Testar / Modifierar RIAA Försteg
YAQIN MS-23B
Rörhybrid med 2x 12AX7 i ingången

INDEX
 • Inledning
 • senast uppdaterat
 • Beskrivning
 • Köp / Transport / Embalage m.m.
 • Referenser / Länkar m.m.
 • Disclaimer
 • Budget
 • Referenser
 • Disclaimer • Inledning
  Testar här ett RIAA försteg YAQIN MS-23B - Det är en hybrid förstärkare med två dubbel trioder 12AX7 i ingången och halvledare i utgången.

  I praktiken är MS-23B en uppgradering av den tidigare provade
  YAQIN MS-22B - Vi har tidigare även provat YAQIN MS-11B och YAQIN MS-12B


  YAQIN MS-23B
  Stöd utvecklingen av Foobar2000 för mobiler (SmartPhones/Tablets/Android/iOS)
  Länk till Foobar2000 FUNDRAISER --> http://mobile.foobar2000.com/

  Senast uppdaterat
  2015.05.15 I praktiken är YAQIN MS-22b (Tidigare provad RIAA förstärkare) den enda YAQIN produkt jag givit upp med, MS-22b var behäftade med, bl.a. ett konstant nätbrum som jag trots många modifierings försök inte lyckades råda bot på.

  Min tanken var att YAQIN med uppgraderade MS-23b nu åtgärdat dessa problem, Efter ett par dagars provande kan jag nu konstatera att så NTE är fallet, om möjligt kan det t.o.m. ha blivit värre!.


  Provspelning pågår

  2015.05.15 Provlyssnar efter en del modifieringar (Beskrivs längre ner på sidan) - Brum / Brus är nu relativt lågt, men KLART hörbart när ingen signal ligger på, när en normal nyttosignal ligger på (Man spelar en skiva) så ligger störningarna nu så lågt i nivå att dom inte längre stör avlyssningen.

  Noterar att brus / brum är betydligt läge (I det närmsta obefintligt) när jag kör med t.ex. 'Audio Technica AT-95E' eller 'SHURE M75MB-T2' pickup - Ska undersöka detta närmare. (Brus / Brum förändras med förändrad impedans / belastning på ingången)


  Provspelning pågår

  I grunden så kan jag i.o.f. förstå varför 'folk' lägger massor med tid / resurser på att få fason på just denna RIAA-Förstärkare. Frånsett brum / brus problemet (Som alla tydligen INTE har!?) så låter MS-23b helt klart bra!, bland det bästa RIAA/Vinyl ljud jag hört. En tydlig, stadig och rapp bas ger ljudet bra svärta i grunden, ovanpå detta en öppen / bred och detaljerad (klar) ljudbild ger ljudet en oslagbar 'storhet' totalt.

  Övrig utrustning: Skivspelare '
  PRO-JECT RPM 1.3' med 'Ortofon M2 RED' MM pickup - Förstäraren är en 'AUDIOROMY M-828A' - Högtalarna är ett par TAGA PLATINUM F-100 v.2 - Högtalar kablarna är ett par 'The CHORD Company ODYSSEY 2' - Använder mina vanliga halv hyfsade 96Ω DIY Signalkablar och 'BADA LB-5600' strömfilter.


  The Notting Hillbillies - 'Missing'
  The Notting Hillbillies - 'Missing'
  På vinyl-svarven snurrar bl.a. The Notting Hillbillies - 'Missing'. I mina öron något av det bästa som gjorts på vinyl på senare tid. Har allt en vinyl skiva ska ha!

  Skivan har blivit lite av en 'lokal' referens, köpte mitt ex. på Tradera.se för drygt en hundring, skivan är i mycket bra skick men är antagligen snart upp nött!

  Pink Floyd samlingen på vinyl växer ständigt, inte mycket som saknas nu. Naturligtvis snurrar även dom flitigt på spelaren, även A&F snurrar på med oförminskad kraft och dynamik, inhandlade LTS CD specialutgåva av 'Med Rymden i Blodet' för att jämföra med vinyl 'orginalet' från 1982.

