Dom bästa och mest prisvärda samlade
'Mest PANG för pengarna!'
10 i topp listan...

INDEX
 • Inledning
 • senast uppdaterat
  1. Högtalare
  2. Mini Förstärkare
  3. Hörlursförstärkare
  4. Hörlurar
  5. Integrerad rör förstärkare
  6. DAC
  7. Signalkälla
  8. Högtalarkabel
  9. Signal kabel
  10. Ljudförbättring (Akustik)
 • Referenser
 • Disclaimer • Inledning
  Har lyssnat, provat fixat och trixat en hel del med ljud och ljud upplevelse genom åren. Här kommer min samlade lista över dom produkter, inspelningar och 'ljud förbättringar' som givit mig dom bästa resultaten. (OBS! Personliga uppfattningar)

  Har mest simmat runt i 'lågpris träsket' då mina ekonomiska resurser ska räcka till så mycket mera. 'Lågpris träsket' är både stort och djupt, och visst,- ibland blir det bottennapp! - Men oftast kan man åstadkomma väldigt goda resultat på en begränsad budget, det blir bara så mycket billigare, och tar lite mera tid i anspråk men det blir så mycket roligare när man lyckas.

  En av mina grund satser i mitt experimenterade är att hela anläggningen, från signal källa till mina öron inte ska behöva kosta mer än 10kkr TOTALT!

  Listan förändras naturligtvis över tiden!


  Senast uppdaterat
  2015.03.21 Har uppdaterat på DAC klassen där S.M.S.L Sanskrit går in som 'Mest Prisvärd' - I högtalar klassen kan förändringar bli aktuellt då jag just nu testar dom mycket prisvärda DYNAVOICE MAGIC F-7 Högtalarna.


  Mest prisvärda förstärkaren YAQIN MC-30L / Mest prisvärda högtalaren DYNAVOICE M-65


  Milt Jacksson SUNFLOWER
  Milt Jacksson SUNFLOWER
  Har adderat ett par CD titlar till samlingen men glömt att uppdatera sidan, senaste tillskottet är Milt Jackson 'SUNFLOWER' - Här hittar man bl.a. en väldigt bra live version av 'For Someone I Love' - Bra teknisk kvalite med bra dynamik.

  1. For Someone I Love
  2. What Are You Doing the Rest of Your Life?
  3. People Make the World Go Round
  4. Sunflower
  5. SKJ


  1. Högtalare
  Ett par bra högtalare är hjärtat i varje anläggning, provar just nu ett par DYNAVOICE MAGIC F-7 som är en klart prisvärd högtalare, med tiden kan den antagligen segla upp som 'mest prisvärd' - Samma sak gäller för dom CANTON Chrono 509dc högtalare som också provas just nu.

  Mest prisvärd i klassen Högtalare!
  DYNAVOICE Challenger M-65 EX
  'DYNAVOICE Challenger M-65 EX'
  På denna sida beskriver jag våra erfarenheter och upplevelse av golvhögtalarna 'Dynavoice Challenger M-65 EX' - Nu har vi provat, lyssnat, vänt och vridit på högtalarna, och vad har vi då kommit fram till kan man undra?

  Utförande: Bra bygge, kanske lite klena i stommen men med den interna stagningen är lådan ändå tillräckligt stabil för att hålla emot dom värsta resonanserna. Design mässigt är lådan helt OK!, 'lagom' snygga vilket gör att dom antagligen passar in hos dom flesta. Bygg kvaliten är mycket bra. EX modellen som vi har,- ger lite 'extra' rent utseende mässigt.

  M-65'orna är helt klart något att hänga på högtalarkablarna! - Dom är 'helgjutna' musik förmedlare rakt igenom!

  Läs mera om DYNAVOICE Challenger M-65 EX --> Här!

  Bäst i klassen Högtalare!
  TAGA HARMONY PLATINUM F-100 v.2
  TAGA HARMONY PLATINUM F-100 v.2

  PLATINUM F-100 v.2 är antagligen bland dom mest prisvärda golvhögtalarna som går att uppbringa! - För 5390kr paret får man en mycket kompetent ljudförmedlare, som glatt och villigt följer med på färden, även när svängarna blir lite mera vågade;-)

  TAGA har lyckats trycka in hel del 'topp' teknik som normalt återfinns på betydligt dyrare högtalare, värt att nämna är den förhöjda diskant placeringen med sin våg-guide. Mellanregister med fast fas-plugg i massivt aluminium, mellanreg och bas element med kon i aluminium. Totalt mycket påkostade och genomarbetade element rakt igenom.

  Läs mera om 'TAGA HARMONY PLATINUM F-100 v.2' --> Här!

