Sida 1 - Hi-Fi Anläggningen (Nuvarande)
Retro HiFi-Stereo

INDEX
 • senast uppdaterat
 • Inledning
  - Nuvarande anläggning - Sida 1
  - Hi-Fi Historik... - Sida 2
  - Varför HiFi / Bakgrund - Sida 3
  - Vad är bra ljud då? - Sida 3
 • Anläggningen 2013.04.03
  -
  Rören gör skillnad...
  - Högtalare
  - CD/SACD Spelere
  - DAC
  - Skivspelare DUAL
  - DIY-Kablar
 • 'The Budget'
 • Testar...
 • Referenser / Länkar m.m.
 • Disclaimer

 • Andra sidor / DIY Projekt:
  - DIY Högtalarkablar och Signalkablar
  - Rundstrålande Högtalare - Projekt 1
  - Rundstrålande Högtalare - Projekt 2
  - PROTOTYP Högtalare - Projekt 3
  - Electrostat Hybrider - Projekt 4
  - Retro HiFi-Stereo
  - Testa mera: 'Håll koll på ljudet 1'
  - Testa mera: 'Håll koll på ljudet 2'
  - Lyssningsrum - Projekt 5
  - 'Sound Industry Möbel - Projekt 6
  - Surround anläggning
  - DIY-Verkstad
 • Inledning
  Nu är det inte så mycket 'NAD' grejer kvar i anläggningen. Under det senaste åren har rör-förstärkare dominerat intresset helt, har provat en del olika förstärkare. Single-End, Push-Pull o.s.v. - Längst ner på sidan ligger hela listan.

  På den här sidan beskriver vi våra försök med att åstadkomma en 'bra' ljudanläggning för våra behov. Det kanske inte är värdens bästa HiFi anläggning men den uppfyller helt våra ganska högt ställda krav med god marginal.

  Vi har även hunnit prova lite olika skivspelare, DAC'ar m.m.

  Ett av dessa krav var att anläggningen inte får kosta 'hur mycket som helst' - Vi har inte bara köpt det dyraste som går att hitta 'rakt av' och därefter antagit att 'nu jäklar har vi jättebra ljud' - Det är många som gör just så, men vi har inte råd och det är dessutom ganska ointressant.

  Att saker är dyra betyder inte automatiskt att dom är bra, det är inte helt ovanligt att man ibland får betalar dyrt för något annat än vad man tror...  Senast uppdaterat
  2013.05.31 Provar en ny inköpt skivspelare
  AUDIO-TECHNICA AT-LP120-USB


  AT-LP120-USB

  2013.04.03 Provar att köra 4x NOS 'Novosibirsk 6H8C' rör i försteget på YAQIN MC-100B förstärkaren.


  'Novosibirsk 6H8C'
  'Novosibirsk 6H8C' är en dubbel triod, eqvivalent till 6SN7-GT/1578 och Kinesiska 6N8P. Förstärkaren levereras med 4x 'Shuguang' 6N8P

  Bytet till 'Novosibirsk 6H8C' är en mycket prisvärd uppgradering! - Ett väldigt lyft ljudmässigt, hela ljudbilden förändras, den'lättar' och blir luftigare och detaljerad. Största skillnaden hörs i bas registret, mera detaljer, kraft och 'svärta'.

  Övriga rör i YAQIN MC-100B förstärkaren: 2x 12AX7-EH + 4x KT88-EH

  Christina Perri - 'Lovestrong'
  Christina Perri - 'Lovestrong'
  Appropå favoriter, har faktiskt upptäkt en 'ny' favorit för några veckor sedan - Christina Perri är Singer/Songwriter och väldigt 'ny',- har ännu inte några hits på Europeiska / Svenska listor men dom kommer, var så säker!.

  Debut skivan 'Lovestrong' är i mitt tycke också en väldigt bra produktion, Christina Perri har skrivit alla låtar själv, hon verkar att vara väldigt produktiv och har massor med bra låtar ute på YouTube.com - Bl.a. låten 'I Like You' som inte kom med på debut skivan, den hade helt klart platsat!.

