Bygger en:
DIY 'EFLW' antenna
Portabel ändmatad longwire antenn

INDEX
 • Inledning
 • Senast uppdaterat
 • ToDo
 • 9:1 UNUN
 • 13:1 UNUN
 • Budget / Transport
 • Referenser / Länkar m.m.
 • 'Disclaimer'  Övrig portabel utrustning:
 • GoBox.v.1.0
 • GoBox.v.2.0
 • GoBox.v.3.0
 • GoBox.v.4.0
 • PowerBox.v.1.0
 • DigiBox v.1.0
 • Portabelmast + antenn
 • RX-Utrustning
 • Inledning
  Tanken är att få en enkel portabel antenn, som samtidigt ska kunna användas på 'alla' frekvensband, från 3-30MHz - EFLW 'End Fed Long Wire' antennen är i praktiken den enklaste typen av antenn, i princip kan man se den som en halv dipol.

  Antennen kräver någon form av 'motvikt' (Counterpoise) jordspett eller motviktslina. Impedansen i matningspunkten blir rellativt hög, det gör att en obalanserad ström transformator (UNUN) är nödvändig. I praktiken behöver man även någon form av antenn-avstämning för att kunna använda antennen på alla band.


  DIY 9:1 UNUN
  NOTERA! För att sända med dessa apparater krävs amatörradio certifikat och / eller tillstånd från Post & Telestyrelsen (PTS.se)

  Senast uppdaterat
  2022.01.17 Testar nyinköpt ATU-100 enhet, denna gång blev det en färdigbyggd i 'mini' format (L=108mm x B=88mm x H=38mm) - Testar den ihop med RF-Choke och EFLW antenn med
  13:1 UNUN.

  NOTE TO MYSELF: Använd vingmuttrar och gaffel-kabelskor så är det mycket lättare att sätta ihop antennen när den ska monteras / demonterad.


  Nyinköpt ATU-100 / Färdig 13:1 UNUN

  2022.01.17 Gör färdig min 'loading coil' för EFLW antennen med 13:1 UNUN. Löder på anslutningstrådar i båda ändarna. Sprider sedan två strängar vanligt smältlim för att täta ändarna (Se bilder här nedan) - Drar sedan på D40mm krympslang och värmer ihop det hela. Resultatet blir väldigt vädertåligt.


  'Loading Coil' prepparerad med smältlim

  Lindar isär drygt 40m DL-1000 (Militär telefontråd) - Tråden består av två partvinnade ledare med vardera 4kardeler förtennad koppartråd och 3kardeler förzinkad ståltråd (Typ pianowire), den tål mycket hög draglast utan att den töjs ut. Med tanke på priset (Kostar nästan ingenting!) så är det ett utmärkt val för bygge av egna trådantenner.

  Jag använder en singel-ledare, det innebär att man måste linda isär dom två ledarna från varandra, det är lite omständigt och tidskrävande, men det går.


  Färdig 'Loading Coil' / Lindar upp DL-1000

  2022.01.06 Använder en DIY (KIT) 7x7 N7DDC/ATU-100 automat avstämning till mina EFLW antenner.


  DIY 7x7 N7DDC/ATU-100

  EFLW antenn med 9:1 UNUN
  Tillverkar en obalanserad 9:1 spännings transformator (UNUN) till ändmatad 'Longwire' antenn. Den fungerar med avstämning från 3-30MHz och tål utan vidare över 100W effekt.

  UNUN transformatorn ska användas till en ändmatad 'Longwire' antenn, bestående av >40m DL-1000 militär telefon tråd. DL-1000 är en flertrådig enkel ledare med 4st stålwire och 4st förtennade koppartrådar.

  2021.12.27 Testar den nytillverkade UNUN transformatorn, kopplar ett 470Ω motstånd mellan antenn element anslutningen och jord anslutningen. Test mäter impedans med ett MetroVNA instrument.

  Mäter bästa SWR 1:11 @ 17,069MHz och SWR under 1:3 från 3MHz upp till 30MHz - 'LongWire' antennen med UNUN transformatorn är tänkt att användas med en antenn-avstämning 'ATU-100'.