  ...och bottennappet i klassen högtalare är
  TAGA HARMONY AZURE F-60
  2. Mini Förstärkare
  En bra miniförstärkare i kombination med ett par bra högtalare är ett perfekt komplement t.ex. vid datorn eller i garaget. Trots storleken kan dessa små förstärkare leverera riktigt bra ljud. I kombination med en bra DAC och en dator behöver inget saknas i ljudet, förstärkarna är så pass effektstarka att svärtan kan behållas även i det lägsta registret.

  Bäst i klassen är i mina öron
  TOPPING TP41 - Tripath kretsen är en 'klassiker' när det gäller digital förstärkning, den levererar ett erkänt varmt och naturtroget ljud.

  Bäst i klassen Mini Förstärkare!
  TOPPING TP41
  Så står ytterligare en digital mini-förstärkare på skrivbordet. I TOPPING TP41 förstärkaren sitter det en TA2021B Tripath digital Class-T förstärkar kretsen

  Tripath kretsen är en 'klassiker' när det gäller digital förstärkning, den levererar ett erkänt varmt och naturtroget ljud. NOTERA! Jag tar inte med hörlurs förstärkar delen i denna bedömning, den är faktiskt INTE alls bra!

  Läs mera om TOPPING TP41 -->Här!

  Mest Prisvärd i klassen Mini Förstärkare!
  DGUANZO DP-101
  Testar ytterligare en digital (Klass D) 'MINI' förstärkare - Denna gång en 'GUANZO' DP-101 med två brygg kopplade Texas Instrument TPA3123D kretsar.

  Rent mekaniskt är 'GUANZO' DP-101 ett riktigt prydligt bygge. Svart eloxerad aluminim låda med 5mm tjock front plåt i borstad aluminium. Kontakter, brytare och potentiometer av bra kvalite.

  Läs mera om DGUANZO DP-101 -->Här!

  ...och bottennappet i klassen 'Mini förstärkare' är BREEZE AUDIO MINI 2:1
  3. Hörlursförstärkare


  Mest Prisvärd i klassen Hörlursförstärkare
  BREEZE AUDIO CM6631A
  Provar en hörlursförstärkare / DAC, den är bestyckad med C-Media CM6631A USB mottagare och Wolfson WM8740 DAC krets, båda dessa klarar 192K samplings frekvens men upp till 24BIT upplösning. Hela Breeze Audio enheten är riktigt välbyggd.

  Läs mera om 'BREEZE AUDIO CM6631A' --> Här!

  Bäst i klassen Hörlursförstärkare
  Little DOT MKII
  'Little DOT MKII' - 2x 6J1 + 2x 6N6 Hörlursförstärkare Single-END - KLASS A

  Förstärkarens utgångsrör är kopplat i s.k. 'Entakt' / Single-End och arbetar i Klass A, förstärkaren har ingen utgångs transformator / OTL

  Little Dot MKII är en riktigt rolig liten förstärkare som fortfarande håller måttet, den levererar och levererar och levererar! - Tillsammans med ett par bra lurar (Se nedan) och rätt elektronrör är där inte mycket som denna lilla förstärkare inte klarar av. Många av mina bästa musikstunder har jag upplevt i sällskap med LillDotten!


  Allison Goldfrapp - 'Tales of Us'
  Allison Goldfrapp - 'Tales of Us'
  Lyssnar just nu mycket på sångerskan / låtskrivaren Allison Goldfrapp (Bath/England) - Goldfrapp har en Melankolisk / melodiös röst som verkligen passar låtarna perfekt, lågmäld, klar och påträngande på ett positivt sätt, rösten liksom 'fastnar' - Låtarna går lite i moll, men är väldigt 'utmålade' och melodiösa / harmoniska på samma gång.

  Skivan 'Tales of Us' släpptes 2013. Den tekniska kvaliten är mycket bra, med många riktiga guldkorn. Låtar som sticker ut: Jo, Annabel, Stranger, Thea, Clay m.m. - Denna skivan tål säkert att lyssnas på en hel del!


  4. Hörlurar
  Bra och prisvärda hörlurar finns det gott om, dom bästa lurar vi provat hittils är SENNHEISER HD650, mest prisvärda och fortfarande med ett förträffligt ljud är AUDIO-TECHNICA ATH-M50

  Bäst i klassen hörlurar
  Testar SENNHEISER HD650 Hörlurar
  Har äntligen fått 'ändan ur vagnen' och skaffat HD 650 lurar. Har varit jätte nöjd med mina HD 598 lurar vilket har gjort att 'uppgraderingen' hela tiden har skjutits på framtiden.