  Christina Perri uppträder och sjunger med känsla och närvaro, såg henne första gången när hon medverkade på CBS / 'Letterman' 'Late Show' 2011.08.11


  Anläggningen 2013.04.03
  Har ganska mycket grejer i lyssnings rummet just nu, fördelat på två 'Sound Industry' hyllor har vi inte mindre än fyra integrerade rör-förstärkare med 'tillbehör' uppställda.

  Hylla 1
  Skivspelare: 'PIONEER LP-A35'
  RIAA Försteg: 'YAQIN MS-11B'
  DAC: CAMBRIDGE DacMagic v.1.0
  DVD/CD-Spelare: 'YAMAHA BD-S673'
  RÖR-Förstärkare: 'YAQIN MS-20L'

  SOUND INDUSTRY 700 HiFi-Möbel (SI700)

  Högtalare: 'DYNAVOICE DM-6'
  Stativ 'SOUND INDUSTRY' (SI-STAT)

  Högtalarkabel: 'SILVER' Flatkabel
  Signalkablar: DIY 'KTV' coacial 75ohm

  Den 'ena' stereo anläggningen


  Den 'andra' stereo anläggningen
  Hylla 2
  Bildskärm: DELL 17" PC 9/16 DVI-->HDMI
  Laptopdator: i3duo
  DAC: TIANYAN DAC ZERO 09 Version
  Media spelare: 'YAMAHA BD-S673'
  RÖR-Förstärkare: 'YAQIN MC-10L'
  RÖR-Förstärkare: 'YAQIN MC-100B'

  Högtalare: DYNAVOICE M-85 v3

  Högtalarkabel:
  Lågimpedans kabel 'SEVEN v.2.0' - 2,43M
  Signalkablar: DIY 'RG62' coaxial 96ohm


  Rören gör skillnad...
  Har i princip helt övergått till att använda Ryska elektronrör. Dom Kinesiska håller inte riktigt måttet, vissa varianter av preamp rör kan fungera bra men överlag så är dom Ryska steget vassare i alla lägen. Dom Kinesiska rör som fungerar bäst är: Shuguang EL34-B och Shuguang 12AX7 som bl.a. sitter i YAQIN MC-10T

  YAQIN MS-20L - 2x4 Voskhod, Kaluga 6J1P-EV Pentod (NOS/OTK) EQ=6AK5 / 6J1 - Det är en Rysk tillverkad Pentod med galler(G1) i rent GULD
  Slutrören är 2x2 Electro Harmonix 6CA7 (NIB)

  YAQIN MS-12B - RIAA Försteg 2x Electro Harmonix 12AX7-EH + 2x TUNG-SOL 12AU7 (Beg)

  Music Angel (MA) MINI X3 - 2x Voskhod, Kaluga 6H2n / Dubbel triod (NOS/OTK) är eqvivalent med 6N2 / ECC83 / 12AX7 - Slutrör 2x Shuguang EL34-B (Originalrör)

  YAQIN MC-10T - 2x Electro Harmonix 12AX7-EH + 2x MULLARD (NOS) - Slutrören är 1xMQ Electro Harmonix EL34-EH

  YAQIN MC-100B - 2x Electro Harmonix 12AX7-EH + 2x2 NOVOSIBIRSK 6H8C (NOS/OTK) - Slutrören är 2xMP Electro Harmonix KT88-EH


  Sophia Zelmani - I'm the rain
  Sophia Zelmani - I'm the rain
  Det här är i mitt tycke en väldigt bra produktion. Singer/Songwriter Sophia Zelmani tillsammans med producent/gitarist Lars Halapi fyller skivan med massor av närvaro och stämning, naturligtvis så är inte alla låtar lika 'gripande'. I låten 'You Can Always Long For May' får i.a.f. jag lite gåshud av Lars Halapi's gitarr.

