Bygger portabel 'digital' stationsplats
DigiBox v.1.0
För digitala moder på HF / VHF / UHF

INDEX
 • Inledning
 • Senast uppdaterat
 • ToDo
 • Beskrivning
 • Budget / Transport
 • Referenser / Länkar m.m.
 • 'Disclaimer'  Övrig portabel utrustning:
 • GoBox.v.1.0
 • GoBox.v.2.0
 • GoBox.v.3.0
 • GoBox.v.4.0
 • PowerBox.v.1.0
 • DigiBox v.1.0
 • Portabelmast + antenn
 • RX-Utrustning
 • Inledning
  Bygger ihop en väska för portabelt bruk, med den ska man kunna köra dom flesta digitala-moder. bl.a. FT8, JS8call, Winlink2000 och SWALE.

  Tanken är att väskan ska användas tillsammams med min GoBox på HF / VHF / UHF.


  DigiBox v.1.0
  NOTERA! För att sända med dessa apparater krävs amatörradio certifikat och / eller tillstånd från Post & Telestyrelsen (PTS.se)

  Senast uppdaterat
  2022.02.12 Testar den färdiga 'DigiBox'en under helgens HV-Övning, kör 'SWALE' med en RA-1951A ALE 'grönradio' - Läs mera -->
  Här!

  Ordnar med strömförsörning för datorns nätaggregat / laddare. Tar upp ett fyrkantigt hål för ett AC intag (Hane) i väskans högra sida (standard IEC-320)(Se bild)


  IEC-320 AC intag från insidan / isolerad med krympslang & smältlim

  Skruvar fast AC intaget, löder på en återvunnen kabelbit med en IEC-60320 kontakt (Hona) för att ansluta till datorns nätaggregat / laddare. Löder fast 3x ledare och isolerar dessa med krympslang, fixerar kabeln med smältlim.


  IEC-320 AC intag från utsidan / Datorns nätaggregat / laddare

  Datorns nätaggregat / laddare har även en 5V USB utgång, ansluter den till min USB-Hub, kompletterar med en laddkabel för micro-USB / USB-C för att kunna ladda mobil-router / mobil telefoner. Fäster mobil-routern på lockets överkant med kardborreband.


  USB-Hub / Mobil-router

  2021.12.14 Från början var planen att använda en 'HardCase' väska, leveranstiden på en sådan är några veckor från Thomann.de[L2] - Så jag beslutar hastigt att använda en väska som jag redan har hemma. Väskan är en 'Aluminiumväska' Art.nr# 663017 från JULA.se[L3]

  Tillverkar en 'datorplatta' av björkplywood (Kryssfaner) - Plattan har dimensionen (Bredd)240mm x (Längd)310mm x (Tj)10mm - Bredden är något mindre än väskans höjd och längden är något större än datorns längd, det lämnar lite plats för modemet vid sidan av datorn. Skruvar två furulister i väskans sidor, datorplattan ska vila på dessa. (Se bilder)


  Aluminiumväska från JULA.se[L3]/Färdig med dator & interface & kablar

  Plattan fäster i listerna med kardborre band, även datorn fäst med kardborreband i datorplattan.

  På undersidan av 'datorplattan' monterar jag allt kablage, USB-Hub och nätaggregat / laddera för datorn. Allt monteras med häftklammer & buntband.


  Monterar lister / Datorplattan (Undersida)

  2021.12.11 Tanken är att sätta ihop en portabel utrustning för digitala moder. I praktiken ska den vara 'kompatibel' med den jag använder på hemma QTH, men den ska vara lätt att ta med sig. Gärna kompakt och 'sammanhållen' och enkel att kopplas ihop och använda.


  'HardCase' väska för dator/digital interface / Laptop dator

  Min YEASU FT-991A som jag använder på hemma QTH kan styras direkt via USB och har även inbyggt ljudkort. Det har inte YEASU FT-857D som jag använder i min GoBox, kommer därför att använda ett SignaLinkTM USB radio modem.

  Den dator jag planerar att använda är en 'HP EliteBook 2560P' med Intel CORE i7 processor och 8Gb RAM, samt 160Gb SSD disk. OS = Windows10, kör WSJT-X, JS8call, Winlink Express med ARDOP mjukvaru-modem och PC-ALE / SWALE.


  YEASU FT-897D bak panel / Testar FT8 på 40M bandet

  Datorn är kopplad via USB / RS-232 (FTDI) interface till radion CAT kontakt (3) för RIG-styrning. Den är även kopplad via USB till SignaLink modemet, ljud in/ut till radion går via radions DATA kontakt (4).

  Testar dator / config / koppling med min YEASU FT-897D radio, den är helt kompatibel med den YEASU FT-857D som dator / modem ska användas tillsammans med när allt är i drift.

 • Läs mera om min GoBox v.4.1 -->Här!
 • YAESU FT-857D 'MARS' mode m.m. -->Här! (På Engelska!)
 • YAESU FT-857D / FT-897D m.m. -->Här!

  ToDo / Kvar att göra...
  Denna typ av projekt blir nog aldrig riktigt färdigt...

  ToDo-1 = Ordna med 240V AC ingång till dator nätaggregat / Laddare Klart!

  Beskrivning


  Tekniska data 'DigiBox'
  =====================================================================
  Typ ........................................... Multiband / Multimode radio
  =====================================================================
  


  Några noteringar Plus :-)
 • Roligt & Lärorikt
 • Fungerar överallt & NÄSTAN alltid

  Några noteringar Minus :-(
 • Inte helt okomplicerat

  Budget / Transport
  Kostnader t.o.m. 2019.06.23
  =====================================================================
  
  =====================================================================
  

  Länkar / Leverantörer / Referenser
  Honors to the brains behind - 'Äras den som äras bör' - som talesättet säger. Som vanligt så är det inte jag som kommit på allt detta. Här hittar ni länkar till referenser och leverantörer.

  Leverantörer:
  [L1] Limmared.se
  [L2] Thomann.de
  [L3] JULA.se

  Länkar / Referenser:
  [R1]


  'Disclaimer'
  The information given on this page is given on an 'As Is' basis and aimed for NON COMMERCIAL use only. The author can not be held responsible for any use of the information. Any registered product / trademark or company name on the page is the property of their respective owners.

  Notera!
  Det är helt personliga reflektioner och upplevelser vi skriver om på den här sidan, dessa är inte några 'Expert' kommentarer / utlåtanden. Vi rekommenderar INTE att någon ska göra dom ändringar / Modifieringar som vi gjort och som beskrivs på denna sida, då dessa HELT SÄKERT gör att alla garantier som leverantören utställt OMEDELBART upphör.

  Våra tester och slutsatser kan INTE, och ska INTE tas för intäkt att samma eller motsvarande resultat eller upplevelse kan erhållas eller efterliknas någon annanstans eller av någon annan.
  Go Back!


  ©2010--2018 SM2YER Goran