RIAA Försteg
VELLEMAN K2573
DIY / Byggsats + modifieringar

INDEX
 • Inledning
 • senast uppdaterat
 • Egna mätdata
 • Ljudet / Funktion
 • Beskrivning
 • Köp / Transport / Embalage m.m.
 • Referenser / Länkar m.m.
 • Disclaimer

 • Inledning
  Har inhandlat en RIAA förstärkare i byggsats, 'VELLEMAN K2573' för 95kr från www.electrokit.se[L1]

  Uppgraderar genom att byta ut OP-Amp kretsen till en 'BURR-BROWN OPA2604' - Byter även ut en del kondensatorer i signalvägarna. Avslutar med att koppla in DC-Drivning med batterier...


  Färdigt RIAA Försteg i låda


  Senast uppdaterat
  2014.01.01 Prov spelar VELLEMAN RIAA steget just nu, upplever ljudet som väldigt korrekt och 'luftigt', saknar dock lite 'Svärta' jämfört med t.ex. YAQIN MS-12B.

  VELLEMAN RIAA steget är mycket tyst, absolut tyst när ingen signal ligger på! - Ljudet är luftigt / lätt och öppet med bra och bred stereo bild. Saknar lite 'tyngd' i botten av registret.


  'Shelby Lynne, Tears, Lies & Alibis'
  Shelby Lynne, Tears, Lies & Alibis
  2012.06.21 Beställde just Shelby Lynne's 'Tears, Lies & Alibis' på vinyl från CDON.com[L3]

  Med låtar som 'Why Don't You Call Me' och 'Like A Fool', 'Family Tree' och 'Loser Dreamer' som alla har massor med känsla och närvaro, inte helt fel i mitt tycke. För övrigt så verkar skivan att vara väldigt jämn, med verkligt bra ljud. (Dynamik o.s.v.)

  2013.12.30 Testar och mäter på
  YAQIN MS-11B RIAA försteg, gör även en liten jämförelse. Kommer även att mäta lite på YAQIN MS-12B a.s.a.p


  VELLEMAN K2573 v.s. YAQIN MS-11B och YAQIN MS-12B

  Tog nu även fram en Logaritmisk kurva, ska jämföra denna med norm kurvan enl. Wikipedia.org[R3]


  Logaritmisk korrigeringskurva

  2013.12.30 Körde även upp en 'PLAY' kurva från 10Hz upp till 30KHz, en 'RECORD' kurva är inverterad (Motsatsen) denna. Kurvan är linjär. (Borde vara logaritmisk)


  Korrigeringskurva

  Provar även att mäta distortion, vid 24mV (847mV/34) in kan jag mäta upp 0,02% distortion (THD) @ 1000Hz - Under 15mV är distortionen > 0,0005% (Kan inte mäta den)


  Distortion @ 23mV in = 0,02% THD

  2013.12.29 Provar att mäta lite på RIAA steget, tillverkar en spänningsdelare för att kunna använda våran DIY Låg distortions generator - Spänningsdelaren består av två 1/4W kol motstånd, 100KΩ och 1KΩ - Signal generatorn ger som lägst ca. 250mV vilket då borde resultera i ca. 2,5mV i RIAA steget om allt går som tänkt...


  Spänningsdelare / prov uppkoppling

  När jag prov mäter över spänningsdelaren får jag ut 6,96v över 1KΩ motståndet vid 244mV över hela spänningsdelaren, det ger att spänningsdelaren dämpar 34:1 - Provar att öka insignalen för att kontrollera ev. klippning, kan öka insignalen till över 20mV utan att OPA-2604 kretsen börjar att klippa, har då över 800mV ut.


  244mV in = 6,96mV Ut = Ratio 34:1 / Förstärkning i RIAA steg, 818,5mV UT vid 23,5mv IN

  2013.12.28 Kopplar upp RIAA steget för en första test / provlyssning. Kör med batteri drift, använder 2st begagnade UPS batterier.


  Det färdiga RIAA steget 'In Action' för första gången

  Har tillverkat nytt kablage som jag avsäkrar med 2st 3A bilsäkringar, har placerat säkringarna så nära anslutnings polerna som möjligt. På den 'första' kabeln säkrade jag bara av plus polen och fick lite korttis (Notera dom brun/svarta märkena på batterierna och väggen)


  Batteri drift för RIAA steget

  Övrig utrustning: Integrerad rör-förstärkare 'YAQIN MS-20L' med 2x4 Voskhod, Kaluga 6Ж1П-EB GOLD, 2x2 MULLARD EL34 - Skivspelare 'PRO-JECT RPM 1.3 Genie ' med Pickup 'Ortofon M2 RED' - Golvhögtalare 'DYNAVOICE Challenger M85 EX v3' - Lyssnar även med Sennheiser HD-598 hörlurar - Nätfilter 'BADA LB-5600' - DIY signal kablar med polarisering av Dielectrum - DIY högtalar kabel 'SEVEN'


  Färdig kopplad ovansida / undersida

  Löder in alla anslutningar direkt på kretskortet för att slippa ev. glapp i kantkontakten, den blå kantkontakten används nu endast för att hålla kortet på plats. Använder även två små gummi fötter och lite dubbel häftande tape för att fästa kortet i botten på lådan.