  Provar även att 'uppgradera' några kondensatorer i signalvägarna, byter 4st polyester kondensatorer 'PILKOR' 1uF/600V till 4st 'AUDIO GRADE' kondensatorer 'CLARITYCAP PWA' 1uF/400V


  4st kondensatorer 'uppgraderade'

  Har mixtrat och modifierat ytterligare lite. Ändrade bl.a. glödmatning för att få symmetrisk matning till båda rören. Har även försökt att ändra vid skärm anslutningarna på ingångarna, detta har större effekt vilket borde innebära att grund problemet är någon form av jord loop vid ingångarna.


  Ändrad jordning vid ingångarna


  'Shelby Lynne, Tears, Lies & Alibis'
  Shelby Lynne, Tears, Lies & Alibis
  2012.06.21 Beställde just Shelby Lynne's 'Tears, Lies & Alibis' på vinyl från CDON.com[L3]

  Med låtar som 'Why Don't You Call Me' och 'Like A Fool', 'Family Tree' och 'Loser Dreamer' som alla har massor med känsla och närvaro, inte helt fel i mitt tycke. För övrigt så verkar skivan att vara väldigt jämn, med verkligt bra ljud. (Dynamik o.s.v.)


  2015.05.13 Börjar som vanligt med att kontroll mäta skyddsjord, verkar att vara ok, 0Ω mellan chassi och jordpinnen i nät anslutnings brunnen, kontrollerar även avsäkring.

  Kopplade upp RIAA försteget för första gången för att provlyssna, noterar ett relativt kraftigt 50Hz nätbrum redan vid låg volym, noterar att brum ändras när man rör vid apparaten, tyder på jordfel.


  Förstärkaren på testbänken / Invändigt

  Kopplar ur förstärkaren, kontroll mäter mellan signaljord (RCA/Skärm) och skyddsjord = 0Ω, dessa två är m.a.o. väldigt nära varandra, antagligen ihop kopplade på ett eller flera ställen i förstärkaren.


  Skyddsjord / Urkopplad från Kretskort

  Skyddsjordning från jord pinnen i nät anslutnings brunnen går till chassi vid en av skruvarna som håller kåpan över transformatorn, därifrån går även en jord ledare till det som även är signaljord på kretskortet, löder loss denna ledare, skyddsjordningen av apparaten påverkas INTE av detta. Signaljord och skyddsjord är INTE samma sak och behöver INTE kopplas till varandra.


  Sammankopplade skärmar / Repparerade skärmar

  Noterar även att signal skärmarna har kopplats samman vid MM-Ingången, normalt ska dessa gå var och för sig HELA vägen från pickup till en punkt i närheten av den punkt där signalen går in i förstärkarens första aktiva steg (Pin2 / Galler på elektron röret).

  2015.05.13 Vid all felsökning av jordfel använder jag hörlurar för att lyssna på förändringar i brus / brum. Denna gång kopplar jag in RIAA förstärkaren till en 'LITTLE DOT mk2 hörlursförstärkare.


  Beskrivning
  Som jag förstår det hela så är MS-23B en uppgradering av tidigare modell MS-22B - Kan i nuläget inte riktigt avgöra var någon större förändring gjorts då kretskorten i förstärkarna vid första anblicken verkar att vara väldigt lika varandra.


  YAQIN MS-23B Front / Sida

  Förstärkaren verkar att vara välbyggd med relativt bra komponenter, vissa lödningar / komponentval kan i.o.f. ifrågasättas, lämnar lite utrymme till förbättringar. B+ (HV) försörjningen verkar att ha bra filtrering, så även glödspänningen som är både likriktad och stabiliserad med en 7812 regulator. Noterar inget brus/rippel på dessa när jag kontrollerar med oscilloskop.