  Den tekniska kvaliten är på topp med mycket fin dynamik, skivan tål säkert att lyssnas på jätte mycket, där fins så mycket att upptäcka av nyanser och detaljer.  DIY-Högtalare m.m.
  2010.08.06 Har fått tag på ett par
  'Sonab OA-5 Typ2 ortho-acoustic series' dom fungerar och är nu restaurerade (Original) till i det närmaste nyckick.

  Tanken är att kunna jämföra det egna DIY projektet med 'originalet' - Det är det enklaste sättet att bedömma om vi är på 'rätt' spår. Högtalarna är nu rengjorda och restaurerade så att dom ska kunna användas i några år-tionden till.


  Ett par 'Sonab OA-5 Typ2 ortho-acoustic series' - Restaurerade till närmast original skick.

  2010.05.01 Har påbörjat ett DIY Högtalar projekt. Bygger ett par högtalare med utgångs punkt från en klassiker - Har ändrat / modifierat lite p.g.a. att jag bl.a. använder helt andra element. Läs mera om hur det går med bygget -->Här!


  Rums-strålande högtalare på gång...


  Pink Floyd 'The Dark Side Of The Moon' Experience edition
  Pink Floyd 'The Dark Side Of The Moon' Experience edition
  2011.10.18 - Senast inhandlat är Pink Floyd 'The Dark Side Of The Moon' Experience edition - Nu i 'Remaster' Dubbel-CD utgåva. Har 'The Dark Side Of The Moon' på CD och vinyl i tidigare utgåvor.


  DVD-Audio / SACD / CD / MP3 spelaren - YAMAHA DVD-S1800
  2010.05.30 Trots allt annat** som pockar på så har vi inte riktigt släppt projektet. (**Vedkapning & sånt) - Fick hem en YAMAHA DVD-S1800 förra veckan.

  Spelaren klarar bl.a. både DVD-Audio och SACD format. Läs mera om
  YAMAHA DVD-S1800.


  DVD-Audio / SACD spelaren YAMAHA DVD-S1800


  Digital / Audio Converter - CAMBRIDGE DacMagic Upsampling DAC
  Vi kör alla digitala signalkällor (CD/SACD/Dator) via en DAC som vi köpt från HiFiKlubben.se[L7] - CA/SACD spelaren kopplar vi in optiskt via 'TosLink' ingången och datorn kopplar vi in via USB.

  Analog ut går via phono kontakterna till NAD 306 förstärkaren. Överlag är 'CAMBRIDGE DacMagic Upsampling DAC' en mycket trevlig och lättanvänd enhet som ger ett väldigt bra intryck. Endast ett minus noterat hittils: Man måste välja signalkälla manuellt!


  DAC CAMBRIDGE DacMagic


  Shelby Lynne - Just a little lovin'
  Shelby Lynne - Just a little lovin'
  Ännu en 'ny' favorit, med närvaro och känsla i rösten sjunger Shelby Lynne mest eget material men har även tagit med några riktigt bra cover versioner. På tidigare och senare skivor är sången kanske lite råare, här är det lite 'softare' framtoning som gäller.

  Skivan Just a little lovin' släpptes 2008. Den tekniska kvaliten är kanske lite ojämn från låt till låt, men det fins några riktiga guldkorn här. Även denna skivan tål säkert att lyssnas på en hel del.


  The Notting Hillbillies - Missing
  The Notting Hillbillies - Missing
  På vinyl-svarven snurrar bl.a. The Notting Hillbillies - 'Missing'. I mina öron något av det bästa som gjorts på vinyl på senare tid. Har allt en vinyl skiva ska ha!

  Skivan har blivit lite av en 'lokal' referens, köpte mitt ex. på Tradera.se för drygt en hundring, skivan är i mycket bra skick men är antagligen snart upp nött!

  Pink Floyd samlingen på vinyl växer ständigt, inte mycket som saknas nu. Naturligtvis snurrar även dom flitigt på spelaren, även A&F snurrar på med oförminskad kraft och dynamik, inhandlade LTS CD specialutgåva av 'Med Rymden i Blodet' för att jämföra med vinyl 'orginalet' från 1982.