  4x 'MUNDORF MCap EVO Oil' / RIAA steget färdig kopplat

  Signal kondensatorerna på in / utgångarna är 'MUNDORF MCap EVO Oil' 1uF 450V - Dom kopplas in utan att korta av löd anslutningarna, gör så för att dom ev. ska kunna bytas ut eller återanvändas.

  2013.12.28 Vaxar teak gavlar och slutmonterar chassi delarna idag, nu är det bara att löda ihop alla delar. Tog några bilder på den färdiga chassi lådan.


  Chassi låda, Front / Baksida


  Färdig chassi låda / Detalj

  2013.12.15 Har kört med RIAA förstärkaren till och från i närmare ett år nu. Börjar bli dax att 'uppgradera' med en låda och lite andra signal kondensatorer.

  För front / bak panelerna använder jag en väldigt enkel teknik med laminerde färg laser utskrifter och 'krom' lister, har gjort liknande paneler tidigare, bl.a. på en DIY 6H3П/6H13C/OTL hörlurs förstärkare.


  Bygger låda till RIAA steget

  2013.01.09 23:39 - Testar för fullt, kör med min 'PIONEER LP-A35 spelare och en 'SHURE M75MB TYPE2' pickup - Resultatet är helt klart godkänt, kan vara att förstärknings faktorn är aningen låg, det kan ge problem om man kör en MM-Pickup med lägre utsignal än ca: 5mV. Det är inga problem med SHURE pickupen som har ovanligt hög utsignal.


  Test uppkoppling

  Spänningsmatar med ett switchat 24V nätadapter, märker av lite 'brus' från denna, ska försöka med ett labb-aggregat a.s.a.p. - Ska även jämföra med den 'nybyggda' batteri drivningen. (Se längre ner på denna sida)

  På skivtallriken snurrar just nu...


  The Notting Hillbillies - 'Missing'
  The Notting Hillbillies - 'Missing'
  På vinyl-svarven snurrar bl.a. The Notting Hillbillies - 'Missing'. I mina öron något av det bästa som gjorts på vinyl på senare tid. Har allt en vinyl skiva ska ha!

  Skivan har blivit lite av en 'lokal' referens, köpte mitt ex. på Tradera.se för drygt en hundring, skivan är i mycket bra skick men är antagligen snart upp nött!

  Pink Floyd samlingen på vinyl växer ständigt, inte mycket som saknas nu. Naturligtvis snurrar även dom flitigt på spelaren, även A&F snurrar på med oförminskad kraft och dynamik, inhandlade LTS CD specialutgåva av 'Med Rymden i Blodet' för att jämföra med vinyl 'orginalet' från 1982.


  2013.01.07 uppdaterar K2573 bygget med lite bättre kondensatorer i signal vägarna + en Burr-Brown OPA krets, har inte hunnit lägga ut så mycket om projektet, men det fungerar förträffligt, leker nu även med DC-Drivning av RIAA steget och en sepparat DAC med 2x12V batterier...


  Velleman RIAA Försteg i original utförande / BURR-BROWN OPA2604 krets på plats

  Byter ut IN/UT-Gångs kondensatorerna (C6,C7,C8,C10), i std. utförande sitter det 2x2st 1uF 63V elektrolyt kondensatorer, byter till 2x2st 2,2uF 100V 'EVOX' polyester kondensatorer.


  Bytt kondensatorer i RIAA Korrigering / BURR-BROWN OPA2604 krets

  Byter även ut dom keramiska kondensatorerna i den passiva RIAA korrigeringen (C2,C3,C4,C5) - Sätter i 2x 3,3nF / 100V mylar kondensatorer och 2x 680pF / 100V polyester kondensatorer.


  Test uppkoppling / Bytt 2x2 st 2,2uF IN/UT-Gångs kondensatorer

  Batteri-drift
  Provar även att köra med batteridrift för att undvika brus/störningar från ett nätaggregat. Använder 2st 12V/22Ah Bly/Gel batterier som kommer från en skrotad telefon växel. Batterierna är ganska stora (L240xB95xH140mm vikt ca: 8kg/st), dom är i mycket bra skick.


  DC/Batteridrift för RIAA-Steg och DAC

  Kör batterierna i serie för att få ut 24V men kopplar även på en DC-kabel över endast ett batteri för att så småning om även kunna ta ut 12V för att driva en DAC.