  Men nu är det så äntligen dax! - Ska bli kul att prova och även att jämföra dom båda lurarna.

  Läs mera om SENNHEISER HD650 -->Här!

  Mest Prisvärd i klassen hörlurar
  AUDIO-TECHNICA ATH-M50
  Inhandlade ett par AUDIO-TECHNICA ATH-M50 hörlurar. Har kollat länge på dessa, har läst spalt meter med tester och omdömen.

  AUDIO-TECHNICA ATH-M50 är antagligen bland det mest prisvärda man kan skaffa inom området.

  Läs mera om AUDIO-TECHNICA ATH-M50 -->Här!  5. Integrerad rör förstärkare
  Den mest flexibla / 'alround' förstärkaren är i mitt tycke YAQIN MC-30L (MS-20L) - Den har allt man kan önska sig, lätt att använda, bra bottendrag, detaljera och öppen ljudbild, bekväm!

  AUDIOROMY M-828A ger en lite delad känsla, lite si&så med bygg kvalite, men ger ett helgjutet intryck ljudmässigt, redan från start. Allt är med, allt ligger rätt, bra bottendrag, bra svärta, suverän detaljskärpa och bredd. Lite udda med sina dubbel tetroder i utgången, inte helt lätt att justera utgångsrören, men vilket resultat!

  Mest prisvärd i klassen integrerade förstärkare
  AUDIOROMY M-828A
  AUDIOROMY M-828A är en integrerad rör-förstärkare med den något ovanliga dubbel Tetroden FU29 i push-pull koppling på utgången, i ingången sitter 4st 6N3 dubbel trioder.

  Har provat förstärkare från denna tillverkare vid ett tidigare tillfälle, den gången var det en AUDIOROMY M-6V6 modellen som stod på testbänken.

  Läs mera om 'AUDIOROMY M-828A' --> Här!

  Bäst i klassen integrerade förstärkare
  YAQIN MC-30L
  YAQIN MC-30L är en uppgradering av modellen 'MS-20L' - Förstärkaren väldigt lik sin föregångare - 'YAQIN M-30L' är en s.k. integrerad förstärkare med försteg och slutsteg i samma schassi. Båda förstärkar stegen är helt rör bestyckade.

  Läs mera om 'YAQIN MC-30L' --> Här!


  6. DAC
  S.M.S.L Sanskrit hamnar nu även här på min personliga 'TOP 10' lista som den mest prisvärda DAC'en - har kört med en 'SANSKRIT' DAC i nästan ett år, skaffade nu ytterligare en som även den ska användas tillsammans med en
  RaspberryPi / RaspyFi.

  'SANSKRIT' DAC'en fungerar helt problemfritt, Bra Pris, Mycket bra ljud, Välbyggd med bra komponenter, lätt att använda, det enda som skulle kunna vara en nackdel är att den endast klarar 24bit/96KHz på USB ingången, men det är ändå fullt tillräckligt för mig.

  GUSTARD X10 är faktiskt lite för dyr för att omfattas av min grund ide om att allt från signalkälla till högtalare inte ska behöva kosta mer än 10kkr. Tar ändå med den då det i praktiken är den bästa DAC jag hittils stött ihop med!

  Mest Prisvärd i klassen DAC!
  S.M.S.L SANSKRIT
  S.M.S.L Sanskrit är en helt ny DAC, använder BRAVO-32 SA9027 USB mottagare som klarar 32Bit upplösning med upp till 96K samplingar per sekund. Stöder även DSD (Direct Stream Digital) via USB.

  Läs mera om 'S.M.S.L SANSKRIT' --> Här!

  Bäst i klassen DAC!
  GUSTARD X10 192K / 32bit
  Dax att prova en riktig 'High-End' DAC - I den externa DAC'en 'GUSTARD X10' sitter DAC chip 'SABRE32 ES9018 Reference Stereo DAC' från ESS Tecnology,

  Tillsammans med en RaspberryPi / VOLUMIO spelare ger GUSTARD X10 det bästa ljud jag hittils har kunna åstadkomma.

  Läs mera om GUSTARD X10 -->Här!


  7. Signalkälla


  Bäst i klassen Signalkälla!
  RaspberryPi / VOLUMIO 192K / 32bit
  Med en 'RaspberryPi' + 'VOLUMIO' (Eller RaspiFy) + en bra extern USB-DAC och USB-Lagrings enhet (Tumme/HDD) eller en nätverksdisk (NAS) så har man en komplett 'stand-alone' spelar lösning.

  'RaspyFi' klarar bl.a. att spela .FLAC och DSD format i högsta upplösning, den stöder i praktiken 'alla' förekommande USB-DAC chip.