  YAQIN MS-23B Bakpanel

  Krets schema för
  MS-22B och MS-23B skiljer sig antagligen inte mycket. (Har f.n. inte tillgång till schema för MS-23B)


  YAQIN MS-22B / YAQIN MS-23B invändigt


  Allison Goldfrapp - 'Tales of Us'
  Allison Goldfrapp - 'Tales of Us'
  Lyssnar just nu mycket på sångerskan / låtskrivaren Allison Goldfrapp (Bath/England) - Goldfrapp har en Melankolisk / melodiös röst som verkligen passar låtarna perfekt, lågmäld, klar och påträngande på ett positivt sätt, rösten liksom 'fastnar' - Låtarna går lite i moll, men är väldigt 'utmålade' och melodiösa / harmoniska på samma gång.

  Skivan 'Tales of Us' släpptes 2013. Den tekniska kvaliten är mycket bra, med många riktiga guldkorn. Låtar som sticker ut: Jo, Annabel, Stranger, Thea, Clay m.m. - Denna skivan tål säkert att lyssnas på en hel del!

  Några noteringar Plus :-)
 • Bra utförande
 • Prisvärd
 • Liten, Enkel och bekväm att använda

  Några noteringar Minus :-(
 • Inledande jord problem
 • Något tveksam kvalite
 • Manualen är lite tunn

  Tekniska data 'YAQIN MS-23B'
  =====================================================================
  Typ ............................... RIAA Försteg
  Packing Includes .................. All the Tubes & Standard Power Cord
  Input Power ....................... 110V-240V AVAILABLE
  Colour ............................ Black Body
  Size Dimension .................... 17cm(W) x 20cm(D) x 12cm(H)
  Tubes ............................. 12AX7B × 2
  Output Voltages ................... 500mV (400Hz)
  Output Jacks ...................... One group of gold plated RCA jacks
  Input Sensitivity ................. =4mV (400Hz) when voltage is 500mV
  Input Jacks ....................... 1 group plus a grounding terminal
  Distortion of Harmonic ............ =0.11%(400Hz input)
  Cartridge Suitability ............. MM (Moving Megnet) cartridge
  Frequency Response ................ RIAA standard characters
  Signal Noise Ratio ................ >85dB (A weight)
  Weight ............................ 3.5kg 
  =====================================================================
  


  Köp / Transport / Embalage m.m.


  Fraktlogg:
  Delivered.           2015-05-12, 00:00:00, SWEDEN
  In transit.           2015-05-08, 00:00:00, SWEDEN
  Arrived and is being processed. 2015-05-07, 00:00:00, SWEDEN
  The item left Hong Kong for its destination on 3-May-2015
                  2015-05-02, 00:00:00, HONG KONG
  Processed for departure.    2015-05-02, 00:00:00, HONG KONG
  In transit.           2015-04-30, 00:00:00, HONG KONG
  Item posted.          2015-04-30, 00:00:00, HONG KONG
  

  Budget
  Kostnader t.o.m. 2012.07.30
  ============================================================
  Förstärkaren / Inköp ...................... 1650 kr
  Införselmoms .............................. 305 kr
  

  Till index / top

  Länkar / Referenser
  Honors to the brains behind - 'Äras den som äras bör' - som talesättet säger. Som vanligt så är det inte jag som kommit på allt detta. Här hittar ni länkar till referenser och leverantörer.

  [L1]


  Till index / top


  Disclaimer!
  The information given on this page is given on an 'As Is' basis and aimed for NON COMMERCIAL use only. The author can not be held responsible for any use of the information. Any registered product / trademark or company name on the page is the property of their respective owners.

  NOTERA!
  Det är helt personliga reflektioner och upplevelser vi skriver om på den här sidan, dessa är inte några 'Expert' kommentarer / utlåtanden. Vi rekommenderar INTE att någon ska göra dom ändringar / Modifieringar som vi gjort och som beskrivs på denna sida, då dessa HELT SÄKERT gör att alla garantier som leverantören utställt OMEDELBART upphör.

  Våra tester och slutsatser kan INTE, och ska INTE tas för intäkt att samma eller motsvarande resultat eller upplevelse kan erhållas eller efterliknas någon annanstans eller av någon annan - http://sm2yer.dyndns.org - ©1999-2013 G.Larsson / SM2YER

  Go Back!


  ©2010 SM2YER Goran