  Batterier på plats bakom stereo rack / Skiss på kopplingen

  'ToDo'
  På 'ToDo' listan ligger att bygga in batterierna i någon form av kapsling tillsammans med ladd automatik, funderar på att leta fram lite mindre batterier av samma typ (UPS Batterier / Bly/Gel) och att använda automat laddaren 'Velleman K8012'


  Byggsats blyackumulatorladdare, Velleman K8012
  Egna mätdata
  Har även försökt mig på att göra lite egna mätningar på förstärkaren, har mätt uteffekt, frekvensgång, signal/brus förhållande och distortion. Här presenterar jag lite mätdata.

  Notera! Detta är endast experimentella mätningar

  Mäter utsignalens topp till topp värde strax under den nivå där förstärkaren börjar att 'klippa' signal topparna. Använder 'Auto Measure' på digital oscilloskop 'Uni-T UTD2052CL' (Se bilder nedan)

  Mätdata MAX UTEFFEKT 'YAQIN MS-34C' @ 500Hz
  =====================================================================
     MODE T t T Toppvärde  Effektiv  Resistans  Effekt	
            Värde    Värde    LOAD
  =====================================================================
  
  =====================================================================
    Mätningarna har utförts efter modifieringarna / Mätutrustning: PC/USB anslutet flerfunktions instrument Velleman PCSGU250 + Egentillverkad 'Mätpanel' med bl.a. dummy-load. Som referens instrument använder vi nu även ett digital oscilloskop 'Uni-T UTD2052CL' och en signalgenerator 'PHILIPS PM 5110' (För dubbel kontroll av mät resultat och automatisk avläsning av bl.a. Vpp / Vrms värden).

  Notera! Detta är endast experimentella mätningar

  Tolkning av mätresultat
  Naturligtvis kan man välja att göra vissa mätningar, samtidigt kan man även välja att vilja se vissa mätresultat mera än andra. Mätresultaten kan ändå bidra till att man kan skapa sig en uppfattning om förstärkaren elektriska egenskaper, därmed kan man även göra en uppskattning på hur väl en förstärkare kan återskapa t.ex. en musik inspelning.

  Till sist så är det ändå dina öron som ger det viktigaste 'mätresultatet' - Det kan faktiskt låta helt fel från en förstärkare med hur bra mätdata som helst. Glöm inte bort att Ljud är något man upplevelev med sina egna sinnen, den totala ljud upplevelsen har så många ingående parametrar bl.a. högtalarna, lyssningsrummet, val av ljud materialet m.m. m.m. listan kan göras hur lång som helst...


  Ljudet / Funktion  Beskrivning


  Några noteringar Plus :-)


 • Några noteringar Minus :-(


 • Tekniska data 'VELLEMAN K2573'
  =====================================================================
  Power supply ................... 10-30V DC Stabilized
  Supply current ................. typ. 5mA
  Amplification .................. 35dB (1KHz)
  Input Impedance ................ 47Kohm
  Correction ..................... std. RIAA Curve
  Input signal ................... 5 to 10 mV
  LOW DISTORTION ................. 0.0003% at 1kHz
  LOW NOISE ...................... 10nV/Hzsqr (SNR>100dB@1KHz)
  HIGH SLEW RATE ................. 25V/ms
  =====================================================================
  


  Köp / Transport / Embalage m.m.


  Till index / top
  Referenser / Länkar m.m.
  Honors to the brains behind - 'Äras den som äras bör' - som talesättet säger. Som vanligt så är det inte jag som kommit på allt detta. Här hittar ni länkar till referenser och leverantörer.

  [L1] Velleman Å.F. i Sverige
  Electrokit.se
  [L2] Instruktion för VELLEMAN K2573 på www.velleman.eu

  [R1] Modifiering på en VELLEMAN K2573 av 'dcheming' på head-fi.org forum
  [R2] Datablad för BURR-BROWN OPA2604
  [R3] RIAA specifikation enl. Wikipedia.org

  Till index / top


  'Disclaimer'
  The information given on this page is given on an 'As Is' basis and aimed for NON COMMERCIAL use only. The author can not be held responsible for any use of the information. Any registered product / trademark or company name on the page is the property of their respective owners.

  Notera!
  Det är helt personliga reflektioner och upplevelser vi skriver om på den här sidan, dessa är inte några 'Expert' kommentarer / utlåtanden. Vi rekommenderar INTE att någon ska göra dom ändringar / Modifieringar som vi gjort och som beskrivs på denna sida, då dessa HELT SÄKERT gör att alla garantier som leverantören utställt OMEDELBART upphör.

  Våra tester och slutsatser kan INTE, och ska INTE tas för intäkt att samma eller motsvarande resultat eller upplevelse kan erhållas eller efterliknas någon annanstans eller av någon annan.


  Go Back!


  ©2010 SM2YER Goran