  Läs mera om RaspberryPi -->Här!

  8. Högtalarkabel  9. Signal kabel
  Det går att tillverka egna, riktigt bra signalkablar. I praktiken är det kvaliten på kablar och kontakterna som avgör. Bra signalkablar gör ett rejält lyft i dom flesta samanhang, samtidigt är bra signalkablar bland det billigaste / enklaste förbättringar man kan göra.

  Mest Prisvärd i klassen Signalkabel!
  Coaxialkabel KTV 08/3,7 CV
  Tillverkar dom 'snyggaste' KTV kablarna hittils, inhandlade riktigt snygga RCA kontakter med 'chuck' låsning.

  Vi har även provat att använda 75ohm dubbelskärmad koaxial-kabel KTV 08/3,7 CV[L2] (Vanlig vit TV-Antenn kabel) - Denna typ av kabeln är mycket HF-Tät. (Minskar möjliga störningar) Impedansen är 75 Ohm vilket är optimalt även för användning vid digital (Coaxial) signal överföring S/PDIF (AES/EBU Standard).

  Läs mera om DIY Coaxialkabel KTV 08/3,7 CV --> Här!
  Bäst i klassen Signalkabel!
  BIAS Signalkablar
  Tillverkar här signal och högtalar kablar med polarisering av dielectrum, testar med 'AudioQuest DBS-72V' BIAS injektor. Bygger även en egen 72V injektor.

  Tanken är att åstadkomma en extremt 'tyst' kabel. Där även externa störingar som t.ex. RFI effektivt blockeras av det 'statiska' energi fältet som byggs upp i kabelns hölje.

  Läs mera om DIY BIAS Injektor --> Här!
  Läs mera om DIY BIAS Signalkablar --> Här!

  10. Ljudförbättring (Akustik)
  I 'klassen' ljudförbättring / Akustik finns mycket som kan göras med små medel, man kan naturligtvis också slänga bort en hel del pengar även på detta om man så önskar.

  Mest Prisvärd i klassen Ljudförbättring (Akustik)
  IKEA Mysa Gräs
  Kompisen Hasse 'TheHaze' tipsade om fiber täcket 'Mysa GRÄS' från IKEA.se och dess lämplighet som dämp material i högtalare, priset är helt OK! 35kr för ett täcke.

  Har kollat lite på det och jämfört med 'Zachry Q12' som vi använt tidigare. 'Mysa GRÄS' är något luftigare (Lägre vikt per dm2) och större, 'Mysa GRÄS' kostar mindre än hälften. - Ytan på täcket är polypropen väv med fyllning av polyesterfibrer. 'Zachry Q12' är tillverkat av samma material (polyesterfiber)

  Använder IKEA Mysa Gräs i akustikpanel --> Här!
  Använder IKEA Mysa Gräs som högtalar dämpning --> Här!

  Tveksammast klassen...
  JYSK 'Door-stop' som vibrations / resonans dämpare
  Hittade en snygg vibrations / resonans dämpare i form av en 'listig' dörr stopp. Den består av en snygg påsen som är fylld med krossad marmor sten.

  Tänkte direkt att dessa skulle kunna fungera som resonans / vibrations dämpare i audio sammanhang, inhandlade genast ett par stycken för att prova.

  Använder JYSK 'Door-stop' som vibrations / resonans dämpare --> Här!


  Till index / top

  Länkar / Referenser
  Honors to the brains behind - 'Äras den som äras bör' - som talesättet säger. Som vanligt så är det inte jag som kommit på allt detta. Här hittar ni länkar till referenser och leverantörer.

  [L1]


  Till index / top


  Disclaimer!
  The information given on this page is given on an 'As Is' basis and aimed for NON COMMERCIAL use only. The author can not be held responsible for any use of the information. Any registered product / trademark or company name on the page is the property of their respective owners.

  NOTERA!
  Det är helt personliga reflektioner och upplevelser vi skriver om på den här sidan, dessa är inte några 'Expert' kommentarer / utlåtanden. Vi rekommenderar INTE att någon ska göra dom ändringar / Modifieringar som vi gjort och som beskrivs på denna sida, då dessa HELT SÄKERT gör att alla garantier som leverantören utställt OMEDELBART upphör.

  Våra tester och slutsatser kan INTE, och ska INTE tas för intäkt att samma eller motsvarande resultat eller upplevelse kan erhållas eller efterliknas någon annanstans eller av någon annan - http://sm2yer.dyndns.org - ©1999-2013 G.Larsson / SM2YER

  Go Back!


  ©2010 SM2YER Goran