  SKIVSPELARE - DUAL CS 505-3


  DIY-Kablar
  Det är en väldigt bra affär att tillverka högtalar och signalkablar själv. Även om man väljer att köpa bra material så blir det mycket billigare och minst lika bra. När man tillverkar kablarna själv kan man alltid får 'rätt' längd,- och slipper en massa trassel med 'extra' kabel. Detta minskar möjligheten för störningar och förluster i signal kedjan.

  2011.06.10 Kör just nu med en DIY-Högtalarkabel
  'SEVEN' som är en Lågimpedans kabel tillverkad av datakabel CAT5e 7x8x0,25mm ² - Signalkablarna (Analoga) är också DIY, dom är tillverkade av vanlig TV-Antenn kabel / Coaxialkabel KTV 0,8/3,6CV.


  Inkoppling / Kablar

  Läs mera om våra försök med signal och högtalar kablar -->Här!


  2010.04.25 Budgeten 'SPRÄNGD' - Någon 'exakt' budget har inte funnits men någon form av 'mental broms' har legat på 10kkr. Nu är den gränsen passerad, men då låter resultatet förträffligt bra i mina öron i.a.f. Hör gärna av er om ni är intresserade att provlyssna och har vägarna förbi!.

  Inhandlade grejer t.o.m 2011.06.28
  =====================================================================
  
  =====================================================================
  


  Testar...
  - Testar Single-END
  OUNEIDANJI AC-EL34
  - Testar Single-END Music Angel MINI X3
  - DIY Single-END Rörförstärkare
  - Testar YAQIN MS-34D Rörförstärkare
  - Testar YAQIN MC-100B Rörförstärkare
  - Testar YAQIN MC-10L Rörförstärkare
  - Testar YAQIN MS-12B RIAA RÖR-Steg
  - Testar DARKVOICE 336SE

  Referenser / Länkar m.m.
  Honors to the brains behind - 'Äras den som äras bör' - som talesättet säger. Som vanligt så är det inte jag som kommit på allt detta. Här hittar ni länkar till referenser och leverantörer.

  Leverantörer:
  [L1] Begagnad HI-FI utrustning
  http://www.rehifi.se
  [L2] Instrument / PA / DJ utrustning http://www.musikborsen.se
  [L3] Högtalare / Kabel / Kontakter http://www.fynda.se
  [L4] Instrument / PA / DJ utrustning http://www.thomann.de
  [L5] Reservdelar / Nålar till vinylspelare m.m. http://www.svalander.se
  [L6] Skivtvätt / antistat vätska / skivborste http://www.kjell.com [L7] Polskruvar / Vibrationsdämpare m.m. www.calsohlson.se/a>

  Referenser:
  [R1] Wikipedia.org -
  Om 'High Fidelity'
  [R2] NAD Electronics - http://nadelectronics.com
  [R3] Wikipedia.org - Om hörbart ljud
  [R4] CarlssonPlanet.com
  [R5] Ljudtekniska Sälskapet (LTS)

  Annat:
  AudioReview.com Om NAD 306

  Till index / top


  'Disclaimer'
  The information given on this page is given on an 'As Is' basis and aimed for NON COMMERCIAL use only. The author can not be held responsible for any use of the information. Any registered product / trademark or company name on the page is the property of their respective owners.

  Notera!
  Det är helt personliga reflektioner och upplevelser vi skriver om på den här sidan, dessa är inte några 'Expert' kommentarer / utlåtanden. Vi rekommenderar INTE att någon ska göra dom ändringar / Modifieringar som vi gjort och som beskrivs på denna sida, då dessa HELT SÄKERT gör att alla garantier som leverantören utställt OMEDELBART upphör.

  Våra tester och slutsatser kan INTE, och ska INTE tas för intäkt att samma eller motsvarande resultat eller upplevelse kan erhållas eller efterliknas någon annanstans eller av någon annan.


  Go Back!


  ©2010 SM2YER Goran