  DIY UNUN med 470Ω 'Konstlast' / Impedansmätning med MetroVNA

  Använder en T200-2 'Amidon' Toroid ELECTROKIT.se[L1] Art.nr# 41010659 och en plast kapsling 'FutureKIT FB03' 69x102x37mm ELECTROKIT.se[L1] Art.nr# 12109103 - Lindar 3x 9varv 1,5mm2 enkel-ledare (Utervunnen från EKK el-kabel) motsvarande BILTEMA.se[L2] Art.nr# 44-898 (eller liknande). Se bild / skiss nedan.


  Färdig DIY UNUN / Schema, princip skiss från VK6YSF.COM[R1]

  Skissen nedan visar hela antenn installationen, använder 40m DL-1000 som antenn element (L-WIRE) och 1,5mm2 FK-Ledare som jordledning till ett 50cm långt kopparspett. Man kan med fördel även även komplettera med en jordlina (Motvikt) som läggs ut direkt på marken.


  Princip skiss / EFLW antenn med 9:1 UNUN

  Tekniska data 'EFLW' antenn
  =====================================================================
  Typ ........................................... Multiband antenn
  Längd ......................................... > 40M (Eq. 1/2λ)
  Impedans ...................................... 50ohm (@ match)
  
  =====================================================================
  

  EFLW antenn med 13:1 UNUN
  2022.01.06 Detta är det andra försöket att bygga en portabel ändmatad long-wire antenn. Tanken med denna antenn är att få bättre anpassning över ett större frekvensområde.


  Princip skiss / EFLW antenn med 13:1 UNUN

  Principen för denna antenn är densamma, antennen är kortare och har även en 'loading coil' (LC på skissen) för att utöka användbara frekvensområdet inom 80M bandet, en 'RF-Choke' (RFC på skissen) ska förhindra 'RF-Feedback' till utrustningen.


  13:1 UNUN / Loading coil

  UNUN transformatorn har 1varv på primärsidan och 13varv på sekundärsidan samt en 90pF kondensator parallellt på primärsidan. Provar med en 'Loading coil' på 110uH bestående av 97varv D=0,7mm koppartråd på ett D=32mm PVC rör. (Andra beskrivningar anger inductans 70uH)


  RF-Choke

  Min DIY RF-Choke består av fyra varv RG-58 koacialkabel med fyra ferriter, i praktiken kunde man använda en smalare kabel t.ex. RG-174/U för att få fler varv, man kan även använda fler ferriter, men jag nöjde mig med denna lösning till att börja med.

 • Portabel radioutrustning för HF/VHF/UHF/27&69MHz -->GoBox v.4.1
 • Portabel dator / utrustning för digitala moder -->DigiBox 1.0
 • YAESU FT-857D 'MARS' mode m.m. -->Här! (På Engelska!)
 • YAESU FT-857D / FT-897D m.m. -->Här!

  ToDo / Kvar att göra...
  Denna typ av projekt blir nog aldrig riktigt färdigt...

  ToDo-1 = Testa i praktiken
  ToDo-2 = Uppdatera referenser


  Några noteringar Plus :-)
 • Roligt & Lärorikt
 • Fungerar överallt & NÄSTAN alltid

  Några noteringar Minus :-(
 • Inte helt okomplicerat

  Budget / Transport
  Kostnader t.o.m. 2019.06.23
  =====================================================================
  
  =====================================================================
  

  Länkar / Leverantörer / Referenser
  Honors to the brains behind - 'Äras den som äras bör' - som talesättet säger. Som vanligt så är det inte jag som kommit på allt detta. Här hittar ni länkar till referenser och leverantörer.

  Leverantörer:
  [L1] Electrokit.se
  [L2] Biltema.se


  Länkar / Referenser:
  [R1] https://vk6ysf.com/unun_9-1.htm


  'Disclaimer'
  The information given on this page is given on an 'As Is' basis and aimed for NON COMMERCIAL use only. The author can not be held responsible for any use of the information. Any registered product / trademark or company name on the page is the property of their respective owners.

  Notera!
  Det är helt personliga reflektioner och upplevelser vi skriver om på den här sidan, dessa är inte några 'Expert' kommentarer / utlåtanden. Vi rekommenderar INTE att någon ska göra dom ändringar / Modifieringar som vi gjort och som beskrivs på denna sida, då dessa HELT SÄKERT gör att alla garantier som leverantören utställt OMEDELBART upphör.

  Våra tester och slutsatser kan INTE, och ska INTE tas för intäkt att samma eller motsvarande resultat eller upplevelse kan erhållas eller efterliknas någon annanstans eller av någon annan.
  Go Back!


  ©2010--2018 SM2YER Goran