra precis det den ska, hela registret går igenom väldigt bra. Får testa lite mera och återkomma med mera intryck...

  Kvalite MS-22B
  Invändigt verkar MS-22B att vara lite mindre prydlig om man jämför med MS-11B. detta beror antagligen på att det är lite mera 'komplext' att blanda ny och gammal teknik. Bara det faktum att man p.g.a. estetiska aspekter har placerat rören längst fram gör att man måste använda nästan 4ggr längre ledningar från ingånarna till första förstärkar steget (Som är elektron-rören)


  YAQIN MS-22B Invändigt

  I övrigt så är det mycket som är likadant, egen skärmad avdelning för in/ut kontakterna, guld pläterade anslutningar men här är även kontakterna i rör-socklarna guld pläterade.


  Data MS-22B
  Tekniska data MS-22B
  =====================================================================
  UT Nivå (Max) ............................. 500mV @ 400Hz
  IN Nivå (Känslighet) ...................... 4mV (Normal)
  Distortion ................................ <=0,11% @ 400Hz/Max output
  Frekvensgång .............................. RIAA Standard
  Signal/Brus förhållande (A Vägt) .......... >=85dB @ Max output
  Vikt ...................................... 3,3Kg
  Elektron-RÖR .............................. 12AX7 x2
  Storlek (LxBxH ............................ 590 x 470 x 380 mm
  ======================================================================
  

  Övrigt
  Allt var bra packat, rören för monterade. Det följde även med en manual och lite annat med varje RIAA-Steg...

  Som sagt så följer det med en liten manual till respektive förstärkare, kinesiska manualer kan vara ganska roande läsning, bl.a. läser jag att kärnorna på utgångs transformatorerna i MS-22B förstärkaren är tillverkade av silicon steel...

  Problemet är att MS-22B förstärkaren inte har några utgångs transformatorer.

  ...I manualerna kan man även läsa att MS-22B förstärkaren är drygt en halv metern (590mm) lång och att MS-11B är en 'TUBE AMPLIFIER'...


  Högerklicka och välj 'visa bild' för att se större bilder

  RÖR Eqvivalenter
  'Normal' livslängd på ett elektronrör brukar uppskattas till ~2000timmar. Det är vääääldigt mycket lyssnande. När man nu har fallit i 'RÖR-Träsket' och funderar på att hålla liv i lådan några år så funderar man oundvikligen på det där med att byta rör eftersom den dagen ändå kommer...

  12AX7 är en exakt eqvivalent till ECC83 - Första tanken är naturligtvis att man ska byta ut rören mot samma rör som sitter i från början, i detta fallet så ska det inte vara något problem.

  Som jag nämde tidigare går kanalerna i var sitt rör, det innebär att man inte behöver matchade par, det behövs i praktiken bara när rör ska gå i s.k. puch-pull koppling.

  En anledning att prova med andra rör kan vara att man vill 'tweeka' ljudet. Andra rörfabrikat / modeller kan förändra ljudupplevelsen påtagligt.

  Ett av 12AX7 rören urtaget

  Tror kanske att vissa rörfabrikat är lite över reklamerade, så man behöver kanske inte gå på dom absolut dyraste ersättarna. Själv har jag planer på att prova bl.a. 'TAD RT080 7025 WA' som man lätt beställer från Thomann.de[L2]


  Referenser / Länkar m.m.
  Honors to the brains behind - 'Äras den som äras bör' - som talesättet säger. Som vanligt så är det inte jag som kommit på allt detta. Här hittar ni länkar till referenser och leverantörer.

  Leverantörer:
  [L2]http://www.thomann.de/


  Referenser:
  [R1] Länk till datablad 12AX7
  -->Här!
  [R2] Wikipedia om 12AX7
  [R3] Datablad m.m. hittar man lätt på 'radiomuseum.org'
  [R3] Schema MS-22B 811Kb 300dpi .jpg fil


  'Disclaimer'
  The information given on this page is given on an 'As Is' basis and aimed for NON COMMERCIAL use only. The author can not be held responsible for any use of the information. Any registered product / trademark or company name on the page is the property of their respective owners.

  Notera!
  Det är helt personliga reflektioner och upplevelser vi skriver om på den här sidan, dessa är inte några 'Expert' kommentarer / utlåtanden. Vi rekommenderar INTE att någon ska göra dom ändringar / Modifieringar som vi gjort och som beskrivs på denna sida, då dessa HELT SÄKERT gör att alla garantier som leverantören utställt OMEDELBART upphör.

  Våra tester och slutsatser kan INTE, och ska INTE tas för intäkt att samma eller motsvarande resultat eller upplevelse kan erhållas eller efterliknas någon annanstans eller av någon annan.
  Go Back!


  ©2010 SM2YER Goran